Jubileum 2015

Kulturrådet 50 år 1965 - 2015

Aktuelt

Hvem vil du gi Kulturrådets ærespris til?

Du kan være med på å bestemme hvem som mottar Kulturrådets ærespris i 2015.

Du kan være med på å bestemme hvem som mottar Kulturrådets ærespris i 2015.

Kulturrådet inviterer deg til å være med og bestemme hvem som skal få æresprisen i jubileumsåret. Har du forslag til kandidater som har gjort en betydelig innsats for kulturlivet? Du kan foreslå en person, en gruppe eller et prosjekt som du synes fortjener Norges viktigste kulturpris.

Siden 1968 har Kulturrådet delt ut en ærespris til en person som har gjort «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv».  Prisen er på 600 000 kroner og deles ut på slutten av året. Blant listen over tidligere prisvinnere finner du kulturpersonligheter som Alf Prøysen, Sverre Fehn, Liv Ullmann, Mari Boine og Jan Erik Vold.

Spesiell jubileumspris

I år feirer Kulturrådet 50 år og vil markere æresprisen med en åpen nominasjon.  Kulturrådet inviterer derfor alle til å foreslå kandidater som de synes fortjener æresprisen. For første gang kan man i jubileumsåret også foreslå grupper eller prosjekter som vinnere av æresprisen.

- Siden det er et jubileumsår, vil Kulturrådet markere æresprisen på en spesiell måte. Vi går derfor bredt ut og ønsker oss forslag på kandidater som har gjort en betydelig innsats for norsk kunst- og kulturliv, personer som har synliggjort det frie feltet og vært til stede i offentligheten, sier rådsleder Yngve Slettholm.

Du kan foreslå:

  • En person
  • En gruppe eller konstellasjon (et ensemble, et samarbeid e.l.)
  • Et prosjekt (kunstprosjekt, tiltak, satsing e.l.)

Fristen for å foreslå kandidater var 22. juni.

 

Fristen for å foreslå kandidater er utsatt fra 15. til 22. juni. I skjemaet skriver du navnet på hvem du mener bør få prisen. I tillegg er det en rubrikk der du fyller inn begrunnelsen for forslaget ditt. Begrunnelsen trenger ikke være lang, så lenge du får frem hvorfor du synes kandidaten fortjener prisen. Du kan gjerne komme med eksempler i begrunnelsen. For å foreslå kandidater må du registrere deg med e-postadressen din, men forslaget ditt kan være anonymt.

Bestemmes i september

Kulturrådets arbeidsutvalg mottar alle forslagene og plukker ut et utvalg av kandidater som presenteres for Kulturrådet i september. På rådsmøtet 24. september vedtar rådet hvem som får æresprisen 2015.

I tillegg til æresprisen vil Kulturrådet i år dele ut en nykommerpris. Rådet vedtar vinneren av denne prisen på bakgrunn av forslag fra fagutvalgene.

Tidligere prisvinnere

Mange kjente personer fra norsk kunst- og kulturliv har mottatt æresprisen siden den første gang ble delt ut til Riksteatrets første sjef Fritz von der Lippe. Siden den gang har flere kulturpersonligheter mottatt prisen, som blant annet Alf Prøysen, Sigbjørn Bernhoft Osa, Harald Sæverud, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek, Jon Fosse, Mari Boine og Inger Sitter. Æresprisen for 2014 gikk til Jan Erik Vold.

Lenker

Mer informasjon om Kulturrådets ærespris
Oversikt over tidligere vinnere


blog comments powered by Disqus