Spørsmål og svar om kulturell og kreativ næring
Under finner du svar på ofte stilte spørsmål om Kulturdirektoratets arbeid med kulturell og kreativ næring, samt for de gjeldende tilskuddsordningene.
Presentasjon av Kulturdirektoratets ordninger for kulturell og kreativ næring i 2021.
Generelt om kulturell og kreativ næring
Hva er kulturell og kreativ næring?
Kulturell og kreativ næring er en samlebetegnelse på næringsvirksomhet som fremstiller kulturelle uttrykk. Disse kommuniseres primært gjennom estetiske virkemidler som symboler, tegn, bilder, farger, bevegelser, former, lyder og fortellinger.
Visuell kunst, utøvende kunst, musikk, litteratur, film, dataspill, TV og radio, trykte medier, arkitektur, design og reklame inngår i betegnelsen kulturell og kreativ næring.
Vår rolle
Kulturdirektoratet skal bidra til at norske kunstnere og kulturaktører oppnår økte inntekter gjennom kunstnerisk virksomhet. Dette gjøres gjennom kompetanseprogram OVASJON og tilskuddsordninger.
Kulturdirektoratets arbeid for kulturell og kreativ næring omfatter disse feltene/bransjene:
- visuell kunst
- musikk
- scenekunst
- litteratur
- kulturarv
- film
- arkitektur
- design
- mote
- dataspill
Våre ordninger og programmer
Kulturdirektoratet har to tilskuddsordninger og ett kompetanseprogram direkte rettet mot kulturell og kreativ næring:
Tilskuddsordningen næringsutvikling retter seg mot virksomheter som samarbeider med kunstnere og jobber innen distribusjon, markedsføring, formidling og salg av kulturelle og kunstneriske uttrykk. Den langsiktige målsetningen er å styrke det profesjonelle apparatet rundt skapende og utøvende kunstnere, og bidra til at kunstproduksjoner får et større marked eller bredere publikum, slik at inntektene til kunstnerne styrkes.
Les mer og søk tilskudd her
Tilskuddsordningen utviklingsprogram for kulturinstitusjoner retter seg mot etablerte kulturinstitusjoner som ønsker å utvikle nye verktøy, metoder og modeller med vekt på det digitale markedet, for markedsføring, effektivisering av inntektsmodeller og tilrettelegging av informasjon til publikum. Programmet skal bidra til å styrke verdikjedene i kulturøkonomien for å nå et større marked og et bredere publikum, og stimulerer til økt egeninntjening.
Kompetanseprogrammet OVASJON er Kulturdirektoratets program for kunstnere og mindre virksomheter innen kulturell og kreativ næring. Ovasjon er tilpasset bedrifter innen produksjon, distribusjon, markedsføring eller formidling av kunstneriske og kulturelle uttrykk. Programmet passer for deg som vil bygge en bærekraftig bedrift av din kulturelle, kunstneriske eller kreative kompetanse - enten du er i oppstartfasen eller du har drevet en stund, og vil bli mer lønnsom.
Se også:
Tilskuddsordninger for markedsføring av verk
(Avviklet fra 01.01.2021 – midler er flyttet til fylkeskommunalt nivå)
Tilskuddsordningen regional bransjeutvikling skal utvikle og styrke regionale bransjestrukturer for kulturell og kreativ næring. Ordningen gir tilskudd til tjenesteutvikling og kompetanseheving innen nærings-, markeds- og forretningsutvikling som kommer flere aktører i regionen til gode. Det langsiktige målet er å bidra til utvikling for kulturelle og kreative bransjer i hele landet.
Andre som jobber med kulturell og kreativ næring
Under regjeringens satsing for å styrke kulturell og kreativ næring, arbeider Innovasjon Norge, Norwegian Arts Abroad og Kulturdirektoratet. Målet er en koordinert innsats på området. Innovasjon Norge retter sine tiltak mot bedrifter med vekstambisjoner og -potensial, mens Norwegian Arts Abroad skal bidra til styrket markedsføring og salg av norsk kunst og kultur internasjonalt.
Les mer om innovasjon Norge sine tiltak her
Les mer om Norwegian Arts Abroad sine tiltak her
Både kommuner og fylkeskommuner jobber også med å styrke kulturell og kreativ næring.
Ofte stilte spørsmål om tilskuddsordningen næringsutvikling
Kan enkeltkunstnere søke tilskudd?
Enkeltkunstnere kan søke, men det overordnede målet er å styrke det profesjonelle apparatet og strukturene rundt det skapende leddet (kunstnerne/artistene/designerne etc). Eksempler på dette kan være agenter, managere, forleggere, gallerister, produsenter eller andre som baserer seg på formaliserte samarbeid med det skapende leddet.
Kun virksomheter med organisasjonsnummer kan søke.
Kan virksomheter som ikke jobber med kunstnere søke?
Virksomheter som jobber med modeller, systemer, portaler eller andre løsninger for kunst og kultur, som direkte eller indirekte vil styrke verdikjeden til feltene/bransjene kan også søke tilskudd. Da er det viktig å tydelig illustrere hvordan deres løsning vil styrke de økonomiske mulighetene for felt/bransje(r) – og særlig hvordan det kommer det skapende leddet til gode.
Kan jeg søke om jeg får tilskudd fra en annen ordning?
Ja. Tilskuddsordningen næringsutvikling gir ikke tilskudd til innholdsproduksjon, drift eller arrangement (som f.eks. en turné), men til tiltak som kan bidra til at den kunsten som allerede er skapt, og vil bli skapt, kan nå ut til et større marked/publikum.
Du kan altså søke om midler i tilskuddsordningen næringsutvikling til å styrke virksomheten innenfor økt distribusjon, markedsføring, digitalisering, forretningsutvikling eller formidling og salg.
Må jeg kommersialisere kunstuttrykket mitt?
Nei. Formålet med ordningen er å løfte tiltak som kan bidra til at den kunsten som allerede er skapt og skal skapes når ut til et større marked og publikum.
Hva menes med «næringsutvikling»?
Dette er en tilskuddsordning for kunstnere og kulturvirksomheter som ønsker og evner å drive næring. Dersom du ønsker å søke midler til konkrete tiltak som kan bidra til at kunsten når ut til et enda større publikum, eller kan oppnå et større salg/marked, er dette ordningen for deg.
I søknaden bør du beskrive ønsket virkning/effekt av prosjektet; hvordan tiltakene (for eksempel markedstiltak, forretningsutviklingstiltak, distribusjon eller formidlingstiltak) totalt sett vil bidra til økte inntekter, økt salg/omsetning, økt sysselsetting eller et større publikum for virksomheten.
Kan jeg søke midler fra Kulturdirektoratet og Innovasjon Norge?
Ja, men offentlige midler skal ikke dekke samme tiltak. Og husk at offentlige midler ikke kan dekke kravet om egenfinansiering.
Om det søkes midler fra Kulturdirektoratet for et prosjekt eller virksomhet som har midler fra Innovasjon Norge eller som hører hjemme i en av ordningene til Innovasjon Norge, så må det tydelig begrunnes i søknaden hvorfor midlene fra Kulturdirektoratet er nødvendige for å realisere prosjektet.
Kan jeg søke tilskudd til innkjøp av utstyr?
Nei, det gis ikke midler til innkjøp av utstyr. Dette anses som en investering selskapet selv må gjøre.
Testing av digitale verktøy og programvare, i form av lisenser og abonnement, for å gjennomføre tiltak i prosjektet er innenfor ordningen. Dette anses ikke som en investering i utstyr og kan ikke videreselges etter endt prosjekt.
Kan jeg søke tilskudd til utvikling av digitale verktøy?
Utvikling av digitale verktøy er innenfor ordningen, men husk da at virksomhetens eller feltet/bransjens behov for dette verktøyet må tydelig komme frem.
Her er det også viktig å påpeke at søknaden må redegjøre hvorfor et tilskudd fra næringsutviklingsordningen er nødvendig om virksomheten og prosjektet kan finne ordninger innen Innovasjon Norge for å utvikle dette verktøyet.
Kan jeg søke tilskudd til lønnsutgifter?
Vi tildeler ikke midler til ordinær drift, men til konkrete prosjekter og tiltak som kan føre til forretningsutvikling. Driftsutgifter i betydning av lønnsutgifter, husleie, IT, strøm, telefon etc. gis det ikke midler til.
Til det konkrete prosjektet i seg selv kan det søkes om midler til honorarer, for eksempel ved innhenting av kompetanse, frikjøp av tid for ansatte i virksomheten og til prosjektledelse. Dette skal inngå i prosjektet, og ikke være en del av driften til virksomheten.
Kreves det en egenandel, og kan den være arbeidstid?
Kulturdirektoratet fullfinansierer som hovedregel ikke prosjekter. Prosjektet må kunne dokumentere egenfinansiering. Dette kan for eksempel være egen arbeidsinnsats
Kreves det en revisjon av tilskuddet?
Det kreves revisjon på tilskudd over 200 000,- kroner. Dette vil fremgå av kontrakt.
Understreker at kravet er en revisjon av prosjektregnskapet, og at avtalte kontrollhandlinger eller forenklet revisorkontroll ikke er tilstrekkelig.
Kan dere vise noen prosjekter som har fått tilskudd?
Ofte stilte spørsmål om tilskuddsordningen regional bransjeutvikling
Ordningen er avviklet f.o.m. 01.01.2021 – midlene er overflyttet til fylkeskommunalt nivå.
Her kan du se hvilke søknader som er tildelt støtte fra ordningen tidligere.
Ofte stilte spørsmål om tilskuddsordningen utviklingsprogram for kulturinstitusjoner
Hva menes med en etablert institusjon?
Med en etablert institusjon mener vi at det er helårsdrift og dere har fast ansatte. Dere skal også være programmerende, produserende og formidlende.
Om det f.eks. benyttes eksterne inn i produksjonsdelen, er det viktig å gjøre rede for institusjonenes rolle som bestiller/produsent/programmerer, og hvilken rolle eksterne har.
Hva legges det vekt på i et program?
Å utvikle nye verktøy, metoder og modeller med vekt på det digitale markedet, for markedsføring, for effektivisering av inntektsmodeller og tilrettelegging av informasjon til publikum.
Programmet skal bidra til å styrke verdikjedene i kulturøkonomien for å nå et større marked og et bredere publikum, og stimulere til økt egeninntjening.
Hvilke forpliktelser kommer med tilskudd?
Tilskudd forplikter rapportering og deling av erfaringerer. Prosjektene som får tilskudd skal delta i et nettverk hvor resultatene og prosessene underveis og etter endt prosjektperiode skal deles. Dette skjer i møter, på konferanser og på felles plattformer.
Kreves det en egenandel, og kan den være arbeidstid?
Kulturdirektoratet fullfinansierer som hovedregel ikke prosjekter. Prosjektet må kunne dokumentere egenfinansiering. Dette kan for eksempel være egen arbeidsinnsats.
Kan dere vise noen prosjekter som har fått tilskudd?
Rådgivning
Har du og din virksomhet eller organisasjon et prosjekt dere tenker passer en av ordningene for kulturell og kreativ næring, men har fortsatt spørsmål etter å ha lest gjennom informasjonen her på nettsiden? Vennligst send dine spørsmål til kkn@kulturdirektoratet.no
For tilskuddsordningen utviklingsprogram for kulturinstitusjoner, ta kontakt med Roger Johansen på rj@kulturdirektoratet.no
For teknisk hjelp til utfylling av søknadsskjema, skal du kontakte Kulturdirektoratets brukerstøtte. Kontaktinformasjon finner du her.
Kontakt
Bodil Børset
Kreativ næring: Kulturvern, litteratur og visuell kunst
bodil.borset@kulturdirektoratet.nomobil: 472 83 225
Arnaud Fontaine
Kreativ næring: Arkitektur, design, film og musikk
arnaud.fontaine@kulturdirektoratet.nomobil: 918 68 441
Magnus Aspli
Kreativ næring: Mote, scenekunst og spill
magnus.aspli@kulturdirektoratet.nomobil: 413 74 540
Roger Johansen
Kulturarv og museum
roger.johansen@kulturdirektoratet.nomobil: 911 35 001