Kunstløftet

Kunstløftet / Artikler og debatt

Gre hår

Rekontekstualisering av hår-motiver fra kunsthistorien.

Innledning

Fotoarbeidene til serien Gre hår ble vist på OSL Contemporary i 2013. Videoverkene i samme serie skal vises tre stederi 2016 og 1017. Først på Vigelandsmuseet i Oslo høsten 2016, deretter Kristiansand Kunsthall samme høst og i Kunsthall Grenland våren 2017.

Bakgrunn for prosjektet 

Jeg er opptatt av temaer rundt kvinner og hår. I kunsthistorien finnes en rekke verk der kunstnerne problematiserer dette på ulike måter. Marina Abramovic kritiserer kunstnerens forfengelighet i verket Art must be beautiful, der hun grer seg selv over lang tid på en overdrevent frenetisk og hardhendt måte mens hun sier "Art must be beautiful, the Artist must be good-looking". En kunstner fra en helt annen periode, Edgar Degas, bruker hår på en helt annen måte, for å tematisere forholdet mellom tjenerskap og overklasse på 1800-tallet.
 
Jeg har allerede laget flere verk som tar utgangspunkt i dette temaet. Sannhetens øyeblikk handler om en kvinne som i 50 år hadde 1800-talls korketrekkere, men som en dag fant ut at hun ville klippe seg for første gang i sitt liv. Vi visste ikke om hun ville våge å gjøre det, og filmen handler om hvor vanskelig det kan være å frigjøre seg fra både familien og historien sin – vist gjennom  hennes valg om klippe seg eller ikke. I verket Demp dine øyekast, der 3 somaliske søstre på 12, 13 og 14 tar på hver sin hijab, er også håret som dekkes til uttrykk for en politisk diskusjon rundt bruk av hodeplagg i muslimske kulturer.

Gre hår

Det siste året har jeg funnet frem hår-motiver fra kunsthistorien som jeg ønsker å rekontekstualisere. Et av disse motivene er serien Combing the Hair av Degas der han i utallige varianter avbilder kvinner som grer seg alene og som blir gredd av andre. Jeg ønsker å forfølge et motiv som startet i maleriet Krigsscene i Middelalderen (1865) der voldtektsofre står eller ligger med hodet vendt mot jorden, tilslørt av deres eget hår. Dette motivet har han viderutviklet til en rekke ulike malerier, men det er spesielt et maleri, som jeg så på en stor utstilling av Edgar Degas i Paris ifjor som har interessert meg.
 
Jeg ønsker å rekonstruere maleriet i en videofilm med flere jenter i alderen 14 til 16 år med svært langt hår. Jeg vil gjøre en iscenesettelse der de blir bedt om å sitte i samme positur som i maleriet til Degas og filme dem når de grer håret fremover. I ettertid vil jeg klippe 3, 4 scener sammen til et arbeid. Jeg har allerede vært i et studio, sammen med fotograf Marte Vold og tatt research-fotografier av flere mulige modeller til
video-verket.
 

blog comments powered by Disqus

eksternt

Nettsted for anmeldelser av den viktigste skjønn- og faglitteraturen for barn og unge som utgis av norske forlag. 
gå til >>

 

Nettidsskrift for kritikk av profesjonell
kunst for barn og unge.
gå til >>