Nasjonale kulturbygg
Nytt museumsanlegg ved Orkla industrimuseum fikk tilskudd fra Nasjonale kulturbygg i 2018. Arkitekter: Askim/Lantto arkitekter a/s.
Museer og andre kulturinstitusjoner kan søke Kulturdepartementet om investeringsmidler til nasjonale kulturbygg. Her finner du mer informasjon om departementets vilkår og Kulturrådets rolle i vurderingen av søknadene.
Museer og andre kulturinstitusjoner kan søke om investeringstilskudd fra Kulturdepartementet til prosjekter som fyller kravene til tilskuddsordningen for nasjonale kulturbygg (Kap. 322 Post 70). Tilskuddene skal bidra til bygninger og lokaler for institusjoner og tiltak som har en nasjonal oppgave, en landsomfattende funksjon eller en viktig landsdelsfunksjon. Byggeprosjektene skal dekke behovet for forsvarlig areal, økt funksjonalitet eller økt sikkerhet gjennom planlegging, ombygging eller nybygg. Hovedregelen er en statlig tilskuddsandel på 1/3 av de delene av prosjektet som er i samsvar med målene for ordningen.
Tilskuddsordningen med retningslinjer og søknadsskjema finner du hos Kulturdepartementet
Etter at Kulturdepartementet har mottatt investeringssøknadene får Kulturrådet i oppdrag å foreta en faglig vurdering av de innkomne investeringssøknadene.
Kulturrådets vurderinger bygger på den innsendte søknaden, Kulturrådets øvrige innsikt i institusjonenes arbeid og planer, og på befaringsmøter med institusjonene der også det fylkeskommunale og kommunale nivået ofte er til stede. Prosjektenes balanse mellom funksjonelle, sikkerhetsmessige, miljømessige og estetiske kvaliteter vektlegges, foruten at det tar hensyn til universell utforming. Likeledes vektlegges driftskonseptene for prosjektene i Kulturrådets vurderinger.
Departementet foretar deretter en totalvurdering. Svar på søknaden sendes fra Kulturdepartementet etter at Stortinget har vedtatt statsbudsjettet, hvilket vanligvis skjer i desember året før det aktuelle budsjettåret.
Kulturrådets arbeid med investeringssøknadene
I vurderingene av institusjonenes investeringssøknader blir disse punktene omtalt:
- Formål, målgruppe, presentasjon og plan
- Organisering, økonomi, framdriftsplan og drift
- Bygg og funksjonalitet i forhold til institusjonens oppgaver
- Samlingsforvaltning; bevaring, sikring
- Formidling
- Arealdisponering
- Universell utforming
Skal du søke om investeringsmidler til nasjonale kulturbygg? Se sjekklisten for bygg-/investeringssøknader nedenfor.
Kulturrådet foretar en befaring i forbindelse med vurderingen av nye saker. Unntak kan være at vi kjenner prosjektet svært godt, at prosjektet er svært begrenset, eller at planer er lite utviklet. På et befaringsmøte vil ledelse og prosjektleder være til stede. Erfaring viser at det er nyttig om også fylkeskommunen og vertskommunen er representert.
Sjekkliste for bygg-/investeringssøknader
1. Institusjonen per i dag
Her beskrives institusjonen med utgangspunkt i Kulturrådets vurderinger som bygger på museets rapportering og statistisk materiale.
- Formål: Tema og profil, nedslagsfelt natur/kultur/kunst og institusjonens samfunnsrolle.
- Innhold: Publikumstilbud, samlinger, magasiner og bygningsmasse.
- Organisering og drift: Eierform, økonomi, samarbeid med andre.
- Tematisk og geografisk plassering: Nasjonalt, regionalt og lokalt.
2. Prosjektet det søkes midler til
Utgangspunkt, formål, målgruppe, presentasjon og plan
Her vurderes det kulturfaglige grunnlaget for søknaden og hvorvidt prosjektet svarer på et faktisk behov. Kulturrådet vurderer om intensjonen med prosjektet er klar, og hvilke prioriteringer som gjøres.
- Hva er intensjonen med prosjektet?
- Hvilket behov svarer prosjektet på?
- Hva er museets/prosjektets målsetting og målgruppe?
- Hvilke vurderinger ligger til grunn for valg av tomt og dimensjonering av prosjektet? Er det vurdert andre alternativer?
- Planlegges et flerbruk i samarbeid med andre (kulturhus, galleri, arkiv, bibliotek e.l.)?
- Hvordan står prosjektet i forhold til øvrige aktivitet; samlinger, bygg, profil osv.
- Har prosjektet en helt spesiell profil, vil det bidra til fornying på museumsfeltet?
- Er prosjektet forankret i relevante planer; kommunale, fylkeskommunale, nasjonale?
- Foreligger det et forslag til prioritering mellom større prosjekter fra fylkeskommunens/kommunens side?
- Foreligger det andre investeringsprosjekter fra samme institusjon/museum/konsoliderte enhet og er disse prioritert innbyrdes?
Organisering, økonomi, framdriftsplan og drift
Her vurderes organiseringen av prosjektet med vekt på fordeling av roller og ansvar, budsjettering, finansiering og fremtidig drift. Prosjektet må være godt forankret og planlagt. Kulturrådet vurderer realismen i prosjektet. Erfaringsmessig er forholdet mellom oppstart/bevilgning og drift et springende punkt, der ambisiøse mål kan mangle forankring i permanent bemanning og finansiering. Søknaden bør tydeliggjøre den økonomiske forankringen av prosjektet lokalt og regionalt.
- Er søknaden tydelig på hvordan prosjektet skal organiseres?
- Hvem er prosjektets eier/byggherre/driftsansvarlige på kort og lang sikt?
- Er budsjettet ryddig og kvalitetssikret?
- Inngår kostnad til basisutstillinger, tekniske hjelpemidler, magasininnredning osv.? Inngår fast og løst inventar?
- Er driftsgrunnlaget til prosjektet realistisk? Hvor store driftsutgifter kan forventes (vedlikehold av utvidete arealer, utstyr, utstillinger, bemanning osv.)? Hvor store driftsinntekter (offentlig driftsstøtte, besøksgrunnlag og andre egeninntekter, sponsorer med mer) kan forventes?
- Hvilken finansieringsmodell er valgt? Er det så langt bevilget eller gitt tilsagn om midler? Er det søkt midler fra andre finansieringskilder som ikke er bekreftet?
- Er framdriftsplanen tydelig og inndelt i prosjektets ulike faser, med og uten statlig finansiering?
Bygg og funksjonalitet
Gjennomgang av rom og funksjonsplan. Her vurderes det nye byggets funksjonsplan i forhold til intensjonen med prosjektet og behov som i dag ikke er dekket. Prosjektet vurderes i forhold til øvrige planer og praksis for samlingsutvikling, dokumentasjon, forskning og formidling.
- Hvordan er kopling til publikum og tilgjengelighet?
- Har bygget nødvendig infrastruktur til støtte for oppgavene som skal løses?
Særskilt for museer:
Samlingsforvaltning; bevaring, sikring
Her vurderes (bygge)prosjektet i forhold til bevaring og sikring av museets samlinger.
For magasinbygg vil det bli lagt stor vekt på sikring og oppbevaringsforhold.
- Omtale av eksisterende behov (basert på behovsanalyse, tilstandsvurdering og prioritering i samlingen) og dekningsgrad i prosjektet. Det bør gå tydelig frem av søknaden hvilke behov som eventuelt ikke dekkes og hvordan disse er tenkt løst.
- Omtale av eventuell sentralisering av samlingene og bruk av eksisterende avdelingsvise magasiner.
- Er det et formidlingsbygg med behov for sikring av utstilte gjenstander?
- Hvilke krav til klima og oppbevaringsforhold legger museet til grunn (relativ luftfuktighet, temperatur, luftforurensing, lysforhold og insektsanering) i magasiner og utstillinger, og hvordan skal kravene tilfredsstilles?
- Hvordan løses behovet for sentrale funksjoner som konservering, logistikk og mottak (tilgjengelighet til samlingene, konserveringstjenester, sluser, insektsanering, transport)
- Hvordan skal magasinet eller utstillingsarealet innredes og hvilke løsninger skal benyttes (HMS, internlogistikk, montre, barrierer, heiser osv.)
- Hvilke krav til sikring i magasin og utstillinger skal innfris, jf. museets ROS analyse og eventuell bruk av statlig forsikring av kunst og kulturhistoriske gjenstander som lånes fra utlandet?
- For spesifiserte krav til klima, oppbevaringsforhold og sikring, se bl.a. Veiledning for ROS-analyse i norske museer og Kulturrådets rettledning til sikringsplan. Kunstmuseer og bygg som skal ta i mot lån fra utland må vurderes spesielt for dette.
Formidling
Her vurderes den planlagte formidlingen i prosjektet, hvordan prosjektets formidling står i relasjon til museets øvrige formidling og hvorvidt bygg og funksjonalitet vil gi gode rammer for formidlingsvirksomheten. Det er viktig at forholdet mellom formidlingen i prosjektet og museet for øvrig er tydelig beskrevet.
- Retter prosjektet seg mot noen utvalgte målgrupper?
- Hvilke framstillinger og tiltak vil være spesielt interessante i formidlingen?
- Beskrivelse av planer for formidling; basisutstillinger, temporære utstillinger, digital formidling; kostnader.
- Er det satt av areal til temporære utstillinger for eksempel kunstutstillinger med særskilte krav til belysning, sikring e.l.?
- Planlagte åpningstider, tilgjengelighet i og utenfor åpningstid for lukkede grupper og arrangementer i museet?
- Hvilke besøksprognoser er foreslått og er disse realistiske?
- Er prosjektet vurdert i forhold til turisme, kulturnæring, stedsutvikling?
- Hvordan utfyller prosjektet resten av museets formidling i forhold til andre aktører i nærheten?
Arealdisponering
Virker den generelle arealdisponeringen fornuftig? Er plasseringen av ulike aktiviteter gjennomtenkt (soner, areal ansatte/publikum, person- og gjenstandsflyt)?
Universell utforming
Normale byggeregler gjelder. Kulturrådet ser spesielt på universell utforming knyttet til aktiviteter og formidling.