Årskonferanser

Årskonferansen 2017

Årskonferansen 2017

Hvor kommer den samiske vreden fra?

Billedkunstner Máret Ánne Sara kommer på Kulturrådets årskonferanse. Foto Torgrim Halvari

Billedkunstner Máret Ánne Sara kommer på Kulturrådets årskonferanse. Foto Torgrim Halvari

Unge samiske kunstnere viser et sinne og en politisk aksjonsvilje, til tross for kongelig beklagelse, egne institusjoner og konsultasjoner. De gjør opprør mot fortsatt kolonialisme, mot usynliggjøring, manglende rettigheter og rasisme. Men hvilke temaer er det som brenner?

På Kulturrådets årskonferanse: Samisk vrede, belyser vi bakgrunnen for den samiske kunstens aktivistiske rolle. Nærheten mellom uttrykk og politikk i samisk kunst synliggjør spørsmål om kunsten og kulturens funksjon. Hvor stopper politikken og hvor begynner kunsten, og er det plass til publikums fortolkning av verket?

I høst har vi sett en opphetet debatt om hvordan bruk av urfolks symboler og tradisjonsplagg kan gi assosiasjoner til kolonialisering, også i Norge. Samtidig er joik blitt en del av lørdagsunderholdningen i fjernsyn. Hvilken betydning har kunst og kultur for den samiske befolkningens kamp og synlighet?

Sosialantropolog Marit Myrvoll og billedkunstner Máret Ánne Sara begynner konferansen med å gi en bakgrunn for å forstå sinnet og frustrasjonen i den samiske befolkningen, og for å si noe om hvilken rolle kunsten og kunstnerne spiller i synliggjøringen av samiske perspektiver.

Se fullstendig program her.


Bakgrunnsbilde: Konferansetittelen og kamuflasjemønsteret er lånt fra verket «Samisk vrede» av den samiske kunstneren Carola Grahn.