Museum og kulturvern

Digital utvikling

Aktuelt

Ufortalte historier ser dagens lys

Inga Karlsen har vært på kurs om å lage digitale fortellinger på lulesamisk senter i Árran og har lagt ut sin historie om da hun og lillebror møtte en russerfange. Historien kan du lese og høre på Digitaltfortalt.no. Creative Commons 3.0 lisens

Inga Karlsen har vært på kurs om å lage digitale fortellinger på lulesamisk senter i Árran og har lagt ut sin historie om da hun og lillebror møtte en russerfange. Historien kan du lese og høre på Digitaltfortalt.no. Creative Commons 3.0 lisens

De ufortalte historiene fra andre verdenskrig har sett dagens lys og er nå del av den europeiske kulturarven via portalen Europeana. Flere ble laget på workshops i digital historiefortelling på lulesamisk senter i Árran og Nord-Troms Museum.

Europeana.eu er Europas digitale skattkiste – et bibliotek, arkiv og museum bestående av 33 millioner malerier, filmklipp, bilder, dokumenter og lydklipp. Her kan du få en virtuell omvisning på Louvre i Paris, lese fortellinger om første verdenskrig eller finne historiske fotografier fra forfedrenes amerikareise. Norske museer, bibliotek og arkiver bidrar mest i Europa sett i forhold til folketallet, med hele 1,8 millioner objekter hittil. Via Digitaltfortalt.no kan også publikum bidra med sine fortellinger i Europeana.   

Mer om Europeana.eu og kampanjen Krigshistoriens sorte hull:

Les også pressemelding om åpne arkiv 3. juni

Artikkelen "Hello Mum, can you hear me? I am here in Narvik"

 

Bildet ble komplett

Museumsansatte, lærere og privatpersoner valfartet til Árran og Nord-Troms Museum 3. og 5. juni for å få frem de «glemte» fortellingene fra andre verdenskrig ved hjelp av kildemateriale fra Europeana. Fokus var henholdsvis fremstillingen av de samiske grenselosenes innsats under krigen og brenningen og evakueringen av Troms og Finnmark.

I forbindelse med kampanjen "Krigshistoriens sorte hull" og Europeana Awareness kom jeg over en rapport med ukjent informasjon om mine oldeforeldre og morfar. - See more at: http://digitaltfortalt.no/things/at-de-skulle-arresteres-visste-jeg-ikke/H-DF/DF.6077?subjects=%22ww2eu-arran%22&search_context=1&pos=2&count=5#sthash.MOZH4R6H.dpuf

Jeg kom over en rapport om med ukjent informasjon om mine oldeforeldre og morfar, forteller Linda van der Spa som deltok på kurset om å lage digitale fortellinger på lulesamisk senter i Árran 3. juni. Historien finner du nedenfor Creative Commons 3.0 lisens

Creative Commons 3.0 lisens

 

Vinklingene viste hvordan ulike perspektiver kan kaste nytt lys over gamle fortellinger, og minner og materiell fra disse historiske hendelsene ble for første gang digitalisert og tilgjengeliggjort.

– De ufortalte fortellingene er med på å fylle ut de sorte hullene i Norgeshistorien. Sett opp mot de lange linjene gir fortellingene nærbilder som gir innsikt og beriker den store fortellingen, sier Kristin Bolgård fra Kulturrådet.

Kulturrådet samler inn metadata fra ulike dataleverandører slik at det kan bli høstet og tilgjengeliggjort på Europeana.eu.

Deltakerne på kursene i å lage digitale fortellinger ble i forkant oppfordret til å lete i skuffer og boder, og spørre gjenlevende slektninger og venner om deres minner fra krigen, før historiene forsvinner. 

– Minner og historier er bevart av familiene. De er skjulte arkiver som inneholder svært personlige beretninger med stor historisk betydning. Europeana tilbyr en ny innfallsvinkel til kulturhistorien ved å knytte folkets egne fortellinger til offisielle fortellingene, sier Jill Cousins, direktør for Europeana.

– Vi gleder oss over at det norske folk har fått mulighet til å berike og dele sin kollektive hukommelse via Europeana.  Dagens og kommende generasjoner vil kunne utforske en rikere versjon av denne perioden i Norges historie, avslutter Cousins.

Her er noen av de ufortalte fortellingene fra andre verdenskrig på Digitaltfortalt.no fra kurset på lulesamisk senter i Árran 3. juni:

Grenseloser som flyktet

Farfar var tysk soldat

Lillebror og jeg møtte en russerfange

 

Om Europeana

Europeana er en digital skattkiste med 33 millioner bøker, filmer, malerier, kunstgjenstander og dokumenter fra rundt 2300 instanser. Portalen rommer hele Europas kulturhistorie, på 30 ulike språk. Europeana er finansiert av Europakommisjonen.

Les mer på Europeana.eu

Europeanas omfattende innhold er tilgjengelig via en åpen lisens – CC0– og en API alle kan bruke til å formidle materialet. Det finnes også en egen informasjonsside for eksperter på historie og kulturarv: pro.europeana.eu

Følg Europeana på Twitter: @europeanaeu og #AllezCulture


blog comments powered by Disqus