Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

Bibliotekstafett

1991: Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese

Aud Kjersti Thorbjørnsen har valgt seg to bøker, Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese og Seierherrene av Roy Jacobsen.

Aud Kjersti Thorbjørnsen har valgt seg to bøker, Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese og Seierherrene av Roy Jacobsen.

Når Aud Kjersti Thorbjørnsen var ferdig med siste eksamen hvert semester ved universitetet, dro hun på biblioteket og lånte skjønnlitteratur. Tidlig på 90-tallet tok hun med seg både Jan Wiese og Roy Jacobsen hjem.

Tittel: Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede

Forfatter: Jan Wiese

Forlag: Gyldendal Norsk forlag

Årstall: 1990

Bibliotek: Aukra bibliotek

Bibliotekar: Aud Kjersti Torbjørnsen

Utfordrer: Aud Jorunn Hakestad, Sandnes bibliotek

 

En utfordring er gitt og tatt. Skriv om kulturfondbøker fra 1990 og 1991.

På den tiden var jeg student, og leste mest faglitteratur. Men når siste eksamen i hvert semester var over, var det tre faste poster på programmet. Først en liten feiring. Så skulle huset vaskes og pleies. Når alt skinte, var neste post biblioteket. Og så var det hjem med en stor pose med bare kjekke bøker. Så pustet man ut og var bare i nuet. Og så snublet jeg over en bok som virkelig fasinerte: Jan Wieses «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede.»

Det var først og fremst språket som var tiltrekkende med denne boka. Når man har lest fagstoff på flere språk, og slitt med betydningen av hver eneste setning, så er det ubeskrivelig godt å bare bli sugd inn i gode fortellinger. Og så fikk jeg reise ut i verden i fantasien. Som fattig student og aleneforsørger, var ikke utenlandsferier noe man prioriterte. Men i mitt hode kunne jeg være hvor som helst i verden. Og Italia var et flott sted å reise til. Jeg drakk vinen og spiste maten. Kjente solen som stekte meg i nakken. Og ble med i fortellingene. Om bibliotekaren som oppdager skrifter som omhandler et helt spesielt bilde av Madonna og barnet, og alle fortellingene som følger dette bildet. Og kjærlighet i alle farger og fasonger. Akkurat passe med det gode og det onde. Denne boka har jeg anbefalt mange ganger til lånere som ønsker seg gode fortellinger. Når de leverer boka, må de bare takke meg for en flott anbefaling. Nå går denne videre.

Forfatter: Roy Jacobsen

Forlag:Cappelen Damm

Årstall: 1991

De andre boka jeg velger å skrive om, er også en norsk klassiker. Dette er boka jeg anbefaler de unge, for at de skal få innsikt i hvordan det moderne Norge utviklet seg. Det er også boka jeg anbefaler de eldre, for at man sammen kan minnes. Og det er den boka jeg anbefaler til våre nye landsmenn, slik at de kan forstå at Norge ikke alltid har vært den velferdsstaten vi ser i dag. Roy Jacobsens  «Seierherrene» har jeg lest, og hørt som lydbok minst to ganger. Det er like interessant hver gang. Hvem har ikke røttene sine på et lite fiskevær eller husmannsstue? Hvem har ikke en bestemor som gav opp fattigdommen og reiste bort for å finne en bedre tilværelse? Hvem av oss har ikke foreldre/besteforeldre som ønsket at barna deres skulle ha det bedre enn dem, og som så at barna deres tok en utdannelse de aldri hadde drømt om var mulig? Denne boka viser bedre enn mange andre om samme tema, hvem vi er og hvor vi kommer fra. Og jeg anbefaler, og anbefaler. Og vi leser og blir ikke leie.


blog comments powered by Disqus