Europarådets program for kulturruter
Videopresentasjon av Europarådets kulturruter.
Europeiske kulturruter er et program som ble lansert av Europarådet i 1987. Programmets mål var å vise hvordan arven fra forskjellige europeiske land og kulturer bidrar til en felles kulturarv.
Kulturruter er historiske ruter eller nettverk som fokuserer på et tema som er felles for minst tre medlemsland. Eksempler på slike tematiske ruter er Pilgrimsleden, Hansa, The Prehistoric Rock Art Trail (bergkunst) og Réseau Art Nouveau. Programmet består i dag av til sammen 31 ulike ruter.
Kulturruter som er sertifisert av Europarådet skal fremme Europarådets grunnleggende prinsipper: menneskerettigheter, demokrati, kulturelt mangfold og identitet, dialog og gjensidig utveksling på tvers av landegrenser og århundrer.
I desember 2010 vedtok Europarådets ministerkomité en utvidet delavtale om kulturruter (Enlarged Partial Agreement EPA), innledningsvis for tre år. I 2013 ble avtalen gjort permanent og stadfestet ved resolusjon CM/Res (2013) 66. Delavtalen skal legge til rette for tettere samarbeid mellom stater som er spesielt interessert i å utvikle kulturrutene. 31 land deltar i programmet og Norge har vært medlem siden 2011.
Se alle kulturrutene på Europarådets nettsider
Kulturruter sortert etter medlemsland
Programmets hovedmål
Den utvidede delavtalen om kulturruter har som mål å befeste kulturrutenes potensial for kulturelt samarbeid, bærekraftig områdeutvikling og sosial utjevning, med spesiell vekt på temaer av betydning for europeisk samhold, historie, kultur og verdier, samt å oppdage mindre kjente reisemål. Programmet skal bidra til å styrke kulturutveksling og reiseliv ved å involvere nettverk og foreninger på grasrotnivå, lokale og regionale myndigheter, universiteter og yrkes- og interesseorganisasjoner. Videre skal avtalen medvirke til å bevare en mangfoldig arv gjennom temabaserte og alternative reiseopplevelser og kulturprosjekter.
Programmets organisering og virksomhet
Programmets styringsgruppe tildeler sertifiseringen "Europarådets kulturveier" og foretar regelmessig vurderinger av sertifiserte ruter i tråd med reglene for sertifisering som "europeisk kulturrute". Rutene som søker om sertifisering, bør:
- fokusere på et tema som er representativt for europeiske verdier, og som er felles for minst tre medlemsstater i Europarådet,
- følge en historisk rute (når det gjelder kulturturisme) eller nye ruter,
- bane vei for langsiktige multilaterale samarbeidsprosjekter innen prioriterte områder som forskning, bevaring, formidling og tilrettelegging av kulturarv, kultur- og utdanningsutveksling for barn og unge, moderne kultur- og kunstutøvelse, kulturturisme og bærekraftig utvikling,
- administreres av ett eller flere uavhengige, organiserte nettverk (i form av en forening eller en sammenslutning av foreninger og forbund).
Det europeiske institutt for kulturruter (EICR), ble etablert som sekretariat og driftsorgan i 1998 i et partnerskap med Storhertugdømmet Luxembourg, og har siden 2011 vært programmets hovedkvarter. Instituttets rolle er å føre tilsyn med den treårige evalueringssyklusen for sertifiserte kulturveier, vurdere søknader fra nye prosjekter, følge opp programaktiviteter og koordinere arbeidet i partnerorganisasjoner. EICR koordinerer et universitetsnettverk og sitter på programmets dokumentasjonsressurser så vel som et bibliotek med bøker om kulturveier og beslektede interessefelt.
Det europeiske institutt for kulturruter
Kulturrutene i Norge
Norge har vært medlem av programmet siden 2011 og deltar i programmets arbeidsutvalg. Pilgrimsleden ble sertifisert i 2010 og har partnere i Norge, Sverige og Danmark. De fem andre europeiske kulturrutene som har partnere i Norge er: The Hansa (1991), The Viking Routes (1993), The European Cemeteries Route (2010), Prehistoric Rock Art Trails (2010) og Réseau Art Nouveau Network (2014).
Vikingrutene er en del av Follow the Vikings-prosjektet, som er støttet av EUs kulturprogram Kreativt Europa.