Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

Bibliotekstafett

1965: Epp av Axel Jensen

Margrethe Djønne fra Utsira folkebibliotek er første utfordrer i vår jubileumstafett.

Margrethe Djønne fra Utsira folkebibliotek er første utfordrer i vår jubileumstafett.

Utsira folkebibliotek er første utfordrer i Kulturrådets uhøytidelige jubileumsstafett. De har fått i oppgave å velge en bok fra 1965 og har plukket ut Epp av Axel Jensen.

I 2015 er det 50 år siden innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur for voksne ble etablert, som den første og største oppgaven til et nyopprettet Norsk kulturråd.  Kulturrådet ønsker å bruke 50-årsjubileet til å løfte fram et utvalg av de mange tusen titlene som er kjøpt inn til norske folkebibliotek, og inviterer bibliotekene til å delta i en jubileumsstafett. Første utfordrer er landets minste kommune, Utsira,som har fått i oppdrag å velge ut én tittel fra 1965.

Tittel: Epp

ForfatterAxel Jensen

ForlagCappelen Damm

Årstall: 1965

Bibliotek: Utsira Folkebibliotek

BibliotekarMargrethe Djønne

Sender stafetten videre til: Træna folkebibliotek.

Jeg har valgt Epp av Axel Jensen. Boka jeg tidvis tvang meg gjennom på studietur til Hviterussland for snart ti år siden. Landskapet jeg vitnet fra bussruta var dystert og Epps univers i fanget mitt enda dystrere. Side opp og ned om hvordan hovedperson Epp perfeksjonerer hardkokt egg, opplevde jeg som nådeløst detaljert. 

Ved å plassere antihelten Epp i fremtidssamfunnet Oblidor ble Axel første bidragsyter til moderne sci-fi i norsk litteratur (to år foran Bing og Bringsværd). Axel uttalte i et radiointervju med NRK at han med stor medvitenhet valgte seg en knirkende oldning  som hovedperson framfor en "James Bond-aktig type" som vanligvis ble brukt innen sjangeren. Med det tilllot han et satirisk blikk på ensomheten og det dystopiske ved et overvåket  framtidssamfunn.  

Det skulle ta noen år før jeg innsåg at Axel og hans oblidoriske univers hadde en nærmest åndelig innvikning på Pushwagner og hans framtidsunivers Soft City. For en deilig aha-opplevelse. Dessverre kom jeg til å fortelle Pushwagner at jeg fant Epp noe monoton i partier, på en lite befolket utstilling i Gamle Bergen Kretsfengsel. Pushwagner stormet ut av rommet som følge, før jeg fikk lagt til boka var blant mine norske romanfavoritter. Den er tross alt fast plantet i mitt minne snart ti år etter, og satiren er mer aktuell enn noen gang. Så i dag får jeg gjort opp for meg, ved å anbefale Epp og Axel Jensen – Pushwagners åndelige gudfar, til det ganske land. 

Epp finner du også i Nasjonalbiblioteksts tjeneste bokhylla.no

Kontaktperson for bibliotekstafetten

Mari Johansen

 


blog comments powered by Disqus