Tilskudd til norsk-islandsk kultursamarbeid i 2020
Improbasen mottar tilskudd fra norsk-islandsk kultursamarbeid til å viderutvikle samarbeidet mellom norske og islandske barnejazzgrupper. Her er utøvere samlet på Hærverk i Oslo. Foto: Margrethe Rosenlund
Kulturrådet har i samarbeid med Det islandske ministeriet for utdanning, forskning og kultur tildelt 18 prosjekter tilskudd for norsk-islandske samarbeidsprosjekter. Blant prosjektene som får tilskudd er Festspillene i Nord-Norge, en norsk-islandsk poesiantologi og kulturutveksling mellom norske og islandske barnejazzgrupper.
I årets søknadsrunde kom det inn 56 søknader med en samlet søknadssum på 9,6 mill. kr. Det var totalt 1,7 mill. kr i potten for 2020.
Barnejazz, arktisk kunstshowcase og tospråklig lyrikk
Improbasen har flere ganger mottatt tilskudd fra norsk-islandsk kultursamarbeid for å opprette og videreutvikle samarbeidet mellom barnejazzgrupper i Norge og Island. Dette har resultert i flere møtepunkter og felles aktiviteter med godt samspill. I 2020 får prosjektet 100 000 kr fra Kulturrådet.
Festspillene i Nord-Norge begynner i år med showcasefestivalen Nordaførr, som skal presentere kunst fra Nord-Norge og et arktisk samarbeidsland - i 2020 Island. Islandske utøvere, organisasjoner og institusjoner kommer for å skape nye samarbeid og konstellasjoner blant utøvere. Nordaførr er tildelt 100 000 kr fra norsk-islandsk kultursamarbeid.
Forlaget Beijing Trondheim og islandske Tunglið forlag går sammen om å produsere en tospråklig antologi for norsk og islandsk samtidslyrikk. Gjennom workshoper i Reykjavik og i Norge vil forlagene tilrettelegge for gjendiktninger. Målet er å tilgjengeliggjøre islandsk samtidslyrikk i Norge og omvendt. Prosjektet mottar 50 000 kr fra Kulturrådet.
Norsk-islandsk kultursamarbeid
Norsk-islandsk kultursamarbeid har søknadsfrist en gang i året, og søknadene vurderes av administrasjonen i Norsk kulturråd i samarbeid med Det islandske kulturministeriet. Målet med ordningen er å bidra til et mangfoldig kultursamarbeid mellom Norge og Island. Både norske og islandske aktører kan søke. Tiltak som får støtte skal ha relevans for begge land og helst gi avkastning i form av varige kontakter mellom kunstnere, kulturarbeidere eller forskere lenge etter at det konkrete prosjektet er gjennomført. Til sammen skal prosjektene representere et mangfold av kunstneriske uttrykk og kulturfaglige disipliner, og både historiske og samtidsrettede tiltak skal ivaretas.