Kunstløftet

Kunstløftet / Artikler og debatt

Invisible Clarity

Workshop om samtidskunst

Intensjon

Vår intensjon med workshop'en var å gi små barn en erfaring av hvordan man kan se og snakke om samtidskunst og en opplevelse av at de selv hadde verdifulle kommentarer til verkene og hvor de selv fikk være med å lage et selvlaget kunstprodukt.
 

Program og utførelse

Etter at vi hilste barna velkommen og fortalte kort hvem vi var fikk gruppen en omvisning i utstillingen, vi brukte god tid på dialog og spørsmål om de forskjellige verkene. Utstillingen hadde mange gjenstander som var fine å formidle til barn, både våre fotografier og tegninger, der vi begynte å snakke om dyrene som de så og hvorfor de var annerledes. I verket Kabinett hadde vi forskjellige gjenstander som fasinerte, spesielt en 100.000 millioner år gammel dinosaurtann og en meteoritt var spennende for barna som ble både engasjert og inspirert. 
 
Deretter satte vi oss ned på gulvet og hadde en eventyrstund, hvor vi leste eventyret "Ikke ridende og ikke gående" som tok for seg en prinsesse som befant seg i en liminal situasjon, dette for å forklare/illustrere utstillingens tema som var Liminalitet.
 
Etter det gjorde vi utstillingsgulvet om til et tegneverksted ved å legge en stor voksduk på gulvet, her fikk hvert barn tegne med tekstilfargestifter på hver sin mini kanvas bag. Vi lot dem være ganske frie i form og uttrykk, men merket at motivvalgene var inspirert av utstillingen. Vi var tilgjengelige for veiledning og hjelp og diskuterte tegningene underveis med barna som fortalte oss hva de tegnet.
 
Da barna var ferdige med å tegne tok vi de ferdige baggene til et bord med strykejern der vi strøk baggene slik at tegningene skulle feste seg til tekstilet, også etter vask. Etterhvert som barna var ferdige med dette serverte vi lett mat som kjeks og frukt.
Alle barna fikk så med seg hver sin kanvas bag hjem med hver sine to A5 postkort av våre verk.   

Konklusjon

Det har vært givende og inspirerende å jobbe med formidling av vår kunst rettet mot denne aldersgruppen, og det er noe vi gjerne gjør igjen. Barna kom med mange gode innspill og kommentarer som var fine og vi så hvordan denne aldersgruppen opplever våre verk. Vår utstilling var ikke laget med tanke på tilretteleggelse mot noen spesiell aldersgruppe eller målgruppe, vi lager kunsten ut ifra egen interesse. Like fullt merket vi at utstillingen vår egnet seg godt for barn, så lenge formidlingsopplegget var tilrettelagt og tilpasset aldersgruppen. Vi fikk mange positive tilbakemeldinger både på den åpne workshop'en og fra de to barnehagene som deltok. 


Les om prosjektet på LOCUS' nettsider >>


blog comments powered by Disqus

eksternt

Nettsted for anmeldelser av den viktigste skjønn- og faglitteraturen for barn og unge som utgis av norske forlag. 
gå til >>

 

Nettidsskrift for kritikk av profesjonell
kunst for barn og unge.
gå til >>