Kunstløftet

Kunstløftet / Artikler og debatt

Soups & Stories

Suppeservering Hjemmebesøk Hjemmebesøk

– om samliv, kjønn og identitet

"Er det sant at europeiske kvinner roper høyt ut når de får orgasme?" Jeg visste ikke helt hva jeg skulle svare. Det man ser på film er jo langt fra sannheten, men at det kan skje, – jo absolutt. Og læringskurven min var stupbratt da kvinnene rundt meg fortalte om ulike moter innen omskjæring, og hvordan man kunne få orgasme selv om klitoris var skåret bort. Samtidig irriterte jeg meg over at kvinnene rundt meg hadde fått et bilde av mitt og andre europeiske kvinners sexliv gjennom film, – antageligvis laget av menn.
 
To år senere hjelper vi Shahnaz med å få stuemøblene inn i spisestuen og spisestuemøblene inn i stuen, – for å få plass til alle tolv rundt bordet. Dette er vårt femte møte. Tre nye kvinner i dag. En antropolog som er blitt spurt om hun kan observere oss gjennom vitenskapelige øyne, en nyutdannet helsesekretær opprinnelig fra Liberia, og hennes niese som går på ungdomsskole. De to siste er ikke helt sikre på hva de er med på, Iman hadde bare sagt at de måtte være med. Iman som har vært med tre ganger og synes det er spennende, men som ikke har sagt et ord. Hun er vanligvis pratsom, men språkbarrieren blir kanskje for stor i en gruppe med åtte nordmenn, en svenske og en bengaler, alle velutdannete og glade i å prate.
 
Vi forklarte Iman sine venninner så godt som mulig i bilen på veien ut hit; vi arrangerer at kvinner fra ulike sosiale grupper og aldersgrupper kommer sammen for å snakke åpent og ærlig om kjærlighet, samliv, seksualitet og identitet. Og at vi tror at det vi kvinner snakker om i private rom kan være interessant for andre å høre, ute i det offentlige rom. Derfor tar vi lydopptak av alt som blir sagt, og skriver alt ned til det skal brukes, anonymt, i det offentlige rom.  
 
"Men hvorfor gjør dere det?" spurte de. 
"Kanskje fordi vi skal slippe å se på film eller lese i avisen hvordan vi kvinner tenker og føler, eller hva vi liker. Kanskje vi ønsker å definere oss selv. Snakke oss frem til hva vi liker og ikke liker, sammen prøve å finne definisjoner på kvinnelig seksualitet, eller bare sprenge noen av de gamle definisjonene.  Slippe å bli definert gjennom mannlige film- og reklameskapere, og mediefolk. Ta plass i det offentlige rom og uttrykke våre tanker og følelser. Snakke høyt på busser, markere viktige saker i det offentlige rom og lage teater og performans."
 
 
Vi startet for ni måneder siden. Første møte var i en liten kafé utenfor Bergen. Kaféeieren var så begeistret for prosjektet at hun ga oss all mat og drikke på huset. Senere arrangerte vi hjemme hos hverandre, og hver gang var det en ny velsmakende suppe på bordet. Mange møter ble brukt til å diskutere hvilken metode vi ville bruke for å snakke sammen, og hva som skulle være tema for samtalene. Etter hvert bestemte vi oss for å prøve at to deltagere, til hvert møte, skulle forberede en personlig fortelling rundt temaet vi hadde valgt for kvelden. Temaene vi bestemte oss for var; mitt forhold til menn, kvinnelig seksualitet, livsglede, identitet som innvandrerkvinne, overvekt, voldtekt og abort. 
 
Vi er blitt en mangfoldig gruppe av kvinner. Akademikere, helsearbeidere, kunstnere og skoleelever, i et aldersspenn på 35 år. Åtte av kvinnene er oppvokst i Norge og har bodd mesteparten av sitt voksne liv her. Noen av dem har reist og studert eller jobbet på andre kontinent. Fem av deltagerne har oppvekst fra andre land; Sverige, Bangladesh, Somalia og Liberia. Én av dem er nyankommet flyktning og to andre er flyktninger som kom til Norge for 15 år siden. Én av kvinnene kom til Norge for å studere som ung voksen og fikk bli av humanitære årsaker, og den siste er akademiker med internasjonal karriere.
 
Å gå dypt ned i personlige opplevelser og dele med andre, skulle vise seg å bli en utfordring i en så stor og mangfoldig gruppe, der mange ikke kjente hverandre fra før. Det  etiske ansvaret og hensynet man må ta overfor den som har delt en dypt personlig historie, kunne ikke kombineres med den åpenheten og ærligheten som trengtes for å skape dynamikk i samtalene. 
 
Vi står ved første veiskille i prosjektet.
 

blog comments powered by Disqus

eksternt

Nettsted for anmeldelser av den viktigste skjønn- og faglitteraturen for barn og unge som utgis av norske forlag. 
gå til >>

 

Nettidsskrift for kritikk av profesjonell
kunst for barn og unge.
gå til >>