Kunstløftet

Kunstløftet / Artikler og debatt

Dropout

Foto: Marcel Lelienhof Foto: Sparebankstiftelsen Foto: Sparebankstiftelsen

"Dropout" er en ny og fengende ungdomsmusikal full av energi, sang, rap og dansenumre. Her er dramatikk og humor gjennom en spennende story og et høyst dagsaktuelt tema, nemlig ungdom som sliter i hverdagen og særlig med å fullføre skolegang.

Dropout Musical handler om fire ungdommer som planlegger opprør mot skolen i frustrasjon over ikke å strekke til i hverdagen. De stormer skolen en kveld for å sprenge under rektors kontor, men overraskes av jentebandet som øver til en stor internasjonal musikkonkurranse. Det oppstår konfrontasjon mellom de to gruppene, men også såre samtaler og søt musikk…
 
Musikkteatret Dropout er underholdende, men ønsker samtidig å skape debatt om ungdomsproblematikk i dagens Norge. Stykket presenterer rollefigurer de fleste vil identifisere seg med. Dermed blir musikalen en døråpner til å snakke om skolevegring og psykisk helse for skolemiljøer og øvrig publikum.
 
Det kunstneriske uttrykket gjenspeiler dagens mangfoldige ungdomsuttrykk og opplevdes både fengende, provoserende og engasjerende. Her er hiphop og store musikalballader smeltet sammen med ballett og mektig korsang. Scenografien er bygget i mobile moduler på hjul, slik at scenerommet raskt kan skifte fra en middels sliten gymsal via byens grafittivegger, til fyrrommet under rektors kontor. Modulene er lette å frakte til nye spillesteder.
 
Målgruppen er først og fremst skoleungdom i alderen 12-18 år og deres lærere, foreldre og voksennettverk. For å skape troverdighet til rollefigurene på scenen benyttes unge skuespillere, sangere og dansere, som er håndplukket gjennom audition. Det ble også dannet en referansgruppe med ungdom i utviklingsfasen, som bisto med å skape gjenkjennelse og troverdighet i forhold til målgruppas språkbruk, kroppslig uttrykk, kulturelle bakgrunn og musikk. 
Dropout Musical ble vist med dag- og kveldsforestillinger i Lillestrøm, Lørenskog og Den Norske Opera & ballett i perioden høsten 2012 – våren 2013, og har hatt kunstneriske innslag ved en rekke konferanser og fagdager med temaet ungdom, psykisk helse og frafall i videregående.
I tillegg har Dropout Musical bidratt til å fange opp nye publikumsgrupper som ikke så ofte er å se på ordinære oppsettinger i Kulturhus og operabygg, takket være den dagsaktuelle tematikken og at artistene er unge og representerer 10 ulike nasjonaliteter.
 
Manus: Annette Münch
Musikk: Peter Baden
Regissør og koreograf: Elin Høyholm
Scenograf: Jan Skomakerstuen
Produsent: Ingrid A. Danbolt
 
For mer info, presseomtale og musikkvideo, se http://www.hoydan.no/

Kommentarer fra publikum

"Onsdag ble elevene fraktet til Lillestrøm kultursenter, der vi fikk se Dropout Musical. Jeg tror dette må være det beste vi noen gang har fått servert av kultur for vår skole!"
Lærer ved en ungdomsskole i Skedsmo
 
"Jeg har bedt alle lærere og rådgivere om å være med til Kultursenteret for å se forestillingen. Det gjelder også de som ikke har undervisning i dag, - dette må de bare få med seg! Selv var jeg på premieren, men kommer tilbake for å se forestillingen en gang til, for jeg vil oppleve dette sammen med elevene."
Rektor ved ungdomsskole
 
"Jeg gråt, ja hulket da ensomme Vemund sang sin sang om at han ikke hadde lyst til å leve mer. Jeg greide ikke stoppe…."
Kvinne med datter som sliter psykisk
 
"Jeg var redd elevene kom til å stikke av i pausa slik de ofte gjør, men det skjedde ikke, - alle kom tilbake!"
Lærer ved yrkesfaglig linje, 1. kl.
 
"Jeg har selv aldri hatt problemer med skolen. Men etter å ha deltatt i Dropout Musical har jeg fått større bevissthet og forståelse for hvordan menneskene rundt meg har det. Jeg har opplevd at skolekamerater bare "forsvinner" og sklir ut av klassen. Nå tenker jeg mer på disse, for kanskje kan jeg selv bidra til å gjøre skolehverdagen litt bedre for noen av dem? Ofte skal det så lite til!"
Deltaker, 17 år
 

blog comments powered by Disqus

eksternt

Nettsted for anmeldelser av den viktigste skjønn- og faglitteraturen for barn og unge som utgis av norske forlag. 
gå til >>

 

Nettidsskrift for kritikk av profesjonell
kunst for barn og unge.
gå til >>