Årskonferanser

Årskonferansen 2014

Aktuelt

Avslutning med kunstutstilling på Akershus Kunstsenter

Utsnitt av installasjon av Hedvig Winge. Foto: Akershus Kunstsenter

Utsnitt av installasjon av Hedvig Winge. Foto: Akershus Kunstsenter

Akershus Kunstsenter inviterer til mottakelse etter Kulturrådets årskonferanse i Lillestrøm. Der vises separatutstillinger til Hedvig Winge og Thomas Falstad.

Separatutstillingene er satt sammen av Rikke G. Komissar og Tor Arne Samuelsen ved Akershus Kunstsenter. Utstillingene vil vare fra 26. september til 26. oktober. Etter Kulturrådets årskonferanse 22. oktober i Lillestrøm Kultursenter blir det omvisning på Akershus Kunstsenter og fest med mat og drikke i kunstsenterets bakgård.

Winges utstilling er støttet av Statens Utstillingsstipend, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Akershus fylkeskommune og Kulturrådet.

Sterke signaturer

Kunstnerne Hedvig Winge og Thomas Falstad har markert seg som solide kunstnere på hvert sitt område. Winge lager installasjoner der kjennetegnet har vært keramiske draperinger, mens Falstad lager primært malerier. Separatutstillingene er satt sammen av Rikke Komissar og Tor Arne Samuelsen ved Akershus Kunstsenter.

- Med sine sterke signaturer er dette to kunstnere som står fint sammen. Det er alltid en fare for at en utstilling kan dominere over en annen når de settes sammen, men det har vi forsøkt å unngå. Utstillingene er plassert i hver sin etasje, slik at det er god plass til kunstverkene. Begge presenterer nye verker i Akershus Kunstsenter, forteller Komissar, som er daglig leder ved Akershus Kunstsenter.

Den økonomiske usikkerheten

På spørsmålet om finansiering av utstillingene, peker Komissar på at Winges utstilling er støttet av Statens Utstillingsstipend, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Akershus fylkeskommune og Kulturrådet. Falstad fikk ikke noen tilslag til denne utstillingen.

"Bits II", Olje på lerret, 160 x180 cm og "Carrier", blandet teknikk, 120 x170 x75 CM, 2014, Thomas Falstad. Foto: Vegard Kleven

- Dette viser hvor økonomisk usikkert kunstnerne lever. Det eneste vi kan tilby er vederlag, sier Komissar, som gjerne skulle hatt midler til honorar også.

Hun understreker for øvrig at utstillingene i Akershus Kunstsenter ikke har noe å gjøre med temaet for Kulturrådets årskonferanse som i år er finansiering av kunst og kultur.

- Et lite moment opp mot årskonferansens tema, kan være at utstillingen til Falstad ikke har mottatt støtte, mens Winge har fått fra flere hold. Kanskje en grunn kan være at verkene til Falstad ansees mer salgbare, og derfor ikke har blitt tildelt støtte? Likevel vil jeg påpeke at Falstad tidligere har fått støtte fra Kulturrådet og ikke minst arbeidsstipend, så helt svart-hvitt kan vi ikke kategorisere det, selv om en tendens er der. Utstillingen til Winge heter «Nye arbeider», og arbeidene blir til på stedet. De er med andre ord et resultat av møte mellom galleri og materialer. Falstads utstilling «De seneste funn» består av en gruppe oljemalerier som er produsert i Lofoten i løpet av det siste året, samt to skulpturer.  

Kunstnernes bakgrunn

Winge fullførte i 2012  Master kunstfag (keramikk) fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har hatt flere separatutstillinger og deltatt på ulike kollektivutstillinger. I år ble kunstneren tildelt Statens arbeidsstipend for yngre nyetablerte kunstnere.

Falstad er utdannet med en Bachelorgrad fra Kingston University i London og er for tiden aktuell med separatutstillingen «Polygon Window» på Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø. Han har hatt flere separatutstillinger og står bak flere offentlige utsmykninger. I år mottok han et toårig arbeidsstipend fra Billedkunstnernes Vederlagsfond.

Mer om utstillingene på nettsiden til Akershus Kunstsenter


  


Bakgrunnsbilde: Jan Christensen, utsnitt av Relativ verdi (2007), 200 x 400 cm. Med tillatelse fra Gerhardsen Gerner, Oslo/Berlin

blog comments powered by Disqus