Spørsmål og svar om forsøksordningen for aspiranter med funksjonsnedsettelser
På denne siden finner du svar på ofte stilte spørsmål om forsøksordningen for aspiranter med funksjonsnedsettelser.
Kulturrådets tilskuddsordninger er regulert gjennom retningslinjer, og det er viktig at søkere og kandidater setter seg inn i disse. Informasjonen nedenfor er et supplement til informasjon i retningslinjene og på ordningens nettside.
Forsøksordning for aspiranter med funksjonsnedsettelser
Hvorfor har Kulturrådet en slik forsøksordning?
Manglende tilrettelegging og fordommer kan utgjøre et hinder for rekruttering av personer med funksjonsnedsettelser i arbeidslivet. Denne forsøksordningen skal motvirke slik strukturell diskriminering gjennom å motivere til sysselsetting og økt tilgang til arbeidspraksis for kandidater med funksjonsnedsettelser i kunst- og kultursektoren. Aspirantens erfaringer er også en ressurs for virksomheten som får inn en person utenfra med et annet perspektiv og andre nettverk.
Hvor mange stipender blir utlyst, og hva dekker et stipend?
Det blir lyst ut seks stipender i denne forsøksordningen, der hvert aspirantstipend består av et lønnstilskudd på 400 000 kroner. Vanligvis skal dette dekke en 100% stilling i ett år, men stipendet gjerne fordeles utover en lengre periode, og tilpasses slik at det fungerer godt for både aspirant og virksomhet.
Stipendet skal i sin helhet gå til å lønne aspiranten, som skal ansettes etter ordinære vilkår. Disse formelle vilkårene er nærmere beskrevet i retningslinjene for ordningen.
Hvordan definerer Kulturrådet personer med funksjonsnedsettelser?
Kulturrådet bruker definisjonen på nedsatt funksjonsevne slik den er formulert av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
Vi krever ikke at du skal bevise eller dokumentere din funksjonsnedsettelse eller ditt behov for tilrettelegging. Om du opplever at behov for tilrettelegging er en barriere for deltagelse i arbeidslivet, og i samarbeid med en kulturvirksomhet identifiserer og beskriver dette behovet og hvordan det skal legges til rette for at du skal kunne bidra med din kompetanse, din kunnskap og din erfaring så holder det.
Hvilke krav stiller Kulturrådet til aspirantens bakgrunn?
Du må ha kunst- og kulturfaglig erfaring og interesse. Det vil betraktes som en fordel dersom du har kunst- og kulturfaglig utdanning eller tilsvarende praksis, eller utdanning som kvalifiserer til administrative stillinger i kulturvirksomheter – men det er ikke et krav.
Ordningen skal bidra til en mer mangfoldig rekruttering til alle funksjoner i kulturlivet. Det er derfor heller ikke et krav at du skal være i et kunstnerisk virke eller stilling – aspirantstillingen kan være knyttet til både kunstnerisk, teknisk og administrativt arbeid.
Mange med funksjonsvariasjoner kan av ulike årsaker mangle formalisert kompetanse, fordi det har vært vanskelig å gjennomføre ordinær skolegang. Ordningen er derfor åpen for at erfaringsbasert kompetanse og andre former for praksis aksepteres. Men du må være over 18 år, bosatt i Norge, og du kan ikke være i et pågående utdanningsløp som er relevant for aspirantstillingen det søkes tilskudd til.
Hvordan kan virksomheter og aspiranter komme i kontakt med hverandre?
Som aspirantkandidat, kan du ta kontakt med virksomheter du er interessert i å jobbe hos. Ordningen er åpen for mange forskjellige typer kulturvirksomheter. Det kan være smart å orientere seg lokalt – hva slags kulturvirksomheter holder til i nærheten av deg?
Kulturvirksomheter kan også lete etter aktuelle kandidater på ulikt vis. Kanskje dere kan legge det ut i en sosial kanal, eller på nettsidene deres? Det er også en mulighet å kontakte Norges Handikapforbund eller Norges Handikapforbunds Ungdom som samarbeider med Kulturrådet omkring denne forsøksordningen (se punkt om råd og veiledning).
Etter et informasjonsmøte i februar, samlet vi en oversikt over interesserte virksomheter og aspiranter, som er tilgjengelig for de som kom på møte. Utover dette kan ikke Kulturrådet bidra aktivt til å koble virksomheter og aspiranter, siden det vil gjøre det vanskelig å behandle søknadene nøytralt i tildelingsrunden.
Hvem skal søke?
Det er kulturvirksomheten som vil være arbeidsgiver for aspiranten, som skal sende inn søknaden. Men søknaden må utarbeides sammen med en navngitt aspirantkandidat.
Kulturrådet stiller ingen formelle krav til virksomhetens størrelse. Virksomheten forplikter seg imidlertid til å tilby aspiranten opplæring, relevante arbeidsoppgaver, samt sosial og faglig oppfølging.
Hvilke krav stilles til søknaden?
Det er kulturvirksomheten som skal sende inn søknad, og søknad skal leveres via den offentlige portalen Altinn.
Vennligst les nøye gjennom selve søknadsskjema når det åpnes på nett ca. en måned før søknadsfristen.
Søknadsfristen er 2. juni 2022 kl. 13.00. Denne fristen er endelig, og søknaden må være komplett ved innsending. Det betyr at obligatoriske vedlegg må lastes opp samtidig som søknaden sendes inn.
Obligatoriske vedlegg for søknader til denne ordningen er
- virksomhetens årsrapport/årsmelding for fjoråret
- aspirantkandidatens CV eller omtale av relevant bakgrunn og erfaring
- motivasjonsbrev fra aspirantkandidaten
Motivasjonsbrevet trenger ikke å være i et skriftlig format, og vi vil godta alternative formater, som for eksempel video.
Hva er viktig å få med i søknaden?
Virksomheten som søker bør beskrive hvordan den forplikter seg til å gi aspiranten oppgaver som sikrer faglig utvikling, og som samsvarer med virksomhetens mål og behov, slik at aspirantens videre arbeidsmuligheter i kulturlivet styrkes.
Søknadsskjemaet er utformet med ulike tekstfelter som inviterer til å beskrive og konkretisere aspirantoppholdet:
- Feltet for omtale av kandidaten kan gjerne beskrive relevant bakgrunn og erfaring.
- Feltet for beskrivelse av konkrete arbeidsoppgaver kan gjerne beskrive aktiviteter og prosjekter aspiranten vil bidra inn i eller ha ansvar for.
- Feltene «prosjektbeskrivelse» og «formål» kan redegjøre for hva virksomheten ønsker å oppnå ved å ansette aspiranten, hvordan aspirantens kompetanse og potensial vil ivaretas og styrkes gjennom arbeidsoppgaver og oppfølging, og hvordan dette samlet skal bidra til å gi både aspirant og virksomhet utbytte av oppholdet.
Vi ønsker også at forhold rundt tilrettelegging, og om det er avtalt en lengre gjennomføringsperiode enn ett år, er beskrevet i søknaden.
Når får jeg svar på søknaden min?
Dato for tildelingsmøtet er ikke endelig satt ennå, men vil sannsynligvis finne sted i uke 37. Svar på søknader sendes deretter ut via Altinn i løpet av 1-2 uker etter tildelingsmøtet. Søknadene blir behandlet av faglig utvalg for tverrgående ordninger.
Hva gjør jeg dersom jeg får avslag på søknaden min?
Siden det kun finnes seks stipend til utdeling, kan også gode søknader bli avslått. Årsaken til at det bare lyses ut seks stipender, er at det er en begrenset budsjettramme for ordningen.
Om dere har fått et avslag på søknaden, finnes det andre aktuelle tilskuddsordninger som kan være relevante og det er mulig å kontakte for eksempel våre samarbeidspartnere i NAV for råd og veiledning.
Hvem kan jeg kontakte for råd og veiledning om tilrettelegging?
Dersom du har spørsmål om tilrettelegging, har Kulturrådet inngått et samarbeid med NAV, Norges Handikapforbund og Norges Handikapforbund Ungdom. NAV kan kontaktes direkte for råd og veiledning om tilrettelegging av arbeidsforholdet. Virksomheter / søkere kan få råd, veiledning og tilbud om verktøy rundt tilrettelegging av arbeidsplass og arbeidsforholdet, og aspiranter kan få tips og råd om intervjusituasjon, CV og andre verktøy rundt jobbsøking.
Kontaktpersoner i NAV er
- Helene Ugelstad, helene.ugelstad@nav.no
- Morten Røstberg, morten.rostberg@nav.no
- Heidi Pedersen Sårheim, heidi.pedersen.sarheim@nav.no
Norges Handikapforbund (NHF) og Norges Handikapforbund Ungdom (NHF U) kan kontaktes direkte for funkiskompetanse.
Aspiranter kan kontakte NHF U for støtte og nettverk i prosessen rundt arbeidspraksis i kultursektoren. Kontaktperson i NHF U er
- Gyda Nullmeyer, gyda.nullmeyer@nhf.no
Virksomheter / søkere kan kontakte NHF for kompetanse på strukturelle barrierer og hvordan man kan adressere disse i arbeidspraksis. Kontaktperson i NHF er
- Bianca Løkkeberg, bianca.lokkeberg@nhf.no
Hvem kan jeg kontakte om praktiske eller tekniske spørsmål om å søke?
Har du praktiske eller tekniske spørsmål rundt søknaden og skjemaet, kontakt Kulturrådets brukserstøtte.
Hvem kan jeg kontakte om jeg har andre spørsmål om ordningen?
Du kan kontakte ordningsansvarlig Line Fallan Sørensen (line.fallan.sørensen@kulturradet.no) for spørsmål om selve ordningen, om formelle krav og vilkår, eller om du trenger veiledning til utfylling av søknad.