Kalender

Lanseringsseminar

Litteratur i en digital tid

mars
11

Når:
11. mars 2016

Hvor:
Litteraturhuset i Oslo, Amalie Skram-salen

Arrangør:
Kulturrådet og Scandinavian Academic Press

Kulturrådet og Scandinavian Academic Press inviterer til seminar og lansering av boka Litteratur i en digital tid av Øyvind Prytz. Boka er resultatet av en flerårig forskningssatsning fra Norsk kulturråd som undersøker hva som skjer med litteraturen når omgivelsene digitaliseres.

Diskusjoner om litteraturen og det digitale har en tendens til å bli svært polariserte. Er papirboken død? Kommer vi fortsatt til å tenke dype og sammenhengende tanker når teknologien synes å legge opp til det motsatte? Eller åpner digitale teknologier tvert imot opp for uante muligheter for å skrive, formidle og oppleve litteratur?

I Litteratur i en digital tid ser Øyvind Prytz på hvordan digitaliseringen tematiseres i den norske samtidslitteraturen, og hvordan de litterære uttrykksformene preges av de nye skrive- og leseteknologiene. Den teknologiske utviklingen kan vanskelig reverseres. Prytz tegner likevel et balansert og sammensatt bilde av digitaliseringens påvirkninger på litteraturen – og av litteraturens utforskning av det digitale – uten dystre spådommer om papirbokens død, litteraturens forvitring eller kulturens forfall.

Program

13.00–13.30: Kaffe

13.30–13.35: Velkommen

13.35–14.00: Presentasjon av boka ved Øyvind Prytz

14.00–14.15: Kommentar ved Tone Selboe, professor i litteraturvitenskap, UiO

14.15–14.30: Kommentar ved Anne Oterholm, forfatter og nestleder i Norsk kulturråd

14.30–14.45: "Slutten på litteraturen slik vi kjenner den", innlegg ved Audun Mortensen, forfatter

14.45–15.00: Pause

15.00–16.00: «Å skrive i en digital tid». Panel med Marit Eikemo, Åshild Kanstad Johnsen, Frode Grytten, Agnes Ravatn og Bår Stenvik (ordstyrer).

16.00–16.30: Mottakelse

Øyvind Prytz

Prytz er litteraturforsker og jobber som prosjektleder i Kulturrådets FoU-seksjon. Han disputerte med avhandlingen Italo Calvinos litterære erfaringseksperiment i 2012. I 2013 skrev han rapporten Litteratur i digitale omgivelser. En forstudie. Prytz er også redaktør for antologien Kvalitetsforståelser. Kvalitetsbegrepet i samtidens kunst og kultur (2016).

Påmelding

Innen 7. mars: Lenke til påmeldingsskjema

Kontakt:

Marianne Berger Marjanovic