Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

Bibliotekstafett

1969: Lys og skygger i Sjøgata av John Giæver

Grethe Lund ved Skjervøy biblitek har valgt seg John Giævers, Lys og skygger i Sjøgata fra 1969.

Grethe Lund ved Skjervøy biblitek har valgt seg John Giævers, Lys og skygger i Sjøgata fra 1969.

Skjervøy folkebibliotek er tredje bibliotek ut i vår litterære jubileumsstafett. Bibliotekar Grethe Lund har valgt seg John Giævers Lys og skygger i sjøgata fra 1969, som bringer frem minner fra ungdommen.

Tittel: Lys og skygger i Sjøgata

Forfatter: John Giæver

Forlag: Tiden

Årstall: 1969

Bibliotek: Skjervøy folkebibliotek

Bibliotekar: Grethe Lund

 

1969 – femogførti år siden. Jeg var femten og gikk på ungdomsskolen.

Bestefar bodde i andre etasje, var søtti og hadde akkurat fått alderspensjon.  Han hadde vært i arbeid fra han var ferdig med folkeskolen, så det var nok godt å tre over i pensjonistenes rekker. Lesing hadde han bestandig likt. Nå ble dette en av vinteraktivitetene hans.

Fyr i ovnen, bestemor med håndarbeid eller kryssord, han med bok på divanen.

Folkebiblioteket på Kongsberg besøkte han med noen ukers mellomrom. Tok veska si, fylte den med bøkene han hadde lest, gikk turen ned til byen og henta nye bøker.

Jeg pleide å ta en titt på det han kom hjem med. Mikkjel Fønhus, Helge Ingstad og John Giæver gikk stadig igjen, solid innbundet i granitol.

Når jeg så John Giæver på lista for 1969, kom de gode minnene om bestefar som var så glad i å lese.

Denne forfatteren hadde mange lesere både i sør og nord.

Som nyutdanna bibliotekar havna jeg på Skjervøy i 1979. Her i kommunen har bøkene til John Giæver vært populær lesning. Han hadde sin trofaste leserskare på Skjervøy folkebibliotek. Bøkene ble både lest og slitt. Gjennom hele åttitallet var de stadig utlånt, stort sett til godt voksne mannfolk.

Ikke så rart, forfatteren var jo fra Tromsø og forfatterskapet hans favner alt fra frodige fortellinger og dokumentarbøker fra oppveksten i Tromsø tidlig på 1900-tallet, til bøker om fangst, fiske og polarliv.

Lys og skygger i Sjøgata, som kom i 1969, er ei erindringsbok med fortellinger fra oppveksten i Tromsø.

Boka står fortsatt i hylla på biblioteket på Skjervøy. Den sirkulerer ikke lenger med samme omløpshastighet som før, men boka har fortsatt relevans i samlingen, fordi den gir gode skildringer av en oppvekst og et miljø i den byen vi kjenner best her i Nord-Troms.

På nettstedet fjordgaten.no ,  som Troms fylkesbibliotek står bak, presenteres forfatteren John Giæver sammen med andre forfattere med tilknytning til Tromsø by og Troms fylke.  

 

Her kan du lese boka på bokhylla.no


blog comments powered by Disqus