Museum og kulturvern

Digital utvikling

Aktuelt

Kunst-O-Meter - måler publikums kunstopplevelse

Hva tenker egentlig publikum om kunsten de ser? Ved Stavanger kunstmuseum har de spurt, og de har fått svar. Ved å sette opp en boks der publikum kan gå inn og fortelle om sin opplevelse har man fått et unikt innblikk i hvordan publikum opplever kunsten.

Innretningen har fått navnet Kunst-O-Meter, og i høst fikk prosjektet pris for beste formidlingsprosjekt på Museumsforbundets landsmøte. Kulturrådet har støttet prosjektet.

Kunst-O-Meter er innstallert i forbindelse med videoinstallasjonen Tristans's Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) av den amerikanske kunstneren Bill Viola. Og når man hører publikums reaksjoner skulle mann ikke tro det var det samme verket de hadde opplevd.

- Det er et sanselig og emosjonelt verk som aktiverer hele utstillingsrommet og omslutter betrakteren i lyd og bilde, sier formidlingskonsulent ved Stavanger kunstmuseum, Helga Nyman.

Som en fotoboks

Kunst-o-meter er utformet som en klassisk fotoboks der publikum kan komme med sine refleksjoner umiddelbart etter å ha sett verket. Prosjektet er et samarbeid mellom museet og Jazzmontør.

- Tanken bak prosjektet var å skape en annen type formidling som utfordret museets ofte autoritære fortolkninger, gjennom å skape et rom for meningsutveksling og la publikum dele med seg av sine reaksjoner, opplevelser og fortolkninger av kunstverket, sier Nyman.

– Betrakterens opplevelse er som kjent alltid betinget av bakgrunn og erfaringer, og vi ønsket å tydeliggjøre at det som er relevant for en person på et gitt tidspunkt, kan ha en helt annen betydning for en annen person på et annet tidspunkt. Det er ofte vanskelig å forestille seg at deltakerne har sett det samme kunstverket.

 

 

 

- Den første delen av prosjektet var i hovedsak kvalitativ, men for å gi alle besøkende muligheten til å si sin mening har vi nå installert en automatisk versjon med kamera og touchscreen i vårt Kunst-o-meter. Klippene fra boksen blir tilsendt brukerens epostadresse og skal også vises på museet, sier Nyman.

Støtte fra Kulturrådet

Kulturrådet støttet prosjektet med 120 000 i 2012. -  Det er svært gledelig. Jeg ser prisen som honnør til museet for å ta publikum på alvor og en anerkjennelse av digitale fortellinger som en viktig formidlingsmetode for museene, sier Gunnar Urtegaard, seksjonsleder for e-kultur i Kulturrådet.

Prosjektet er et ledd i Stavanger kunstmuseums strategi i å arbeide mer digitalt og interaktivt. Planen er å utvide bruken av boksen til å involvere andre kunstverk og prosjekter. Museum Stavanger består også av naturhistoriske og kulturhistoriske avdelinger, og boksen kan for eksempel brukes til å registrere immateriell historie.

Kunst-O-Meter er et samarbeidsprosjekt mellom byrået Jazzmontør og Stavanger kunstmuseum.

Les mer om prosjektet


blog comments powered by Disqus