Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

Bibliotekstafett

1972: Scenario av Jon Bing

Elin Bekkebråten Sjølie anbefaler <i>Scenario</i> av Jon Bing fra 1972

Elin Bekkebråten Sjølie anbefaler Scenario av Jon Bing fra 1972

Elin Bekkebråten Sjølie ved Hå folkebibliotek elsker science fiction, og anbefaler Jon Bings Scenario fra 1972.

Tittel: Scenario

Forfatter: Jon Bing

Forlag: Gyldendal

Årstall: 1972

Bibliotek: Hå folkebibliotek

Bibliotekar: Elin Bekkebråten Sjølie

Utfordrer: Ragnhild Malfang ved Sørum bibliotek.

Jeg har alltid vært fascinert av den fantastiske litteraturen, og elsker simpelt hen science fiction og fantasy. Jeg synes derfor det var på sin plass å trekke fram en av våre store norske science fiction-forfattere, Jon Bing (1944-2014). Sammen med Tor Åge Bringsværd har han gitt ut en rekke romaner og skuespill, og «Bing & Bringsværd» er nærmest et begrep. Bing har også på egenhånd skrevet en rekke bøker, og Scenario er en av disse.

Scenario kom ut i 1972, men skildrer et Europa i 2014. Det er utrolig fascinerende å se hva de tenkte om hvordan vår tid ville se ut den gang, hvilke «spådommer» som faktisk stemte, og hvilke som ikke. I tillegg liker jeg godt samfunnskritikken som kommer fram, som jo er ganske vanlig for fantastisk litteratur.

Mange sier de ikke leser fantasy og science fiction fordi det ikke realistisk. Det stemmer at de ofte bruker det overnaturlige, samfunn en gang i framtiden eller teknologi vi ikke har i dag, men de bruker det ofte til å beskrive faktiske forhold. I Scenario trekkes det fram både datasikkerhet, personopplysninger og hvilken makt selskaper kan få hvis de får fatt i disse. Ved å sette faktiske forhold inn i en annen verden, kan man vise skjevheter i samfunnet uten å peke på en særskilt gruppe.

Jeg innrømmer at jeg har en drøm om at flere legger fordommene sine rundt science fiction og fantasy og gjør et forsøk på å lese flere slike bøker. Da er Jon Bing et godt alternativ!

Les boka på bokhylla.no


blog comments powered by Disqus