Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

Bibliotekstafett

1994: Genanse og verdighet av Dag Solstad

Kari Kolnes-Cassis ved Sola bibliotek har valgt seg Dag Solstads

Kari Kolnes-Cassis ved Sola bibliotek har valgt seg Dag Solstads "Genanse og verdighet".

Kari Kolnes-Cassis var usikker på om hun i det hele tatt kjente til noen bøker fra 1994, men så fant hun en av sine favorittromaner.

Tittel: Genanse og verdighet

Forfatter: Dag Solstad          

Forlag: Oktober forlag

Årstall: 1994

Bibliotek: Sola bibliotek       

Bibliotekar: Kari Kolnes-Cassis

Å velge mitt bidrag til jubileumsstafetten var såre enkelt – ikke bare fordi Genanse og verdighet var stort sett den eneste boken jeg hadde lest fra de aktuelle utgivelsesårene, ettersom jeg nettopp hadde blitt tenåring i de dager, men også fordi denne romanen hoppet rett opp blant de ti beste av favorittromanene mine, da jeg vel leste den.

Jeg fikk boken anbefalt av en av våre lånere. Med tiden har jeg oppdaget at hun og jeg har en ganske overlappende litteratursmak, til tross for at vi tilhører forskjellige generasjoner – så da jeg i løpet av en samtale om norsk litteratur fikk anbefalingen, ble alt av nyere litteratur (som vi bibliotekarer jo prøver å holde oss oppdatert omkring) satt på vent til fordel for Solstads briljante verk.

Først og fremst er det fortellerstilen og språket i romanen som sluker min oppmerksomhet – som leser blir jeg tatt med helt inn i de innerste tankene og funderingene til hovedpersonen Elias Rukla, for så plutselig å bli kastet bakover i et fugleperspektiv, og betrakte Elias som klikker i vinkel over en ødelagt paraply i skolegården på Fagerborg videregående skole. Denne vekselvirkningen mellom den intime innsikten og den mer overordnede kronologisk fortellende stemmen skaper en fin balanse i romanens fremdrift, for så å ende opp på sinnets dyp – en roman helt etter min smak.

Innholdsmessig byr Genanse og verdighet på en vakker, vond og virkelighetsnær beskrivelse av "hva det er å være et menneske." Det var disse ordene låneren valgte, da hun anbefalte meg å lese den – og den vurderingen skriver jeg under på.

Takk for utfordringen! 


blog comments powered by Disqus