Æresprisen

Kulturrådets ærespris

Aktuelt

Hvem bør få æresprisen i 2017?

Hvem tildeles Kulturrådets ærespris i 2017? Du kan nominere kandidater frem til 1. september.

Hvem tildeles Kulturrådets ærespris i 2017? Du kan nominere kandidater frem til 1. september.

Hvem bør få æresprisen i 2017? Har du forslag til kandidater som har gjort en betydelig innsats for kulturlivet? Du kan foreslå en person, en gruppe eller et prosjekt som du synes fortjener Norges viktigste kulturpris.

Kulturrådet delte ut æresprisen for første gang i 1968.  I år er det dermed den femtiende gangen prisen blir delt ut. Den skal gå til noen som har gjort «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv» og er på 600 000 kroner. Siden 1968 har kulturpersonligheter som Alf Prøysen, Sverre Fehn, Sigbjørn Bernhoft Osa, Harald Sæverud, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Liv Ullmann, Mari Boine, Inger Sitter og Jan Erik Vold fått prisen. I fjor ble den gitt til Forsvarets musikk.

Ønsker forslag på kandidater

De siste årene har det vært en åpen nominasjonsprosess til æresprisen. Rådet har vært veldig fornøyd med kulturfeltets engasjement for prisen og de mange godt begrunnede forslagene som har kommet inn.

- Vi går derfor i år igjen bredt ut og ønsker oss forslag på kandidater som har gjort en betydelig innsats for norsk kunst- og kulturliv, personer som har synliggjort det frie feltet og vært til stede i offentligheten, sier rådsleder Tone Hansen.

Du kan foreslå:

  • En person

  • En gruppe eller konstellasjon (et ensemble, et samarbeid e.l.)

  • Et prosjekt (kunstprosjekt, tiltak, satsing e.l.)

Send oss ditt forslag her.

Fristen for å foreslå kandidater er 1. september

I skjemaet skriver du navnet på hvem du mener bør få prisen. I tillegg er det en rubrikk der du fyller inn begrunnelsen for forslaget ditt. Begrunnelsen trenger ikke være lang, så lenge du får frem hvorfor du synes kandidaten fortjener prisen. For å foreslå kandidater må du registrere deg med e-postadressen din, men forslaget ditt kan være anonymt.

Bestemmes i september

Når Kulturrådet møtes 20.-21. september vil de gå grundig gjennom alle de foreslåtte kandidatene og velge en prisvinner som blir offentliggjort i etterkant av møtet. Prisutdelingen finner sted i løpet av høsten.

Om æresprisen

Mer informasjon om Kulturrådets ærespris.

Oversikt over tidligere vinnere.

Kontaktpersoner

Seniorrådgiver Birgitte Solbu, tel: 21 04 58 72 / 455 07 389.