Hopp til innhold

Frokostmøte: Bør vi avkolonialisere kulturlivet?

I 2018 tok debatten om avkolonialisering av akademia fyr i norsk offentlighet. Med #metoo og fokuset på å bryte ned maktstrukturer har det også blitt rom for å diskutere kulturelt mangfold og makt. Kulturrådet og Nationaltheatret inviterer til frokostmøte.

29. januar 2019 kl. 08:00 - 09:00

Legg arrangementet i min kalender

Nationaltheatret

Nationaltheatret og Kulturrådet

Strømmes

Meld deg på

Frokostmøtet strømmes via Facebook, lenke finner du her

Historisk sett har den vestlige mannen definert hva slags kunst og kultur som skapes, og hva som verdsettes. Minoritetenes og kvinnenes perspektiver derimot, har vært dårlig representert. I akademia mener mange det er på tide skrive om historiebøkene og gi studentens nytt pensum, med en mer mangfoldig fremstilling. Bør kulturinstitusjonene gjøre det samme?

Hvilket ansvar har museer og teatre for fortellinger om utdaterte kjønnsroller og gamle forestillinger om etnisitet? Hvordan veier vi opp for fraværet av mangfold i klassiske teaterstykker, nasjonalromantikkens bilder, den nasjonale folkemusikken og norsk litteratur? Og hvordan opplever minoritetene, deriblant samene, å vokse opp i et land der den kulturhistoriske fremstillingen ikke inkluderer dem og deres perspektiv?

I panelet møter du

  • Kjersti Horn, husregissør ved Nationaltheatret
  • Jørn Mortensen, rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo
  • Camara Lundestad Joof, husdramatiker ved Dramatikkens hus
  • Britt Kramvig, professor ved Institutt for reiseliv og nordlige studier, UiT

Moderator er Silje Eikemo Sande, Kulturrådet

En av vår tids viktigste debatter

Silje Eikemo Sande, som leder prosjektet «Inkluderende kulturliv i Norden», mener det er viktig at Kulturrådet deltar i debatten:

– Kulturrådet skal være med å bidra med perspektiver på kulturens rolle i samfunnet. Debatten om avkolonialisering handler om hvilke stemmer som blitt hørt og hvilke perspektiver som får plass i kulturlivet, sier hun.

Et norsk problem

– Debatten om avkolonialisering av akademia ble stort slått opp i sommer, i nasjonale medier. Flere påsto at avkolonialisering var et ny-ord og et importert problem, fra USA. Men det er viktig å anerkjenne at både diskusjoner og forskning omkring tema har pågått i Norge i lengre tid, det har bare ikke vært «mainstreamet». Det siste årets fokus på både #metoo og samisk kunst har bidratt til å sette maktrelasjoner i akademia og kulturlivet på dagsorden, sier Silje Eikemo Sande.

Noen av paneldeltakerne har jobbet med dette i flere tiår, men det siste året har likevel vært et nytt engasjement, som de blant annet har fått merke på Kunsthøgskolen i Oslo, forteller hun:

– Jørn Mortensen fikk en utfordring i kunstnerisk form på sine egne trapper ved åpningen av KHIO i august, hvor det ble påstått at institusjonen ikke hadde anti-rasistiske og post-koloniale perspektiver på dagsorden.

Frokostmøtet er et samarbeid mellom Kulturrådet og Nationaltheatret og er inspirert av forestillingen Vi må snakke om Faust som har premiere 26. januar på Nationaltheatret. Gratis frokost fra kl. 07:30.