Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

Bibliotekstafett

1970: Rød høst av Olav Nordrå

Jorunn Johansen ved loppa folkebibliotek har valgt seg Rød høst av Olav Nordrå, en bok om Kautokeinoopprøret i 1852.

Jorunn Johansen ved loppa folkebibliotek har valgt seg Rød høst av Olav Nordrå, en bok om Kautokeinoopprøret i 1852.

Loppa folkebibliotek er fjerde deltaker i bibliotekstafetten. Sameopprøret i Kautokeino er tema for denne tittelen.

 

Tittel: Rød høst

Forfatter: Olav Nordrå

Forlag: Dreyer

Årstall: 1970

Bibliotek: Loppa folkebibliotek

Bibliotekar: Jorunn Johansen

Sender stafetten videre til: Elin Bekkebråten Sjølie ved Hå folkebibliotek

 

 

1970 er året jeg ble født og ønsket derfor å finne ei bok som ble utgitt da. Etter et søk i basen fikk jeg noen treff på bøker som var gitt ut via innkjøpsordningen og jeg satte ut på en aldri så liten skattejakt. Boken som raskt fenget min interesse var boken Rød høst av Olav Nordrå.

I lokalavdelingen hadde vi flere bøker av forfatteren Olav Nordrå (1911-1994), og det viser seg at han i sitt forfatterskap hadde fokus på det nordnorske, med skildringer av natur i et landskap av hav, fjell, lys og vidde. Født i Hammerfest og bosatt i Oslo lengtet han ofte nordover. Lengselen drev ham til å skrive bøker med nordlig tema. Ved hans fokus på Nord-Norge, og i denne boken Kautokeino i Finnmark, så ble det for meg et naturlig valg å løfte frem denne forfatteren og boken Rød høst.

Boken er en dokumentarisk roman om en veldig dramatisk hendelse i norgeshistorien, nemmelig Kautokeino-opprøret i 1852, der samer reagerte mot undertrykking fra den norske stat. En gruppe samer stormet markedsplassen i Kautokeino, drepte lensmannen og handelsmannen, banket opp presten og hans familie og brant ned flere bygninger.

Denne hendelsen har også ført frem til en norsk film, som fikk mye omtale og stor oppslutning i 2008, nemmelig Kautokeino-opprøret av Nils Gaup. Husker at jeg synes filmen var spennende og at jeg fikk sympati for opprørerne, til tross for de grusomme handlingene de endte med å gjøre.

Jeg er veldig glad i romaner som skildrer hendelser fra virkeligheten. Denne boken virker både spennende og historien engasjerer meg, må nok samtidig bekjenne at det er fryktelig lenge siden jeg har lest ei bok fra 1970-tallet, men nå har jeg lånt boken med meg hjem og jeg gleder meg til å lese den.

Etter som jeg kan finne ut, så er det dessverre ikke mange som har lånt dette eksemplaret tidligere, men nå har jeg oppdaget forfatteren og hans litterære verk med fokus mot nord. Da må det vel bli en liten utstilling her hos oss!!

 

Les boka på bokhylla.no

 

blog comments powered by Disqus