Områdeplan for scenekunst
Fondet har som mål å legge til rette for eksperimentering, utforsking, nyfortolkning og samarbeid på tvers av uttrykksformer og sjangrer.
Beskrivelse av feltet
Dagens tilnærminger til scenekunstproduksjon er preget av sjangeroverskridelse, tverrfaglighet og kunstnerisk mangfold. Form, innhold og strategier speiler samtidens strømninger og er i kontinuerlig utvikling og forandring.
Et økende antall kunstnere har fått muligheten til fordyping og videreutvikling over tid, noe som har ført til godt etablerte kunstnerskap med særegne uttrykksformer og signaturer. I tillegg kommer det stadig unge kunstnerkonstellasjoner som utvikler nye metoder, og performative uttrykk som på ulike måter inngår i sosiale kontekster.
Ofte utforskes mulighetene som ligger i scenekunstens evne til å bringe mennesker sammen i delt tid og rom. Mange er opptatt av hvordan man kan gi publikum nye estetiske erfaringer ved å utfordre forventninger og vante perspektiver, slik at scenekunstens grunnelementer og den konteksten de inngår i, selv blir gjenstand for kunstnerisk undersøkelse.
De økonomiske vilkårene for programmering rundt om i landet er styrket, noe som har gitt grunnlag for en fremvekst av flere regionale scenekunstaktører. Erfaringen viser at frie arrangører har stor betydning for etterspørselen av forestillinger, noe som igjen gir produksjonene høyere publikumstall og lengre levetid. I tillegg til de tradisjonelle visningsarenaene formidles scenekunst ofte på andre steder og i andre sammenhenger; som midlertidige arenaer i naturen, i gallerier, privathjem eller i ulike byrom.
Et økende produksjons- og formidlingssamarbeid med institusjonsteatre er en annen utvikling som åpner for nye kunstneriske muligheter og ressursmessige synergieffekter, så vel regionalt og nasjonalt som internasjonalt. Norsk scenekunst inngår i et internasjonalt marked, både gjennom gjestespill og turnéer, og gjennom produksjonssamarbeid eller gjesteopphold. Programmerende scener, festivaler og regionale kompetansesentra er ofte sentrale aktører i utviklingsarbeidet på dette området.
Kulturrådets ansvar og rolle på området
Kulturrådet forvalter noen av de mest sentrale tilskuddsordningene for fri scenekunst. Disse ordningene bidrar til at scenekunst på høyt kunstnerisk nivå utvikles, skapes og formidles. Gjennom tildelinger basert på fagkunnskap og kunstnerisk skjønn skal Kulturrådet bidra med en dynamisk og nyansert forståelse av kunstnerisk kvalitet.
Kulturrådet skal bidra til å gjøre samtidens frie scenekunst tilgjengelig for flest mulig og er opptatt av å rekruttere nye arrangører og styrke infrastrukturen for visning av scenekunst rundt om i landet. Samtidig er Kulturrådet opptatt av at norsk scenekunst av høy kvalitet vises på internasjonale arenaer.
Når det gjelder samarbeid mellom frie scenekunstkonstellasjoner og nasjonale eller regionale institusjoner, er Kulturrådet opptatt av at gruppene skal sikres kunstnerisk eierskap til produksjonene, og at vilkårene for samarbeidet skal ivareta gruppens kunstneriske og økonomiske integritet.
Kulturrådet ønsker å bidra til at den faglige utviklingen på scenekunstområdet styrkes og formidles. Det viktig å imøtekomme initiativ som retter oppmerksomheten mot historiske, estetiske og kritiske perspektiver på samtidens scenekunst.
Kulturrådet har et våkent blikk for hvordan støtteordningene fungerer med tanke på kunstformen og kunstfeltet de skal støtte. Kulturrådet videreutvikler tilskuddsordninger i takt med behovene i det frie scenekunstfeltet. Innføringen av felles ordninger for arrangørstøtte og forprosjektstøtte på tvers av scenekunstens sjangre, er to eksempler på hvordan ordninger endres over tid for å holde tritt med utviklingen i kunst- og formidlingspraksis. Gjennom evalueringer, utredninger og andre FoU-prosjekter, innhenter Kulturrådet vesentlig kunnskap om så vel det frie scenekunstfeltet som egne virkemidler og praksis.
Hovedsatsinger
- Legge til rette for eksperimentering, utforskning, nyfortolkning og samarbeid på tvers av uttrykksformer og sjangre
- Styrke infrastrukturen i den frie scenekunsten
- Bidra til at scenekunst på høyt nivå når publikum på et mangfold av arenaer i inn- og utland
- Bidra til kunnskapsutvikling og kritisk refleksjon for å styrke scenekunstens plass og betydning i samfunnet
- Videreføre satsingen på kunstnerisk ambisiøs scenekunst for et mangfold av publikumsgrupper.
Virkemidler og støtteordninger
Forprosjekt scenekunst
Ordningen har som formål å stimulere til utvikling og utforskning av nye metoder, konsepter og idéer gjennom kunstneriske prosesser som skjer forut for, eller uavhengig av, en eventuell produksjon.
Fri scenekunst – dans og Fri scenekunst – teater
Ordningene har som formål å stimulere og styrke kunstnerisk utvikling og produksjon av teater, dans og annen scenekunst i det frie scenekunstfeltet.
Basisfinansiering av frie scenekunstgrupper
Ordningen har som formål å styrke helheten i scenekunstgruppers kunstneriske virksomhet. Økonomisk forutsigbarhet skal gjøre det mulig å planlegge produksjon og formidling over tid.
Formidling scenekunst/gjestespill
Ordningen har som formål å styrke formidlingen av norsk scenekunst. Det er en målsetting å få presentert det beste av norsk scenekunst både nasjonalt og internasjonalt. Ordningen skal også stimulere til visninger av viktige utenlandske forestillinger i Norge.
Arrangørstøtte scenekunst
Ordningen har som formål å gi programmeringsmidler til arrangører som presenterer profesjonelle scenekunstproduksjoner av høy kunstnerisk kvalitet.
Kompetansehevende tiltak scenekunst
Ordningen har som formål å gi støtte til tiltak som bidrar til det profesjonelle scenekunstfeltets faglige utvikling.
Regionale kompetansesentra for dans
Ordningen har som formål å videreutvikle og styrke profesjonelle dansemiljøer og etablerte regionale kompetansesentra for dans rundt om i landet.
Driftsstøtte
Formålet er å sikre forutsigbare driftsrammer for virksomheter som har høyt kunst- og kulturfaglig kvalitetsnivå, langsiktige mål og betydning ut over sitt lokale nedslagsfelt.
Fagutvalg og søknadsvurdering
Faglig utvalg for scenekunst
Utvalget behandler søknader til Forprosjekt scenekunst, Formidling scenekunst/gjestespill, Arrangørstøtte scenekunst, Kompetansehevende tiltak scenekunst og søknader om driftstilskudd
Faglig utvalg for teater
Utvalget behandler søknader til tilskuddsordningen for fri scenekunst – teater
Faglig utvalg for dans
Utvalget behandler søknader til tilskuddsordningen for fri scenekunst – dans og tilskuddsordningen for Regionale kompetansesentra for dans.
Faglig utvalg for teater og Faglig utvalg for dans
De to utvalgene behandler søknader til Basisfinansieringen av frie scenekunstgrupper
De tre utvalgene på scenekunstområdet er sammensatt av kvalifiserte medlemmer med et bredt spekter av kunstneriske og kulturelle erfaringer. Utvalgsmedlemmene har bakgrunn i ulike scenekunstmiljøer i forskjellige deler av landet. De orienterer seg ulikt i forhold til estetiske utviklingstrekk og kunstneriske praksiser, både når det gjelder scenekunstproduksjon og formidlingsstrategier. Bred og oppdatert kunnskap som er faglig forankret, er avgjørende for Kulturrådet som tilskuddsforvalter og som rådgivende organ for staten i scenekunstfaglige spørsmål. Medlemmene til fagutvalgene er oppnevnt av rådet.