Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

Bibliotekstafett

1966: Freske fyrer på fangst av John Giæver

Jorid Langskjær fra Norges kanskje minste bibliotek på Træna, har valgt ut John Giævers <i>Freske fyrer på fangst</i> fra 1966.

Jorid Langskjær fra Norges kanskje minste bibliotek på Træna, har valgt ut John Giævers Freske fyrer på fangst fra 1966.

Træna folkebibliotek er andre utfordrer i Kulturrådets litterære jubileumsstafett. De har fått i oppgave å velge en bok fra 1966 og har plukket ut Freske fyrer på fangst av John Giæver.

I 2015 er det 50 år siden innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur for voksne ble etablert, som den første og største oppgaven til et nyopprettet Norsk kulturråd.  Kulturrådet ønsker å bruke 50-årsjubileet til å løfte fram et utvalg av de mange tusen titlene som er kjøpt inn til norske folkebibliotek, og inviterer bibliotekene til å delta i en jubileumsstafett.

Tittel :  Freske fyrer på fangst

Forfatter: John Giæver

Forlag: Tiden norsk forlag

Årstall: 1966

Bibliotek: Træna folkebibliotek

Bibliotekar: Jorid Langskjær

Bøker som ble kjøpt inn til folkebibliotekene av Kulturrådet hadde tidligere felles utforming. Foto: Træna folkebibliotek

Boka 'Freske fyrer på fangst' er en samling på 18 noveller, med muntre beskrivelser fra livet blant fangstfolk i isen, og fra Spitsbergens gruveanlegg.  Man kan fort forestille seg hva den handler om, når man leser innholdsfortegnelsen… 'Eskapade'  (om å skaffe seg hundespann), 'Jeg skjøt din mor' (om bjørnefangst), 'Eneste høne i kurven'(om tildragelser i et mannssamfunn), 'Skipper Mortensen'(muntre historier stramt krydret), 'Veteraner'(To gamle gubber i Tromsø, skipper og fangstmann)'Angina pectoris' (Herremingud, skal jeg ta nitroglyserin, det er jo et særdeles kraftig sprengstoff??) Sånn fortsetter boka, og gir leseren mang en artig opplevelse. 

John Giævers Freske fyrer på fangt. Foto: Træna folkebibliotek

I 1966 ble det i hvert fall her i Nord-Norge populært med bøker med humoristisk innhold. Folk gikk mann av huse for å låne bøker av forfattere som John Giæver og Arthur Arntsen, som fra samme år begynte å gi ut sine kjente bøker om Oluf Rallkattli.  Vi har fortsatt fem av John Giævers bøker i samme serie som 'Freske fyrer på fangst', på hylla i biblioteket.


blog comments powered by Disqus