Museum og kulturvern

Kulturvern

Aktuelt

Eva Brauns norgesferie blir dokumentarfilm

To samiske barn i Lyngseidet i Troms. Bilde fra originalt filmopptak av Eva Braun 1939

To samiske barn i Lyngseidet i Troms. Bilde fra originalt filmopptak av Eva Braun 1939

Dokumentarfilmen Våre historiske auge bygger på filmmateriale fra Adolf Hitlers elskerinne Eva Braun.

Til høstens runde kom det inn kun én søknad om støtte til produksjon av dokumentarfilm. Til gjengjeld bygger dette ene prosjektet til Nuten film på et svært interessant og viktig filmmateriale etter Adolf Hitlers elskerinne Eva Braun.

Originalfilmene til Braun er i dag bevart ved National Archives i Maryland, USA, og de to samiske jentene på Lyngseidet inngår i en samling som ikke bare viser inntrykk fra en ferietur til Nord-Norge, men også familiestemninger fra München, reiser til Italia og opptak av klikken rundt Adolf Hitler.

I denne dokumentaren vil Lutz Becker, mannen som i 1970-årene fant igjen filmene, få en sentral plass. Men materialet har også åpnet for nye spørsmål og andre viktige møter. Med hjelp fra Riddo Duottar Museat har man lyktes i å spore opp de to jentene Braun filmet på Lyngseidet.

Dette bildet er fra opptak som Nuten film har gjort i Troms, og viser Inger Ellen Baal som skuer ut over landskap ved Kåfjorddalen.

I filmen møter vi Inger Ellen i Kåfjorddalen, der hun bor i dag. Krigen drev familien hennes på flukt til Sverige, og gjorde at hun fikk bare et par uker med skolegang i hele sitt liv. Hva tenker Inger Ellen Baal når hun ser opptakene av seg selv i dag? Og på hvilken måte blir inntrykkene til en eldre samisk kvinne formet av det vi vet om kvinnen bak kameraet?

Dette er bare noen av spørsmålene som blir reist i en film som går inn i Brauns filmmateriale ut fra mange ulike synsvinkler.

Kulturrådet har bevilget kr 200 000 til produksjon av filmen (50 min), som etter planen vil bli ferdigstilt primo 2019.

Se flere tildelinger til kulturvernsprosjekter i vedtakslistene