Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

jubileum

Kulturrådet 50 år

Jubileumslogo for Kulturrådets 50 års jubileum.

Jubileumslogo for Kulturrådets 50 års jubileum.

Kulturrådet feirer 50 år i 2015 og skal markere 50 år med fantastiske kunstprosjekter, tusenvis av innkjøpte bøker, og generasjoner med kulturengasjerte mennesker. Vi inviterer alle til å bli med på feiringen.

I går, 10. desember, satte Stortinget sluttstrek for arbeidet med kulturbudsjettet for 2015, etter lange og krevende forhandlinger. 50 år tidligere, 11. desember 1965, ble det også gjort et viktig stortingsvedtak. Etter flere tøffe debattrunder vedtok Stortinget å opprette Kulturfondet og etablere Kulturrådet. Kulturrådet feirer altså 50 år i 2015!

Kulturrådets direktør Anne Aasheim ser fram til jubileumsåret.

- Jubileet er en ypperlig anledning til å sette kulturens betydning inn i en større dagsorden. Vi vil i løpet av året både gi historiske tilbakeblikk og peke framover, og ikke minst fremme diskusjon og debatt om Kulturrådets og kulturens samfunnsrolle og betydning, sier Aasheim.

Rådets leder Yngve Slettholm trekker frem kunstnernes rolle i Kulturrådets 50-årige historie, og inviterer til dialog.

- Hadde det ikke vært for kunstnerne, hadde vi ikke hatt et Kulturråd. Kulturfondet har gitt tilskudd til flere titalls tusen kunstprosjekter gjennom femti år. Det er kunstnerne og kulturaktørene selv som baner vei, og vi er opptatt av å lytte til deres stemme. Rådet inviterer derfor til innspill og dialog for videre strategi i det kommende året, sier rådsleder Yngve Slettholm.

Tid for feiring

Kulturrådets årsmeldinger vitner om hvordan kunst- og kulturfeltet har utviklet seg siden 1965.

Et enormt antall kunstverk, arenaer, samarbeidsrelasjoner, kunstnerskap, prosjekter, arrangementer, debatter har blitt realisert med støtte fra Kulturrådet, selvsagt kombinert med stor egeninnsats, lokal støtte og privat hjelp. Noe har vært braksuksesser, noe totalt mislykket, noe har fått varig verdi, noe har hatt sin betydning i øyeblikket.

Både live og gjennom serier og stafetter vil vi i jubileumsåret løfte fram enkeltverk og -prosjekter fra de femti årene. Vi velger ut noe og vil også invitere dere til å være med å velge ut hva dere synes har vært betydningsfullt i perioden. Har du en god historie om et prosjekt Kulturrådet har støttet? Send gjerne en e-post til: jubileum@kulturradet.no.

I artikkelserien «Prosjekter gjennom 50 år» kan du se eksempler på noen av de prosjektene som har fått støtte. Først ut er Ode til lyset av Arne Nordheim og Arnold Haukeland.

Les om lydskulpturen "Ode til lyset"  her.

Her finner du Kulturrådets årsmeldinger.  I løpet av året vil vi få lagt ut alle årsmeldingene fra 1965-2013.

Bok om Kulturrådet og kulturpolitikken

Til høsten kommer Alfred Fidjestøls bok om Kulturrådets historie ut. For første gang gjøres det et uavhengig dypdykk i Kulturrådets historie og det kulturpolitiske landskapet som har omgitt Kulturrådet fra 1960-tallet og fram til i dag.

Her kan du lese mer om boka og hendelsene frem mot opprettelsen av Kulturrådet.

Kultur på dagsorden

Kulturrådet skal også skape debatt og se framover i jubileumsåret. I august vil Kulturrådet være til stede og bidra til at kulturpolitikk blir satt på dagsorden på Arendalsuka. Senere på høsten inviteres kunstnere og kulturaktører fra hele landet til en stor jubileumskonferanse der et aktuelt tema skal diskuteres. Rådet holder også for tiden på å utarbeide en ny strategi for årene som kommer. De vil gjerne høre din mening om hva som er kunstens og kulturens betydning i samfunnet og hva som bør være Kulturrådets viktigste oppgaver i framtiden.

Her kan du lese mer om Kulturrådets strategi og se hvordan du kan bidra med innspill.

Jubileum på nett

Her på jubileumsnettsiden vil vi legge ut informasjon om program og invitasjoner løpende, og her vil dere finne artikler og serier som gir innblikk i historien. Allerede nå starter vi tre artikkelserier på våre nettsider:

- Vi håper så mange som mulig vil feire 50 år sammen med oss, både unge og eldre kunstnere, kulturvernere og museumsfolk, politikere, gamle og nye rådsmedlemmer, publikum, samarbeidspartnere, kulturentusiaster og kritikere over hele landet, sier direktør Anne Aasheim.


blog comments powered by Disqus