Hopp til innhold
Konferanse

Tilgjengelige kunstnerskap?

Velkommen til konferanse der vi diskuterer hvordan flere med funksjonsnedsettelser og døve kan jobbe som kunstnere, og hvordan vi kan gjøre kunsten og kulturlivet rikere og mer tilgjengelig. Konferansen er på Sentralen i Oslo og blir også strømmet.

Kunster og medforsker Elen Øyen. Foto: Jøran Værdahl. Bildet er i sort-hvitt og viser en kvinnelig kunstner med kort hår, hvit T-skjorte og sort bukse som sitter i rullestol og danser. På bildet står det skrevet: Konferanse: Tilgjengelige kunstnerskap? 27. april 2023 kl. 10–16 på Sentralen i Oslo. På bildet er også Kulturdirektoratets logo.

Kunster og medforsker Elen Øyen. Foto: Jøran Værdahl. Bildet er i sort-hvitt og viser en kvinnelig kunstner med kort hår, hvit T-skjorte og sort bukse som sitter i rullestol og danser. På bildet står det skrevet: Konferanse: Tilgjengelige kunstnerskap? 27. april 2023 kl. 10–16 på Sentralen i Oslo. På bildet er også Kulturdirektoratets logo.

27. april 2023 kl. 10:00 - 16:00

Legg arrangementet i min kalender

Sentralen i Oslo

Kulturdirektoratet

Strømmes

På konferansen presenterer vi helt ny forskning om hva som fremmer og hva som hindrer personer med funksjonsnedsettelser fra å jobbe som kunstnere, og hvordan kunst- og kultursektoren kan bli mer likestilt. Du møter kunstnere, kulturvirksomheter, politikere, forskere, og aktører i det offentlige til refleksjon og samarbeid. Både forskningen og arrangementet springer ut av vårt oppdrag som nasjonal koordinator for mangfold i kulturlivet. 

Les mer om forskningen her

Konferansen skrivetolkes, tegnspråktolkes og oversettes til engelsk. Om du har andre behov for tilrettelegging, oppgir du det når du melder deg på. Arrangementet er gratis og strømmes frem til parallellsesjoner. Fristen for påmelding er 6. april.

Meld deg på konferansen

Sentralen er universelt utformet med heis, brede dører og HC-toaletter i alle etasjer. Har du har spørsmål om lokalene, ta kontakt med Ammal Ahmed Haj Mohamed på Sentralen: ammal@sentralen.no. 

Program

Konferansier for dagen er Sally Kamara. Programmet oppdateres fortløpende.

09:00–10:00: Kaffe og snacks, informasjon og registrering

Del 1 av konferansen (10:00–11:30)

Premiere på kortfilm laget av Mari Storstein

Velkomsthilsen ved kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Lansering av rapport og forskning ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU (Elen Øyen og Tone Pernille Østern) og Fafo (Terje Olsen)

Panelsamtale om hvordan få mer tilgjengelige kunstnerskap i Norge     

 • Kristin Danielsen, direktør i Kulturdirektoratet 
 • Sonja Skinnarland, arbeids- og tjenestedirektør i NAV
 • Rikke Gürgens Gjærum, viserektor ved UiT- Norges arktiske universitet
 • Bjørn Hatterud, forfatter og medlem av Kulturrådet
 • Mari Storstein, filmskaper

Utdrag fra teaterstykket Systemfeil, en samproduksjon mellom Jo Strømgren Kompani og Teater Manu

Kunstnerisk appell ved Maria Puenchir fra Steatornis

11.30–12:30: Lunsj

Del 2 av konferansen (12:30–14:00)  

Utdrag fra danseforestillingen Balance ved Nasser Mhende & Sebastian Tjørstad 

Internasjonal inspirasjon fra Europe Beyond Access ved Ben Evans (British Council)

Kunstnerhistorie 

Nordiske muligheter ved Stine Nilsen (CODA) og danser Maria Engdahl-Høgåsen    

Prosjektering av kunstverket «JEG ER MEG» av Ann-Mari Erichsen (teknikk: tusjpenn på papir). Kunstverket er innkjøpt ved Nasjonalt Senter for Outsider Art og tilhører Outsider Art-samlingen. Musikalsk interpretert på akustisk gitar.  

Avsluttende appell ved Marianne Knudsen

Intro til parallellsesjoner og aktører/ordninger i Norge.   

Musikkinnslag 

13:50–14.30: Pause  

Parallellsesjoner i mindre grupper  (14:30–16:00)

 • Utdanning og profesjonelle kompanier – hvordan får vi det til i Norge? 
 • Kompetanse på funksjonsmangfold for kulturvirksomheter ved blant andre Unge funksjonshemmede
 • Danseworkshop ved Danselaboratoriet der du får verktøy som kan brukes i arbeid med improvisasjon og skapende dans i grupper med ulike mennesker. Workshopen består i hovedsak av praktisk utprøving av øvelser, strukturer og prinsipper. 
 • Forsøksordningen for aspiranter med funksjonsnedsettelser – møteplass og veiledning  

Programkomité

 • Elen Øyen (NTNU og Danselaboratoriet)
 • Stine Nilsen (direktør CODA)
 • Oda Oftung (Unge funksjonshemmede)
 • Maria Puenchir (Steatornis)
 • Kaja Jorem (Kulturdirektoratet)
 • Anne Ogundipe (Kulturdirektoratet)

Utdrag fra kortfilm laget av Mari Storstein

Synstolking: I et rom med graffiti på veggene sitter en mann (Lykourgos Porfyris, performancekunster) med helt lyst hår og skjegg ikledd lakk og lær. Ved siden av seg har han lydutstyr. Lykourgos tar på seg en gul hette som dekker ansiktet, utenom øynene og munnen. En kvinne (Ihra Lill Scharning, kunstner) sitter i et rom foran en grønn vegg. Hun får på seg en maske av en assistent og leser fra et manus mens hun ser inn i kameraet. En kvinne (Kjersti Horn, teaterregissør) går inn en sal og setter seg ved et bord for å observere menneskene foran seg. Et par danser. Den ene bruker rullestol (Helle-Viv Magnerud), og beveger seg rundt den andre som sitter på gulvet med bar overkropp (Iben Mansfeld). Lyden på en miksepult skrus opp. Lykourgos Porfyris synger inn i en mikrofon. En danser (Jean-Baptiste Baele) snurrer en annen danser (Iva Srot) rundt med hendene. Danserne klemmer hverandre. Jean-Baptiste mangler en hånd. På en scene danser ulike mennesker (Danselaboratoriet) med lange, brede bånd. Logoen til Kulturdirektoratet vises på skjermen.