Kulturrådet samarbeider med kunstner Sverre Malling
Mask / Primates av Sverre Malling. Foto av: Thomas Wideberg
Kulturrådets årskonferanse arrangeres på Byscenen i Trondheim 22. oktober. Sverre Malling sine verk Spirit Caravan og Mask/Primates skal prege konferansens visuelle uttrykk.
Temaet for Kulturrådets årskonferanse er utenforskap, og samarbeidet mellom Malling og Kulturrådet til årskonferansen er ikke tilfeldig. I lang tid har han i sitt kunstneriske uttrykk tatt for seg utenforskap og annerledeshet.
Meld deg på årskonferansen her
Malling er mest kjent for sine tegninger. Hans motiver kjennetegnes av tidkrevende detaljrikdom og fremstår som et billedunivers med referanser til kunst- og kulturhistorie såvel som samtidige strømninger i massekulturen.
- Vi er veldig glade for at Malling bidrar til årskonferansen, sier rådsleder Tone Hansen i Kulturrådet. - Han er en svært spennende kunstner som ofte har fokus på det som er annerledes og utenfor mainstream, og jeg gleder meg til å se disse kunstverkene prege konferansen i høst.
Kunst kan gi et løft ut av ensomhet
Polarisering og utenforskap er et voksende problem i dagens samfunn, og rådsleder Tone Hansen forteller at dette er noe Kulturrådet ønsker å sette på dagsorden.
- Kunst og kultur kan bidra til å motvirke disse tendensene, sier Hansen. - Kunsten kan vise oss den virkeligheten som deler av befolkningen opplever, og gi en stemme til grupper som i dag ikke blir hørt. Det gir Kulturrådet et spesielt ansvar for å arbeide med dette spørsmålet.
Sverre Malling er opptatt av at kunsten også kan gi en forståelse og anerkjennelse av det å være annerledes.
- Utenforskap kan også handle om en utvidelse, en overskridelse, om en åpning for å tenke utenfor boksen, snarere enn en innsnevring, sier Malling. - Mange kjenner nok på hvor tyngende det kan være når bånd og forpliktelser er med på å holde normaliteten ved like. Det kan fort utvikle seg til en snever verden full av forventninger som man innerst ønsker å gi avkall på. Derfor kan være befriende å rykke seg selv løs og utfordre omgivelsene. Gjennom kunsten kan vi motsette oss det innøvde og anskueliggjøre nye perspektiver. På sitt beste kan kunst gi et løft ut av ensomhet og tilhørighetsproblemer.
I krysningspunktet mellom tilhørighet og utelatelse
Malling sier han alltid har vært interessert i alternative levemåter, og i kulturer som avviker fra normalen.
- Jeg synes det oppstår noe spennende i krysningspunktet mellom tilhørighet og utelatelse, sier han. - Personlig har jeg et ambivalent forhold til kollektivet. På den ene siden føler jeg behovet for samspill, men samtidig kan jeg føle meg skremt av konformitetspresset om å underkaste seg samfunnets klamme grep. Å være på utsiden kan være uhyggelig, nettopp fordi man mister forbindelsen til det store fellesskapet.
Malling ser på mennesker som flokkdyr, med behov for å bli tildelt en betydning og en plass i fellesskapet. - Vi liker nok å tenke at hver og en av oss er makeløse og egenartede, men de aller fleste av oss vil nok strekke seg langt for å unngå å være på utsiden, sier han.
Det som skyves inn i skyggene
Malling har helt siden ungdommen hatt et bilde av seg selv som avviker fra normalen og begynte tidlig å utforske det som var utelatt, skjøvet bort og bortgjemt.
- Jeg var fantasifull, kreativ og i besittelse av et tegnetalent som kunne gi utløp for drømmer, forteller Malling. - Etter skolen pleide jeg å gå lange turer i drabantbyskogen. Der fant jeg det som skyves inn i skyggene.
I skogene utenfor Oslo fant Malling etterlagte og kasserte gjenstander, som frakker, våte pornoblader, mopedvrak og spritflasker. - Dette var rester av alt som var ubrukelig eller ikke passet inn i hverdagen som vi var forpliktet til å innordne oss i. Jeg undret meg på hvorfor de lå der, og hvem som plasserte dem i der. For meg ble dette selve bildet på utelatelsen, på smerten av å ikke være ønsket - som de uønskede barna som ble satt ut i skogen i gamle dager. Dette mentale bildet gjorde såpass sterkt inntrykk på meg at jeg stadig har vendt tilbake til dette motivet i tegningene mine, forteller Malling.
Utstilt som 17-åring
Opplevelsene fra ungdomstiden var med på å definere ham som kunstner. Allerede som 17-åring debuterte han på Høstutstillingen. Nå har han passert førti, og de samme temaene preger kunsten hans fremdeles.
- Akkurat nå jobber jeg meg fram mot en utstilling på Akseli Gallen-Kallela museet i Helsinki på nyåret. Etter dette går turen til London, hvor jeg har en omfattende separatutstilling på Kristin Hjellegjerde Gallery på høsten 2020, forteller Malling. Men først kan du altså se verkene hans prege Kulturrådets årskonferanse i oktober.