Museum og kulturvern

Museumsutvikling

Aktuelt

KulturNav er lansert

Fotograf Anders Beer Wilse i KulturNav

Fotograf Anders Beer Wilse i KulturNav

Har du lister med begreper, en tesaurus eller et personregister som du trenger verktøy for å håndtere? Eller ønsker du kanskje å laste ned Europeanas motetesaurus? Da er KulturNav nettstedet for deg.

20. januar ble nettstedet KulturNav lansert på et seminar i Riksarkivet. KulturNav er et nettsted for å skape, forvalte og dele terminologi og registre som er relevante for museer og andre ABM-institusjoner. I KulturNav kan du bygge opp og lenke sammen informasjon. Du kan bidra til å forbedre registre og lister, og dele dem med andre. Dersom du bare ønsker å ta i bruk felles terminologi og autoriteter, kan du også bruke KulturNAV. Du kan søke etter informasjon som publiseres av andre, samle det som interesserer deg og lagre egne lister. Jobber du med dokumentasjon av en museumssamling kan du laste ned informasjon du har behov for til ditt eget registreringssystem gjennom et API eller som eksporterte filer.

Fotoarkivar Madli Hjermann presenterte arbeidet med emneordsliste på lanseringsseminaret for KulturNav 20. januar. Foto: Ulf Bodin

KulturNav bygger på åpen kildekode og er kostnadsfritt i bruk. Lister og registre publiseres som lenkede åpne data (LOD) i standardisert format. KulturNav er finansiert av Norsk kulturråd og utviklet av KulturIT i samarbeid med kulturarvsinstitusjoner i Norge og Sverige.

KulturNav er avhengig av brukere som bidrar. Kulturrådet oppfordrer alle som jobber med dokumentasjon, registrering og katalogisering av samlinger til å engasjere seg i arbeidet med å gjøre KulturNav til en felles ressurs. 

Finn ut mer om KulturNav

Innlegg fra lanseringsseminaret 

Åpne lenkede data og kulturarvssektoren (Lars Rogstad, Kulturrådet)

KulturNav - muligheter for museene (Bård Bie-Larsen, Kulturrådet)

Ta KulturNav i bruk! (Ulf Bodin, KulturIT)

KulturNav som plattform for emneordliste (Madli Hjermann, Haugalandmuseene)

Feltkatalogen 2015 (Alexander Lindbäck, Norsk Folkemuseum)

Terminologiprosjektet (Gro Pedersen, Nasjonalmuseet)


blog comments powered by Disqus