Videobank - Kreativt Europa
Her finner du videoer med nyttige tips og informasjon om Kreativt Europa.
Nyeste video i Videodatabasen: 2.2.22: Vårt informasjonsmøte om utlysning for samarbeidsprosjekter
Om Kreativt Europa
I denne bolken finner du generell informasjon om Kreativt Europa fra EU-kommisjonen og EACEA. Du finner også informasjonsmøter fra Kreativt Europa-desken i Kulturrådet.
I februar 2022 la vi ut et kurs i søknadsskriving for utlysningen av samarbeidsprosjekter med frist 31. mars 2022. Kurset er i to deler der den ene delen omhandler budsjett, mens den andre delen er en steg - for steg gjennnomgang av selve søknadsskjemaet.
Om budsjettet:
Søknadsutfyllingen:
2.2.22 hadde vi vårt informasjonsmøte om utlysningen av samarbeidsprosjekter i Kreativt Europa.
28. januar 2022 hadde vi vårt første temamøte i Kreativt Europa. Dette møtet omhandler kulturarv og her får du høre om hvordan du kan søke fra Kreativt Europa til kulturprosjekter, du får også lære mer om Kulturrådets tilnærming til kulturarvfeltet og til slutt får du lære om et kulturarvprosjekt i Kreativt Europa, nemlig Skrei Convention.
Informasjonsmøtet 15. november 2021 var et felles møte mellom EØS-ordningen og Kreativt Europa. Her finner du delen som omhandlet Kreativt Europa.
Ny programperiode ble markert i juni 2021 med et felles lanseringsmøte for ny programperiode, med deltakelse fra kulturminister Abid Raja, direktørene i Kulturrådet og Filministituttet og en rekke spennende aktører med støtte fra Kreativt Europa.
14. april 2021 hadde vi et informasjonsmøte om Kreativt Europa der vi fortalte om programmet og de ulike støtteordningene. VI hadde også med oss Falstadsenteret, Lydgalleriet og Vestagdermuseet som fortalte om sine prosjekter.
2021 markerer første år i en ny programperiode for Kreativt Europa. Alt er ikke på plass enda, men vi deler noe av det som er nytt i programmet, noe av det du bør tenke på når du søker fra programmet og hva du kan forvente deg av satsingsområder.
Barbara Gessler er topp-byråkraten i EU-kommisjonen med ansvar for Kreativt Europa. Hør henne fortelle om programmet i et intervju i Brüssel fra 2018.
Barbara Gessler er sentral i arbeidet med å forberede neste programperiode i Kreativt Europa. Hør henne fortelle om hva som er nytt, hva som blir annerledes og hva som fortsetter som nå. Intervjuet er fra Cluj-Napoca, Romania i 2019.
Vil du ha tips fra EU om hva du bør vektlegge i en søknad? Da gir denne videoen gode føringer for hva det er viktig å huske på. Opptak fra Brüssel i 2019.
Fra Kreativt Europa-desken arrangerer vi ofte informasjonsmøter der vi forteller om Kreativt Europa og mulighetene programmet gir. Dette digitale informasjonsmøtet er fra november 2020. Møtet var en kombinasjon av digitalt og direkte, så her er kun materialet som ble spilt inn på forhånd ved Kristin Bolgård og Per Dehlin fra Kulturrådet.
Dette informasjonsmøtet er fra Bodø i februar 2020 og er ved Kristin Bolgård og Per Dehlin fra Kreativt Europa-desken i Kulturrådet.
I oktober 2020 arrangerte Kreativt Europa-desken et informasjonsmøte i samarbeid med våre kollegaer fra EØS-midlene. Her finner du presentasjonen av Kreativt Europa ved Kristin Bolgård og Per Dehlin fra Kulturrådet.
I 2018 var det også et informasjonsmøte i Oslo med Thea Breivik fra Kulturrådet. Det har skjedd en del endringer i programmet siden den tid, men det kan likevel være mye interessant å få med seg i dette møtet også.
Samarbeidsland
Det er Kreativt Europa-desker i førti land. Her kan du høre et utvalg av våre kollegaer fortelle om kulturlivet i sine land og muligheter for norske samarbeidspartnere.
Finland, Tyskland og Ungarn
Hellas, Tunisia, Spania
Litauen & Georgia
Tsjekkia & Armenia
Kreativt Europa-prosjekter med norske deltakere
Prosjektet Craft Hub ser på håndverkstradisjoner og hvordan disse kan formidles som kulturarv på nye måter. I November 2021 intervjuet jeg fire representanter fra OsloMet som forteller om prosjektet, hvordan jobbe internasjonalt, og hvorfor det er viktig for et universitet og våre aktiv internasjonalt.
Read On var det første prosjektet i Kreativt Europa som ble ledet fra Norge. I november 2021 gikk prosjektet mot avslutning, og vi besøkte Haugaland og Haugesund for å fange opp erfaringene fra prosjektene og hvordan det har påvirket regionen på ulike måter.
I prosjektet READ ON er forfatterbesøk en viktig del av prosjektet. I november 2021 besøkte vi Haugalandet og fikk se dette i praksis. Her er det den kjente, irske forfatteren John Boyne som deltar - og blir intervjuet av elever fra en av de videregående skolene i Haugaland.
Hva har skjedd i prosjektet Houses of Darkness - Images of Contested European Memory, som er ledet fra Falstadsenteret? I oktober 2021 fikk vi en oppdatering om prosjektet fra prosjektleder Ingvild Hagen Kjørholt.
Prosjektet House of Darkness - Images of Contested European Memory er ledet fra Norge og Falstadsenteret. Prosjektet fikk støtte i 2020-tildelingen. Intervjuet med faglig leder ved Falstadsenteret Ingvild Hagen Kjørholt er gjort ved hjelp av Teams i 2020. Intervjuet er delt i tre deler. Her er først del 1.
Del 2 av intervjuet med Falstadsenteret
Del 3 av intervjuet med Falstad. Her er hovedfokuset på tips og råd til aktuelle søkere fra Kreativt Europa
Scenekunstprosjektet In Situ Act er et prosjekt der grensene mellom publikum og kunstnere hviskes ut i stort prosjekt om kunst i det offentlige rom. Østfold internasjonale teater (tidligere Scenekunst Østfold) er norsk partner. Opptaket ble gjort i Fredrikstad i 2019.
I scenekunstprosjektene Teen og Push+ deltar Scenekunstbruket. I Teen skal prosjektet følge en gruppe tenåringer i hvert av deltakerlandene, som skal se scenekunst og skrive kritikker av forestillingene. I Push+ ønsker prosjektet å stille viktige spørsmål om hvem som får komme på scenen, og hva som kan gjøres for å få et mangfold av forestillinger på våre scener. Opptaket ble gjort i Oslo i 2019.
Trondheimssolistene er med i prosjektet The Bridge der de ønsker å utvikle seg i sammen med publikum og gi nye opplevelser. Opptaket er gjort i Trondheim i 2019
I Kreativt Europa-prosjektet I will be everything gjør de mer enn å spille teater FOR barna, de har invitert dem med til å skrive historiene og til å være medskapere i prosessen. Hør Tina Ditlefsen fra Nordland teater fortelle om deres erfaringer. Opptaket ble gjort i Bodø i 2020.
Prosjektet Turn on Litterature omhandler hvordan bibliotek på en best mulig måte kan introdusere ny digital litteratur til publikum? Målet for prosjektet er å finne ut nettopp det. Norsk partner er Bergen offentlige bibliotek. Opptaket ble gjort i Bergen i 2018.
I april 2021 forteller prosjektleder Kathrin Pabst fra Vestagdermuseet om hvordan det går med prosjektet Identity on the Line.
Prosjektet Identity on the Line er ledet fra Norge (Vest-Agder-museet) og er et storskalaprosjekt om museal tilrettelegging av sensitiv kulturarv som et grunnlagsarbeid for å skape bedre integrasjon i Europa. Prosjektet har også en egen side med filmer om prosjektet som finnes HER. Intervjuet med prosjektleder Kathrin Pabst ble gjort i 2019 i Oslo.
Prosjektet Follow the Vikings utforsket hvordan vikinghistorien kan formidles. 13 land deltok i prosjektet. Intervjuene og opptaket er gjort under prosjektets avslutningsseminar i York, Storbritannia i 2019.
En av de norske partnerne i Follow the Vikings var Stiftelsen Oseberg Vikingarv. Her forteller de om sin involvering i prosjektet og om et mulig fremtidig vikingprosjekt i rammen av Kreativt Europa. Opptaket ble gjort i Tønsberg i 2019.
Prosjektet Skrei Convention har norsk prosjektleder (Museum Nord) og er et prosjekt med tre deltakere / land der formålet er å utforske handelsrutene for norsk skrei i Europa. Prosjektet fikk støtte gjennom en ekstraordinær tildeling i anledning kulturarvåret 2018. Opptaket er gjort i Bærum i 2019.
Prosjektet On and For Productions and Distribution er et prosjekt der norsk partner er Nordland kunst- og filmskole. Formålet med On & For er å vitalisere nettverkene til kunstnere og profesjonelle som jobber sammen for å lette produksjon, distribusjon, igangkjøring, kuratering og programmering av AMI - Artist´s Moving Image ("Kunstfilm"). Opptaket ble gjort i Kabelvåg, Lofoten i 2019.
Prosjektet Sounds Now omhandler å skape mer mangfold i kuratering. Norsk partner er Ultimafestivalen. Opptaket ble gjort i Athen i 2020.
Prosjektet Future Divercities omhandler hvordan kunst- og kulturfeltet kan bidra til byfornyelse. Opptaket ble gjort i Athen i 2020. Norsk partner er BEK, som deltar i en egen video under.
BEK - Bergen Senter for Elektronisk kunst med sine erfaringer fra å delta i Future Divercities - prosjektet. Opptak fra Bergen i 2018.
Kulturrom deltar i prosjektet Let there be light - Let there be sound i rammen av delprogrammet Music Moves Europe. I juni 2021 intervjuet jeg Kjetil Wevling om erfaringene med prosjektet.
Lydgalleriet i Bergen er partner i Kreativt Europa-prosjektet "Oscillations - Exercises in Resilience". Julie Lillelien Porter i et intervju fra juni 2021.
Prosjekter i støpeskjeen
Noen prosjekter i en tidlig planleggingsfase deler ideer og tanker om prosjektet de ønsker å sette i gang og om hvorfor de ønsker å jobbe internasjonalt gjennom Kreativt Europa.
I september 2020 besøkte vi hundreårsjubilanten Borgarsyssel museum i Sarpsborg. I den sammenheng tok vi en prat om museets rolle i byen - og også om mulighetene for at museet vil gå i gang med et Kreativt Europa-prosjekt.
Kulturhistorisk Museum - i opptak fra York i 2019
Trondheim Symfoniorkester og Opera - i opptak fra Trondheim i 2019
Til inspirasjon - Glimt fra prosjekter, land og regioner
I denne bolken finner du informasjon om ulike Kreativt Europa-prosjekter i Europa. Du finner også informasjon fra møter og konferanser med tilknytning til Kreativt Europa og internasjonalt samarbeid, inkludert samarbeidsmøter med andre støtteordninger.
Litteratur-, kultur- og poesifestivalen SILK er gjennom prosjektet READ ON en partner i Kreativt Europa. Vi deltok ved åpningen av festivalen i november 2021, og møtte forfattere og arrangører. Her er noen inntrykk fra festivalen.
Kultur over grenser 2021 ble arrangert i Lillestrøm kultursenter i oktober 2021. Kreativt Europa og andre europeiske og nordiske støtteordninger var representert. Her er en presentasjon av noe av det som skjedde under konferansen.
I oktober 2020 arrangerte Viken fylkeskommune en kursrekke for medarbeidere i fylkeskommunen om internasjonalt samarbeid. I den sammenheng tok jeg en samtale med seniorrådgiver Øivind Nordahl om mulighetene for støtte fra fylkeskommunen til denne type tiltak.
I september 2020 utlyste EU en ekstraordinær utlysning i rammen av Erasmus+ for kultursektoren. I samarbeid med Diku og Bufdir, som er ansvarlige for Erasmus+ i Norge, arrangerte Kulturrådet et informasjonsmøte om kreative, strategiske partnerskap gjennom Zoom.
Kreativt Europa-prosjektet Interfaces - Hellas - i opptak fra Athen 2020
En liten video om vårt besøk i Bodø i februar 2020.
Hvorfor skal kulturaktører i Buskerud jobbe internasjonalt? - Opptak fra Drammen 2019
Om Kreativt Europa-prosjektet Creative Lenses ved Birgitta Persson, Helsingfors, Finland 2019
Om Kreativt Europa-prosjektet Creative Lenses ved Maureen Salmon i Helsingfors 2019.
Fra sluttkonferansen for Kreativt Europa-prosjektet Creative Lenses. Kunstneren og professoren Teemu Mäki om kunst, aktivisme og kulturøkonomi. I opptak fra Helsingfors 2019.
Fra sluttkonferansen for Kreativt Europa-prosjektet Creative Lenses. Alison Tickell fra Julie's Bicycle snakker om kulturens ansvar for miljø og klima. Opptak fra Helsingfors 2019.
Fra konferansen "Kultur over grenser" - opptak fra Bærum i 2019. Temaet i konferansen var internasjonale støtteordninger, inkludert Kreativt Europa.
Inntrykk fra konferansen "Kultur over grenser" - opptak fra Bærum i 2019.
Vårt besøk i Mjøndalen og Buskerudmuseet i 2018.
Hvordan kan museer ha nytte av å delta i Kreativt Europa? Dette webinaret fra NEMO og fra våre kollegaer i den tyske Kreativt Europa-desken gir gode innspill til hvorfor museer bør delta i Kreativt Europa.
Hva skjer når prosjektet ikke får støtte?
Søknadsskriving tar mye tid, hva skjer hvis prosjektet ikke får støtte? Er arbeidet med søknaden bortkastet? Fra Kreativt Europa må søkere ofte søke to eller tre ganger før de får gjennomslag. Hva skjer i en slik prosess? Hvordan oppleves det for søkerne? Oppleves det som et nederlag eller har de andre erfaringer? Vi har tatt en prat med noen av de organisasjonene som har opplevd nettopp dette, og de deler av sine erfaringer her.
Først ut er Buskerud Næringshage som i 2019 søkte om støtte til et prosjekt om arven etter Nansen i Numedal.
Fortellerfestivalen forteller om sine erfaringer med Kreativt Europa.
Samovarteatret i Kirkenes sendte også inn en søknad uten å lykkes. Hva gjorde det med dem? Fikk søknaden likevel konsekvenser for dem?
Kulturhovedsteder
Kulturhovedstadsprogrammet er en del av Kreativt Europa. I denne bolken vil du finne informasjon, erfaringer og intervjuer i tilknytning til byer som skal være eller har vært europeiske kulturhovedsteder.
Bodø 2024 ble presentert på konferansen Kultur over grenser i oktober 2021. Vi hadde en samtale med prosjektets direktør; André Wallan Larsen som forteller om hva som er viktig i prosjektet nå.
Bodø 2024 - Intervju med fylkeskulturråd, kultursjef og prosjektleder for Bodø 2024. Opptak fra Bodø 2020.
Kaunas 2022 - Opptak fra Kaunas, Litauen, 2018
Galway 2020 - intervju med prosjektleder Marily G. Reddan i Dublin 2018
Plovdiv 2019 - Opptak fra Plovdiv, Bulgaria 2018.
Litteratur
Kreativt Europa har også en satsing på litteratur. I denne bolken finner du informasjon om denne delen av programmet.
I prosjektet READ ON er forfatterbesøk en viktig del av prosjektet. I november 2021 besøkte vi Haugalandet og fikk se dette i praksis. Her er det den kjente, irske forfatteren John Boyne som deltar - og blir intervjuet av elever fra en av de videregående skolene i Haugaland.
Litteratur-, kultur- og poesifestivalen SILK er gjennom prosjektet READ ON en partner i Kreativt Europa. Vi deltok ved åpningen av festivalen i november 2021, og møtte forfattere og arrangører. Her er noen inntrykk fra festivalen.
Maria Navarro Skaranger var den norske vinneren av EUs litteraturpris for 2020. Her forteller hun om boka og hennes reaksjoner til å motta prisen. Intervjuet er gjort fra EU / EUPL
Informasjon om litteratursatsingen i Kreativt Europa. Opptak fra 2019.
Den latviske boken "Fordømte 94" ble gjort tilgjengelig for et norsk publikum gjennom oversettelsesordningen i Kreativt Europa. Her en liten promoteringsvideo for ordningen og boka fra 2018.