Kunstløftet

Kunstløftet / Artikler og debatt

Konflikten

Konflikten Konflikten

En monolog basert på 2 reiser og 37 intervjuer.

"Der konflikt rår, er første offer sannheten. Vi lever i en konfliktens kultur av uvitenhet og fornektelse, en kultur som ikke verdsetter sannheten. Vi må knekke denne ukulturen."
Dr. Mohammad Dajani (Palestinsk professor ved Al Quds University i Jerusalem)

Bakgrunn

Konflikten er en enmanns teaterforestilling for unge mennesker som tar for seg konflikten i Palestina og Israel på rundt en time, både historisk og i dag  ved hjelp av lecture performance og videointervjuer. Forestillingen gir et innblikk i de ulike måtene konflikten oppfattes av menneskene som er påvirket av den – på begge sider av muren, og hvordan de ser på fremtiden i regionen. Skuespiller Torstein Bjørklund formidler monologen som presenterer Midtøsten-konfliktens historiske bakteppe fra to diametralt motsatte ståsted. Videointervjuer med mennesker fra både Vestbredden og Israel vil nyansere stereotype oppfatninger av aktørene i denne langvarige og tilsynelatende uløselige konflikten. Regi, lyd-, og videodesign er ved Mads Sjøgård Pettersen.

Tekst 

Teksten er skrevet av Torstein Bjørklund og Kristine Klubben, og er basert på intervjuer og to reiser til Palestina og Israel. Torstein og Kristine er til tider svært uenige i spørsmål som dreier seg om denne konflikten, noe som har dannet grunnlaget for en tekst med mange, og til tider ekstreme motsetninger. Teksten er redigert og klargjort for scene av regissør Mads Sjøgård Pettersen, som også har laget video- og lyddesignet til forestillinga.

Medvirkende

Torstein Bjørklund gikk ut fra Teaterhøgskolen i Oslo i 2014, og har tidligere gått på LIPA i Liverpool, og jobber som skuespiller på teater, TV og film i Norge. Han var sist å se på skjermen i NRKs storsatsing "Kampen om Tungtvannet" i 2015.
 
Mads Sjøgård Pettersen er en av landets ledende unge skuespillere, både på film, TV og scene. Han har dessuten i det siste også gjort seg gjeldene innen felt som regi og dramaturgi, både innen teater, dans og opera.
 
Kristine Klubben er utdannet og profesjonell trompetist, underviser i ungdomstrinnet på St. Pauls skole i Bergen, og skriver teater på deltid. Hun har blant annet vært med å utvikle tekst på undomsforestillingene "Troen på livet" og "KRAFT" sammen med Mads Sjøgård Pettersen.
 
Produksjonen av Konflikten ble i fjor støttet av Fritt Ord, Kulturrådet, Dramatikkens Hus og Norsk Skuespillerforbund. Forestillingen hadde urpremiere 23. mai 2014 på Litteraturhuset i Oslo, og hadde nypremiere i oktober samme år på Hålogaland Teaters Scene Øst. Nypremieren fikk strålende kritikker. " Mot. Det er det du har når du prøver deg på en objektiv gjennomgang av Midtøsten-konflikten på en drøy time, og attpåtil vil justere folks måte å tenke på.  (…) Torstein Bjørklund lander ikke bare på beina – han overbeviser, imponerer og beveger. Ikke bare følelsene, han beveger også intellektet, fra skråsikkert over mot litt mer forståelse, til og med tvil." Dette var noe av det som ble skrevet i anmeldelsene etter nypremieren.
 
Forestillingen har allerede vekket internasjonal oppmerksomhet og har i etterkant blitt spilt også i utlandet, sist i Danmark i desember 2014 på en teaterfestival der. Våren 2015 var forestillingen på en åpen turné i Telemark i regi av Teater Ibsen, og høsten 2015 skal forestillingen inn på Hålogland Teater i Tromsø, på en måneds lang turné i Nord-Norge samt åpne forestillinger på teateret. Forestillingen vises både i den kulturelle skolesekken og for et voksent publikum på åpne forestillinger.

 

blog comments powered by Disqus

eksternt

Nettsted for anmeldelser av den viktigste skjønn- og faglitteraturen for barn og unge som utgis av norske forlag. 
gå til >>

 

Nettidsskrift for kritikk av profesjonell
kunst for barn og unge.
gå til >>