Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

Bibliotekstafett

1980: Mellom to stoler av Dagny Hald

Tine Didriksen fra Sarpsborg bibliotek har valgt seg

Tine Didriksen fra Sarpsborg bibliotek har valgt seg "Mellom to stoler" av Dagny og Finn Hald. med bilder av Roar Høyland.

Tine Didriksen fra Sarpsborg bibliotek har valgt seg "Mellom to stoler", en underfundig bok hun en gang fant på gulvet, men som hun mener fortjener et "coffee table".

Tittel: Mellom to stoler

Forfatter: Dagny og Finn Hald og Roar Høyland

Forlag: J. M. Stenersens forlag

Årstall: 1980

Bibliotek: Sarpsborg bibliotek

Bibliotekar: Tine Didriksen

 

"Mellom to stoler" egner seg utmerket som en "coffee table book".  Et slikt lite bord har ofte en god stol på hver side, men jeg tror ikke keramiker-ekteparet Dagny og Finn Hald og designeren og fotografen Roar Høyland hadde dette bildet i tankene da de gav boka tittel.

Selv fant jeg boka på gulvet. Året var 1985. Jeg hadde flyttet til Varteig i Østfold og skulle begynne i min første faste stilling som bibliotekar. Apropos dagens debatt om kommunestruktur: I en så liten kommune måtte man være kultur- og biblioteksjef, samt skolebibliotekar – for å få én full stilling. Alt var nytt: Skolebygget med lokale for kombinasjonsbibliotek og stillingen for fagutdannet bibliotekar.

Det kan være strevsomt, men en fin og grundig måte, å bli kjent med boksamlingen på - å måtte montere hyller og ta hver enkelt bok opp fra gulvet og gi den en plass på hyllene – eller ikke…

Denne boka fikk plass på de nye hyllene og ble ofte formidlet ut derfra også. Ikke vanskelig. At boka fantes i samlingen tror jeg vi kan tilskrive Kulturrådets innkjøpsordning. Deretter er det vi som jobber på biblioteket som har den spennende oppgaven å formidle boka videre, realisere møtet med leseren – der boka stadig blir til, igjen og igjen.
 
Boka sjarmerte meg. Figurer, bilder og tekst levde videre etter hvert besøk i bokas univers. Jeg inviterte datteren min, som bare var 4-5 år den gang, med inn og vi delte begeistringen for boka. Den har innganger for alle aldre. Fotografiene med keramikkfigurene plassert i rom og landskap er en opplevelse i seg selv og gir grobunn for fantasien. De enkle, men like fullt underfundige tekstene til Finn Hald byr på refleksjoner over det du ser.

"Mellom to stoler" er en utforsking av kraften i det kreative rommer mellom kunstartene – når grensene mellom dem overskrides. Her er noe nytt og underfundig, vakkert og sjenerøst oppstått i samspillet mellom keramikk, litteratur, fotografi og scenografi. Og dette potente rommet tror jeg de har tenkt på da tittelen ble valgt. Typisk for underfundigheten i denne boka!

Da jeg oppdaget at "Mellom to stoler" var utgitt i 1980 stoppet valg-prosessen min der. Boka fant jeg i magasinet. Jeg viste fram bildene og delte noen av Finn Halds hverdags-erkjennelser med kollegaer og ble overbevist: "Mellom to stoler" står seg mot tidens tann og fortjener nye møter med nye lesere i dag.

Les boka på bokhylla.no


blog comments powered by Disqus