Den kollektive oppreisningen til romanifolket/taterne
Teateroppsetningen Se min ild av Skøyerstaten Teater er en forestilling om taternes reise. Den har tidligere fått prosjektstøtte fra Kulturrådets ordninger for nasjonale minoriteter. Foto: Irene Nessa Bjørnevik
Man kan søke om midler til tiltak for å utvikle og synliggjøre romanifolket/taternes kultur, språk og historie.
Kulturrådet forvalter den kollektive oppreisningen til romanifolket/taterne. Midlene skal bidra til å synliggjøre og utvikle denne gruppens kultur, språk og historie.
Man kan søke om tilskudd til prosjekter som bidrar til:
- å synliggjøre, styrke og videreføre romanifolket/taternes kultur og historie
- å styrke språket romani
- å dokumentere og formidle kunnskap om romanifolket/taternes situasjon
- å dokumentere diskriminering
- selvhjelpsvirksomhet
- holdningsskapende arbeid
Privatpersoner, private og offentlige institusjoner, organisasjoner og andre virksomheter kan søke. Språkprosjekter og prosjekter for og med barn og unge vil bli prioritert. Representanter for romanifolket/taterne skal være involvert i arbeidet.
Les mer om tilskuddsordningen her.
Ønsker deltakelse fra romanifolket/taterne
I Europarådets rammekonvensjon står det at nasjonale minoriteter skal være involvert i beslutninger som omfatter dem. Kulturrådet vil invitere romanifolket/taterne til å delta med innspill til arbeidet. God dialog med målgruppen er en forutsetning for at Kulturrådet skal forvalte den kollektive oppreisningen best mulig.
Bakgrunn for ordningen
For å kompensere for konsekvensene av den alvorlige assimileringspolitikken den norske stat førte overfor romanifolket/tatere, bevilget Stortinget i 2004 en kollektiv oppreisning på 75 millioner kroner til gruppen. I 2019 besluttet Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Kulturdepartementet at Kulturrådet skal forvalte disse midlene.
Se hvem som har fått tilskudd fra ordningen her.
Se medlemmer i faggruppen for den kolletive oppreisningen til romanifolket/taterne