Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

Bibliotekstafett

1984: Fattigmanns kokebok: årbok frå ein liten gard

Bente Dammen har funnet frem en ikke fullt så kjent roman som hun mener fremdeles er aktuell.

Bente Dammen har funnet frem en ikke fullt så kjent roman som hun mener fremdeles er aktuell.

Bente Dammen fra Osterøy bibliotek fant ingen klassikere fra 1984 i hyllene, men denne boka lånes fremdeles ut og hun mener den er like aktuell 31 år senere.

Tittel: Fattigmanns kokebok : årbok frå ein liten gard

Forfatter: Åsta Holth

Forlag: Gyldendal norsk forlag

Årstall:  1984

Bibliotek: Osterøy bibliotek, Osterøy

Bibliotekar: Bente Dammen

Utfordrer: Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

 

Ufordringen fra Kulturrådet var: Du skal velge ut en innkjøpt bok fra 1984 eller 1985, som du har et forhold til.

«1984»? Tankene flyr og assosiasjonene daler ned i hodet: -  Det står ikke mange bøker i hyllene på Osterøy bibliotek som ble innkjøpt av Kulturfondet det året. Det var et dårlig år for norske klassikere.  Men «1984» var et skjebneår på mange måter, takket være boka til Orwell.

Det var et skjebneår for meg også, nyetablert, med stor gjeld og knapt noen inntekt.  Men livet mitt skulle være godt og rikt, med mye glede og nesten uten penger – hvordan ?  Og der stod boka med et flott omslag og lyste mot meg: «Fattigmanns kokebok». Ikke at jeg var fattig, men kanskje jeg kunne få noen gode ideer?

Fattigmanns kokebok

Og det fikk jeg! Bakerst i boka er også den egentlige «Fattigmands kokebog» med, så her var det bare å prøve seg og fremdeles sitter «Raad til fattige husmødre» i ryggmargen: «kast aldrig….»

Men det er ikke derfor jeg husker boka. Jeg ble revet med i fortellingen om Annette, 21 år, som i 1947, reiser tilbake til gården sin, Storemo, for å bli. Hun reiser fra mann og foreldre i Oslo, der hun har vært siden 1942. Gården er gjengrodd, utpint, ingen husdyr, bare villnis - og hvor langt vil sparepengene hennes rekke?

Hvordan går dette for ei ung, enslig, kvinne, vant til bra inntekt og ordna arbeidstid?

Denne boka står fremdeles i bibliotekhyllene og lånes stadig ut, til nå godt over 40 lån! Ved nylesing er boka overraskende aktuell med tanke på dagens interesse for slektshistorie, håndarbeid og økologisk dyrking.  Dessuten tror jeg på Annette og vil avslutte med å sitere henne:

«Om å vera glade i»

 «Eg trur eg veit hå all verdas elende har kommi i frå. Folk har glømt å vera glade i  –        i jord og tre og stein og dyr og i kvarandre. … - Folk er berre glad i pengar. Ikkje i arbeidet sitt, ikkje i jorda dei trør på - .»

Les boka på bokhylla.no


blog comments powered by Disqus