Årskonferanser

Årskonferansen 2014

Årskonferansen 2014

Bidragsytere

Flere av bidragsyterne på Kulturrådets årskonferanse 22. oktober. KUD

Flere av bidragsyterne på Kulturrådets årskonferanse 22. oktober. KUD

På årskonferansen vil temaet om finansiering av kunst og kultur belyses fra ulike ståsted: fra organisasjoner, kulturnæringer, politikere og kunstnere.

Her er bidragsyterne på Kulturrådets årskonferanse.

Finansiering av kunst og kultur: Noen overordnede perspektiver og samtale

 • Yngve Slettholm (1955) er rådsleder i Kulturrådet og direktør i Kopinor. Slettholm er komponist.
  Her kan du lese innlegget hans
 • Anne Aasheim (1962) er direktør for Kulturrådet.
 • Thorhild Widvey (1956) er kulturminister.
 • Erik Rudeng (1946) er kultur- entreprenør og forfatter. Han har hatt mange sentrale roller i norsk kulturliv, blant annet som redaksjonssjef i Aschehoug forlag, redaktør i Universitetsforlaget og direktør ved Norsk folkemuseum. I 2001 ble han direktør i stiftelsen Fritt Ord. Han bygget opp institusjonen til å bli en sentral aktør i kulturlivet. Rudeng pensjonerte seg i 2014.
 • Her kan du lese hele innlegget hans.
 • Rasmus Wiinstedt Tscherning (1968) har lenge arbeidet med kultur- og opplevelsesøkonomi. Siden 2009 har han vært direktør for Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi i København. Han er leder for European Creative Industries Alliance (ECIA). Tidligere har han blant annet vært markeds- og salgssjef for Roskilde Festival og talsperson for Europakommisjonen om kultur og medier.

Fra kunstens og kulturens ståsted: Kunstnerøkonomien

 • Vigdis Moe Skarstein (1946) leder Kulturdepartementets arbeid med utredning av kunstnerøkonomien. Hun gikk tidligere i år av som nasjonalbibliotekar. Skarstein har blant annet vært kommunaldirektør for kirke og kultur i Trondheim og bibliotekdirektør og direktør ved NTNU. Hun var rådsleder i Kulturrådet i perioden 2001-2009. Skarstein ledet også utredningen om eierskap i media, har vært nestleder i Ytringsfrihetskommisjonen, og hatt flere styreverv i kulturinstitusjoner.
  Les innlegget her (pdf)
 • Tone Haraldsen (1959) er leder for det nyopprettede Kunnskapssenter for kulturnæringene. Hun er dekan ved Høgskolen i Lillehammer, avdeling for samfunnsvitenskap og har en doktorgrad i økonomisk geografi. Innovasjon og næringsutvikling har vært sentrale temaer i hennes forskning. De siste ti årene har hun fokusert på kulturnæringer og ledet blant annet kartleggingene av kulturnæringene i Norge som Østlandsforskning gjennomførte i 2004 og 2008.
 • Knut Schreiner (1974) er musiker og produsent, kjent som gitarist i Turboneger. Han er også skribent og kulturkommentator med jevnlige bidrag til Morgenbladet, Dagbladet og Bergens Tidende. I 2013 satt han i Utvalget for Digitale Utfordringer (Nordgård-utvalget). I 2014 er han med i utvalget som skal utrede kunstnerøkonomien, ledet av Vigdis Moe Skarstein. For tiden er han masterstudent på sosiologi ved Universitet i Oslo.
 • Martin Eia-Revheim (1973) er hussjef for Sparebankstiftelsen DnBs bygg i Kvadraturen i Oslo. Han er styreleder i Oslo-Filharmonien og er utvalgsmedlem i Kulturrådet. Eia-Revheim var med på å etablere klubbscenen Blå i Oslo. Han har ledet Kongsberg Jazzfestival, har vært orkestersjef for Kringkastingsorkestret og direktør for MIC Norsk Musikkinformasjon. Oppnevnt av regjeringen som utvalgsmedlem for Kulturutredningen 2014.
 • Karin Hindsbo (1974) har siden januar i år vært direktør for KODE (Kunstmuseene i Bergen), som ble tildelt prisen Årets museum 2014. Hun har tidligere vært direktør for Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) i Kristiansand. Hindsbo er utdannet kunsthistoriker fra Aarhus universitet og har lang erfaring som leder innen samtidskunst med internasjonalt fokus.
 • Haakon Flemmen (1977) er kulturredaktør i Klassekampen. Han har tidligere vært journalist i Ny Tid og redaktør for filosofi- og idéhistorienettstedet Salongen. Han er redaksjonsmedlem i fagpublikasjonen Arr – idéhistorisk tidsskrift.
 • Lotta Melin (1961) er en svensk koreograf og scenekunstner, basert i Stockholm. Hun arbeider med eksperimentell musikk, kunst og nye teknikker, og scenekunsten hennes beveger seg mellom dans, performance, musikk og lydkunst. Melin skaper solo- og ensembleverk samt større plasspesifikke forestillinger.
  Les innlegget her (pdf)
 • Anne Oterholm (1964) er forfatter, kritiker og skribent. Oterholm har utgitt flere romaner, og fikk i 2010 Aschehougprisen. Oterholm har vært leder for Den norske Forfatterforening og er i perioden 2014-2017 oppnevnt som rådsmedlem i Kulturrådet.
  Les innlegget her (pdf)
 • Lise Stang Lund (1968) er glasskunstner og arbeidende styreleder i Norske kunsthåndverkere. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). I tillegg har hun utdannelse fra London og Stockholm. Stang Lund har hatt flere separatutstillinger og utsmykkingsoppdrag og er nå mest aktiv med kunstprosjekter i offentlig rom. Hun arbeider også som webdesigner.
 • Vibeke Tandberg (1967) er billedkunstner, fotograf og forfatter. Hun er utdannet ved Institutt for fotografi ved Statens høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen. Tandberg er blant annet kjent for serier av manipulerte fotografier hvor hun selv spiller en fremtredende rolle. Hun har også arbeidet med video. I 2012 debuterte hun som forfatter.
  Les innlegget her (pdf)
 • Anne Beate Hovind (1963) er leder for Bjørvika Utvikling AS sin kunstsatsning, som jobber med utvikling av de store nye offentlige rommene i bydelen Bjørvika og står bak etableringen av Kunsthall Oslo. I mer enn ti år har Hovind jobbet i det private, i grensesnittet mellom kunst, kultur og næring. Hun har jobbet mye med kunst i komplekse byggeprosjekter som Akershus universitetssykehus (AHUS), Oslo Lufthavn på Gardermoen og Bergen lufthavn, Flesland.

Politisk debatt

 • Bjørgulv Vinje Borgundvaag (1975) har siden juni 2014 vært statssekretær for kulturminister Thorhild Widvey. Han kom da fra Stortinget, hvor han var politisk rådgiver for Høyres stortingsgruppe. Han er utdannet ved Musikkhøgskolen i Oslo og har tidligere arbeidet som administrativ leder i stiftelsen Oslo Domkor, og vært sanger i Operakoret ved Den Norske Opera & Ballett.
 • Hege Haukeland Liadal (1972) er stortingsrepresentant for Rogaland. Hun representerer Arbeiderpartiet i Stortingets familie- og kulturkomité. Liadal har tidligere hatt flere kommunale verv i Haugesund og har blant annet arbeidet for å styrke Haugalandsmuseet.
 • Bård Vegar Solhjell (1971) er nestleder i Sosialistisk Venstreparti og stortingsrepresentant fra Akershus. Han er medlem av Stortingets Utenriks- og forsvarskomité og kulturpolitisk talsperson for SV. I den rødgrønne regjeringen var han kunnskapsminister og miljøvernminister.
 • Rådsleder Yngve Slettholm
 • Debattleder er Erik Wold, (1959 )har de siste fire årene ledet Norges mest sette TV-debattprogram Debatten på NRK1. Han har vært ansatt i NRK siden 1990 og har vært journalist, vaktsjef og programleder for Dagsrevyen, samt programleder for en rekke programmer.

Kunstneriske innslag

 • Innslag med Bare Egil Band
  Egil Hegerberg (1970) er musiker, komiker og artist. Han har spilt i en rekke band som Gartnerlosjen, Hurra Torpedo, Black Debbath, Thulsa Doom og Bare Egil Band. Han er også kjent under aliasene Bare Egil og Angelov Doom.
  Les intervju på Kulturradet.no med ham om finansiering av kunst og kultur
 • Martin Slaatto: "6 minutter med transporteringsdans"
  Martin Slaatto (1956) er utdannet danser og skuespiller fra Norge og London. Han har vært aktiv som scenekunstner, og har siden 1998 presentert en rekke soloprosjekter med personlige og særegne temaer, sist med prosjektet «Jeg – en tedeist». Et langvarig behov for nye innganger til bevegelsesarbeidet har resultert i transporteringsdans (TD) og utformingen av de 20 TD-kortene.
  Se video på Nrk.no
 • Per-Oskar Leu: "Vox Clamantis In Deserto" (video)
  Per-Oskar Leu (1980) er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og Staatliche Hochschule für Bildende Künste – Städelschule, Frankfurt am Main. Han fullførte nylig Whitneymuseets Independent Study Program i New York.

Kontakt

Reidar Gjersvik

Bakgrunnsbilde: Jan Christensen, utsnitt av Relativ verdi (2007), 200 x 400 cm. Med tillatelse fra Gerhardsen Gerner, Oslo/Berlin