Årskonferanser

Årskonferansen 2013

Bidragsytere

Oversikten oppdateres løpende.

 

Navn

Biografi

Veronica Akselsen

Sanger som blant annet har gitt ut to album som soloartist, Fattige var de som først fikk se (2004) og Blod og ild (2010). Akselsen deltok i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 2006 og 2008. I 2012 og 2013 har hun turnert med produksjonen «Til ettertanke» i Den kulturelle skolesekken.

Vanessa Baird

Billedkunstner som har deltatt på en rekke separat- og gruppeutstillinger på anerkjente museer og gallerier. Baird arbeider hovedsakelig med pastell, akvarell og tegning på papir i både små og store formater. Baird ble i 2011 engasjert av KORO til å lage tre store veggmalerier i regjeringskvartalets nybygg R6, et verk som nylig er trukket tilbake etter at Helsedepartementet ikke ønsket å ta i bruk deler av bestillingsverket. 

Martin Berdahl Amundsen

Forlegger og redaktør i Kontur, et uavhengig forlag som først og fremst er knyttet til urban kunst og subkulturer. Forlaget har nylig blant annet gitt ut Street Art Norway I og II.

Svein Bjørkås

Direktør for KORO (Kunst i det offentlige rom). Han er utdannet fotograf og sosiolog med kulturpolitikk og kulturelle endringsprosesser som spesialfelt. Bjørkås har redigert og skrevet et stort antall bøker, forskningsrapporter og artikler om kunst- og kulturpolitiske emner. Bjørkås har tidligere blant annet vært direktør for MIC – Norsk musikkinformasjon og daglig leder for Norske Kunsthåndverkere.

Ivar Bjørnson

Kommer fra Bergen og er komponist og gitarist for det norske ekstrem metal-bandet Enslaved. Han startet bandet sammen med Grutle Kjellson bare 13 år gammel. Han har også spilt keyboard på Borknagar sine første tre album og på Gorgoroth-albumet Incipit Satan under artistnavnet «Daimonion», og var i 2003 gjestemusiker for Satyricon.

Carte Blanche

Norges nasjonale kompani for samtidsdans og ble etablert i Bergen i 1989. Det årlige repertoaret består av rundt fire- fem ulike produksjoner, som totalt utgjør fra 60 – 70 forestillinger i Bergen og på turné. Siden august 2008 har kompaniet vært ledet av belgiske Bruno Heynderickx.

Nettside: http://www.carteblanche.no/

Karen Bue

Direktør for Nordisk Kulturfond, og hun har i denne perioden blant annet hatt fokus på å få skapt en mer mangfoldig søkerkrets til fondets midler. Tidligere har hun vært generalsekretær for Foreningene Nordens Forbund og har her hatt ansvaret for en rekke større kulturprosjekter. Bue er utdannet jurist og har også gjennom en årrekke arbeidet i Folketingets administrasjon.

Nettside: http://nordiskkulturfond.org/

Kristin Danielsen

Påtroppende biblioteksjef i Oslo. Utdannet danser og master i kulturledelse. Hun har blant annet vært administrativ leder for Black Box Teater, daglig leder i Ny Musikk og direktør i MIC norsk musikkinformasjon. Hun underviser i publikumsutvikling ved Universitetet i Tromsø, foreleser om kulturledelse på BI og er styreleder i Norsk Jazzforum.

Olga Dysthe

Professor emerita ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Bergen. Språk, kommunikasjon og læring har vært sentrale temaer i hennes forskning både i skole og høyere utdanning. Dysthe deltok i utviklingsprosjektet «Museer og kulturinstitutioner som rum for medborgerskab» i København fra 2009-2013. Blant mye annet er Dysthe også medforfatter av boka «Museum som læringsrom»(2012). 

Mike Edson

Leder for web og nye medier-strategi ved Smithsonian Institution i Washington DC. I tillegg til å være en internasjonalt etterspurt foredragsholder har Edson stått i spissen for en rekke prosjekter for å inkludere ny teknologi, digitale løsninger og brukerskapt innhold på museumsområdet, blant annet åpne data-konseptet Smithsonian Commons.

Tomas Espedal

Forfatter som har gitt ut en rekke kortprosasamlinger og romaner, senest Bergeners (2013). Espedal ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv (2006) og senere for Imot kunsten (2009), og han har mottatt en rekke andre priser og nominasjoner for bøkene sine.

Dror Feiler

Svensk-israelsk komponist, musiker, kunstner og politisk aktivist. Han spiller saksofon i frijazzgruppen Lokomotiv Konkret, og grunnla The Too Much Too Soon and the NO Orchestras. Han komponerer bl.a. for symfoniorkestre, operaer, kammermusikk og elektroakustisk musikk.  Sammen med kunstneren Gunilla Sköld-Feiler ble det betydelig oppmerksomhet rundt kunstverket «Snövit och sanningens vansinne» i 2004, som ble vandalisert av den daværende israelske ambassadøren til Sverige. Han er en av grunnleggerne av Ship to Gaza og er deres talsperson.

Nettside: http://www.drorfeiler.se/

Elaine Heumann Gurian

Har sin faglige bakgrunn i pedagogikk, historie og museumsformidling og har mange års ledererfaring fra den amerikanske museumssektoren. Gurian driver utstrakt undervisnings- og foredragsvirksomhet og driver rådgivning overfor en rekke museer over hele verden (www.egurian.com). Hun har hatt styreverv i ICOM (International Council of Museums) og AAM (American Association of Museums).

Nettside: http://www.egurian.com/

Ida Habbestad

Styreleder i Norsk kritikerlag, musikkanmelder i Aftenposten og redaktør for musikkbransjens nettavis Ballade.no. Hun sitter også i redaksjonsrådet for Perioskop.no, en ny nettside som skal utvikle kritikk av kunst for unge mennesker.

Bjørnar Habbestad

Utdannet fløytist. Han arbeider som solist, kammer- og ensemblemusiker over et stort spenn av sjangre, og han har opptrådt på de fleste norske scener og festivaler for samtidsmusikk. Habbestad var en av medstifterne bak Lydgalleriet i Bergen og tidligere styreleder der. For tiden studerer han til ph.d. ved Norges musikkhøgskole.

Mia Habib

Koreograf og dansekunstner med stor internasjonal arbeidsflate. Hennes arbeid spenner vidt, fra forestillinger, og installasjoner til foredrag og mentorvirksomhet. Habib er opptatt av politiske og sosiologiske spørsmål, og hun tar også i bruk metoder fra andre akademiske fagfelt.  

Nettside: http://miahabib.com/

Karin Hindsbo

Direktør Sørlandets kunstmuseum / SKUM, påtroppende direktør KODE Bergen.

Andreas Hompland

Sosiolog og skribent. Han har vært forsker (NAVF), politisk journalist og kulturredaktør i Dagbladet. Nå arbeider han frilans som spaltist, kåsør og forskningsformidler, og han er mye brukt som foredragsholder og møteleder.

Unn Hovdhaugen

Kulturhistoriker i Oslo byarkiv og prosjektleder for prosjektet «Når endene ikke møtes – Fattigdom før og nå». Tidligere engasjert ved Norsk Teknisk Museum, blant annet som prosjektleder for utstillings- og dokumentasjonsprosjektet «Uhørte stemmer og glemte steder. Fortellinger fra utviklingshemmedes historie».

Karsten Jedlitschka

Visedirektør for arkivseksjonen  i BStU, en etat som forvalter og forsker i saksdokumentene og arkivene fra sikkerhetstjenesten Stasi i det tidligere DDR.  Jedlitschka er utdannet ved Universitetet i München (Dr.phil). Han har tidligere blant annet  vært gjesteforeleser ved Princeton University (USA) og arbeidet ved statsarkivene i Dresden.

Anne Szefer Karlsen

Leder for Hordaland Kunstsenter. Hun har bred erfaring som kurator, blant annet som en av kuratorene bak Lofoten International Art Festival i 2013, og som skribent og redaktør. Hun var med på å starte opp Flaggfabrikken – senter for fotografi og billedkunst, og hun er en av drivkreftene bak kunstforlaget Ctrl+Z Publishing i Bergen.

Nettside: http://szefer.net/

Deeyah Khan

Norsk musiker, komponist, filmskaper og menneskerettighetsaktivist. Hun arbeider for kvinners rettigheter globalt, mennesker i utsatte forhold og kunstnere som sperres inne for sine politiske holdninger. Hun mottok Ossietzkyprisen av Norsk P.E.N. i 2012, og Emmy-pris i år for sin dokumentarfilm «Banaz A Love Story»

Nettside: http://fuuse-mousiqi.com/deeyah/

Knut Kjeldstadli

Professor i moderne historie ved Universitetet i Oslo. Redigerte Norsk innvandringshistorie, bind I–III (2003). Har ellers skrevet blant annet
Et splittet samfunn 1905–1935, Aschehougs Norges-historie bind 10 (1994), Sammensatte samfunn. Innvandring. Inkludering (2008), 
A history of Immigration. The case of Norway ca. 900–2000 (2010), og Mine fire besteforeldre, en familiehistorie om framveksten av det moderne Norge (2010).

Hannah Wozene Kvam

Artist, skribent og slam-poet. Hun er også dronning i artistkollektivet Queendom. Siden 2012 har hun vært engasjert i prosjektet Tekstlab Ung, samt vært prosjektleder for Styrende Mangfold, en organisasjon som jobber for å få folk med annen etnisk bakgrunn inn i styrer og verv i norsk kultursektor. 

Tore Vagn Lid

Regissør, forfatter, komponist og kunstnerisk leder for Transiteatret-Bergen. Doktorgrad i teatervitenskap fra Giessen og professor i dramaturgi ved Kunsthøyskolen i Oslo. Han har skrevet og regissert en rekke teaterforestillinger, senest den prisbelønte «Kill them all!» og JudasEvangeliet (begge 2013). 

Nettside: http://torevagn.blog.com/

Pierre Lionel Matte 

Billedkunstner som har arbeidet med utgangspunkt i egen oppvekst i skjæringspunktet mellom norsk bygdekultur og nordfransk storbykultur. Matte anvender et mangfold av teknikker for å kommentere og undersøke fremmedfrykt, nasjonalisme og Norges og Europas forhold til innvandring og islam. Foreleser i kunsthistorie og har skrevet artikler for Billedkunst, Klassekampen og Kunstårboka.

Mala Wang-Naween

Wang-Naveen har utgitt romanen Desiland (2010) og sakprosaboken Den globale baby (2013), om surrogati. Hun arbeider til daglig som anmelder og kommentator i Aftenposten.

Nettside: http://malanaveen.wordpress.com/

Sara Mats Azmeh Rasmussen

Forfatter, aktivist og samfunnsdebattant. Hun har en cand. mag-grad i kulturstudier fra Universitetet i Oslo. Rasmussen har vært frilans-journalist og har utgitt en roman, Skyggeferden (2012), om sine erfaringer. Rasmussen mottok Fritt Ords Pris (2012) for sin kamp for menneskeverd, ytringsfrihet og religionskritikk.

Nettside: http://saramatsblogg.blogspot.no/

Ole Reitov

Programdirektør i Freemuse, World Forum on Music and Censorship, en uavhengig internasjonal medlemsorganisasjon som arbeider for ytringsfrihet for musikere og komponister over hele verden. Freemuse ble stiftet i 1998 og har sekretariat i København.

Nettside: http://freemuse.org/

Ingrid  Røynesdal

Administrerende direktør for Oslo-Filharmonien og styreleder for Ultimafestivalen. Hun er utdannet statsviter og klassisk pianist og har vært direktør ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen. Røynesdal har drevet omfattende foredragsvirksomhet og var medlem i Kulturutredningen 2014.

Nettside: http://roynesdal.no/

Cathrine Sandnes

Redaktør i tidsskriftet Samtiden, journalist og skribent. Hun har tidligere vært kulturredaktør i Dagsavisen, og hun er en markert samfunnsdebattant innen feltene feminisme, litteratur og idrett. Sandnes satt i den regjeringsutnevnte komiteen som arbeidet med det offisielle programmet til stemmerettsjubileet i 2013. [Fotokreditering: Bjørn Erik Pedersen, CC BY 3.0]

Yngve Slettholm

Rådsleder og direktør i Kopinor

Hilde Stenmark

Formidlingsleder og data- og nettansvarlig ved Romsdalsmuseet. Hun er utdannet kunsthistoriker fra UiB og markedsøkonom fra BI. Hun har arbeidet med en rekke både fagrelaterte prosjekter (primært kunst, kulturhistorie og hage) og formidlingsprosjekter (mye nettrelaterte prosjekter og skoleprosjekter) ved museet. 

Charlotte Spurkeland

Fraksjonsleder for Høyre i kulturkomiteen i Bergen kommune.

Didrik Søderlind

Journalist og forfatter med særlig interesse for livssynsspørsmål, skeptisisme, populærvitenskap og musikk. Søderlind har tidligere arbeidet som journalist for forskning.no, og han arbeider nå som rådgiver i Human-Etisk Forbund og ansvarlig redaktør for tidsskriftet Humanist.

Nettside: http://humanist.no/

Thorhild Widvey

Kultur- og kirkeminister

Nick Winterbotham

Driver selvstendig rådgivningsvirksomhet innenfor museumspedagogikk, livslang læring og ledelse (www.nickwinterbotham.com). Han innehar en rekke styreverv og har forskerkompetanse fra museums- og utdanningssektoren, med spesielt fokus på læring. Winterbotham har mange års ledererfaring fra ulike museums- og kulturinstitusjoner.

Henrik Zipsane

Historiker og pedagog. Han er direktør for Jämtlimuseet i Sverige og en av grunnleggerne av Nordisk senter for kulturarvsformidling (www.nckultur.org). Zipsane har siden 2010 vært gjesteprofessor i Kulturformidling og regional utvikling ved Linköping universitet, og han innehar en rekke internasjonale styreverv.

Nils Økland

Musiker, komponist og felespiller (hardingfele, fiolin, viola d´amore) som jobber i gråsonen mellom folkemusikk, klassisk musikk, improvisasjon og moderne musikk. Han har vært solist med ulike orkestre og ensembler i mange europeiske land og hatt flere turneer for Rikskonsertene, samt konserter på festivaler i Norge, USA, Kina, Japan og Midt- Østen.

Olaf Aagedal

Professor i kultursosiologi og forsker ved KIFO. Han har blant annet forsket på bruk av nasjonale symboler og ritualer, statsborgerseremonier og lokalt kulturliv. Han arbeider nå med et prosjekt om grunnloven som symbol.

 

Knut Åsdam

Blant Norges mest internasjonalt profilerte kunstnere. Han har arbeidet med fotografi, film, video, tekst, lyd og arkitektur. Han har blant annet stilt ut på Tate Britain, Venezia-biennalen, Künsthalle Bern, Istanbul-biennalen, Museet for samtidskunst, Manifesta7, Moderna Museet, P.S.1, MoMa, og Musee d'Art Moderne de la Ville de Paris

Anne Aasheim

Direktør i Kulturrådet