Årskonferanser

Årskonferansen 2013

Aktuelt

Klart for årskonferanse

Over 40 kunstnere og kulturarbeidere står på programmet under Kulturrådets årskonferanse 2013.

Over 40 kunstnere og kulturarbeidere står på programmet under Kulturrådets årskonferanse 2013.

Det nærmer seg Årskonferansen i Bergen 13. og 14. november. Over 40 innledere er klare til å bidra til det innholdsrike programmet, og til å inspirere, informere og diskutere med nesten 400 konferansedeltakere.

Tema for årets konferanse er demokrati og medborgerskap. Kulturrådet ønsker å se nærmere på forholdet mellom kunst, kultur og demokrati. Hvordan kan kulturinstitusjoner og kunstnere arbeide for å styrke den demokratiske dialogen. Kan man alltid forvente at de gjør det? Hvordan konkretiseres dette i kulturpolitikken, og hvordan kan kunstnere samtidig ivareta sin individuelle rett til å utvikle kunsten fremfor å tilslutte seg politiske mål?

Fersk kulturminister og Emmy-vinner

Vi er så heldige å ha fått med oss en rekke aktuelle, interessante og ulike bidragsytere til årets konferanse. Kulturminister Thorhild Widvey holder konferansens åpningstale. Dette blir for mange kunst- og kulturarbeidere det første møtet med vår nye kulturminister. Statsråden vil være til stede på konferansen hele den første dagen.

På programmet står også Deeyah, som har fått mye oppmerksomhet etter at hun vant Emmy for beste internasjonale dokumentarfilm med filmen Banaz – A Love Story, tidligere i høst. Filmen er en sterk skildring av et æresdrap. Deeyah har også selv erfart trakassering og forsøk på knebling i sitt kunstneriske arbeid. Deeyah vil i en samtale med danske Ole Reitov snakke om sensur og overgrep på kunstnere over hele verden.

Omdiskutert billedkunst og uortodokse samarbeidspartnere

En annen av konferansens deltakere som har fått mye oppmerksomhet denne høsten er billedkunstner Vanessa Baird. Hun har laget tre store veggmalerier til Regjeringsbygg 6 på bestilling fra KORO (Kunst i offentlige rom). Bildene har blitt kraftig diskutert og kritisert, og før det tredje bildet var på plass ønsket helsedirektoratet, som holder til i lokalene, å avbestille det siste verket. Baird deltar i en av parallellsesjonene som har fått tittelen Gater, kunst og gatekunst: hvem har retten til de offentlige byrommene?

Utenfor Molde er innsatte ved Hustad fengsel i gang med å registrere og dokumentere museumsgjenstander knyttet til gamle Molde fengsel, i et samarbeid med Romsdalsmuseet, mens Oslo byarkiv arbeider sammen med brukerne av Fattighuset om dokumentasjon og formidling av materiale fra Fattigvesenet. I parallellsesjonen om inkludering, medvirkning og samarbeid med uortodokse partnere i Norden, kan du høre mer om disse prosjektene og om arbeidet for å nå og inkludere personer og grupper som i dag står utenfor kulturlivet.

Kunstnernes og institusjonenes roller

Hva er kunstnerens oppgave i demokratiet? Vi spør en rekke kunstnere fra ulike felt om deres forståelse og oppfatning av sin rolle og sine kunstnerskap. Med Tore Vagn Lid, Tomas Espedal, Ivar Bjørnson, Mia Habib, Hannah Kvam og Knut Åsdam.

Michael Edson er leder for web og nye medier-strategi ved Smithsonian Institution i Washington DC, USAs største museum. Han har stått i spissen for en rekke prosjekter for å inkludere ny teknologi, digitale løsninger og brukerskapt innhold på museumsområdet. På årskonferansen kommer han for å snakke om hvilke muligheter og utfordringer den teknologiske utviklingen og de samfunnsmessige endringene som følger i kjølvannet av denne utviklingen bringer med seg? Nye former for deltakelse, større meningsmangfold og nye arenaer for dialog åpner også for nye former for samspill mellom publikum, insti­tusjoner, fagpersoner og kunstnere. Men klarer institusjonene å følge med i utviklingen og gripe de nye mulighetene?

Kunstneriske innslag

I tillegg til samtaler, diskusjoner og foredrag blir det også smakebiter fra kunstscenen. Onsdag går dansekompaniet Carte Blanche på scenen med en duett fra forestillingen Not here / Not ever av Sang Jija, i tillegg til sanger Veronica Akselsen som har med seg et utdrag fra forestillingen Til ettertanke.

Torsdagen innledes av Pierre Lionel Matte som viser utdrag fra sitt prosjekt Per Spelemann / Pierre le Ménetrier. I tillegg får vi stifte bekjentskap med den svenske multikunstneren Dror Feiler. Konferansen avsluttes av musiker Nils Økland.

Les hele programmet:

 

 

Her kan du laste ned programheftet.

Delta eller følg direkte

Kan du ikke delta, kan du fortsatt følge med! Videooverføring av konferansen vil vises direkte på Kulturrådets nettsider begge dagene. Du kan også følge og delta i diskusjonene på Twitter ved å bruke hashtaggen #KRKONF.

Her finner du all informasjon om årskonferansen.