Spørsmål og svar om kompensasjonsordningen
Her finner du svar på spørsmål om kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører i kultursektoren med arrangementer fra og med oktober til og med desember 2020.
Hva er nytt i denne runden av kompensasjonsordningen?
- I denne runden gjelder ordningen bare avlyste eller stengte arrangementer. Delvis avlyste arrangementer vil ikke få kompensasjon.
- Ordningen gjelder alle arrangementer som er avlyst som følge av offentlige pålegg, inkludert lokale pålegg.
- Kompensasjonen trappes ned til 70 % for oktober og 50 % for november og desember.
- Det vil være et tak på en kompensasjon på 3,5 millioner kroner per søker.
Hva om jeg har fått stimuleringsmidler for samme arrangement?
Det kan søkes kompensasjon for samme arrangementer som det er mottatt stimuleringsmidler til så fremst tilskudd fra stimuleringsordningen er tilbakebetalt.
Hva menes med gjennomsnitt og gjennomsnittsinntekt?
For hvert arrangement må du ta stilling til om et tilsvarende eller sammenlignbart arrangement har vært gjennomført tidligere og opplyse om de gjennomsnittlige inntektene og utgiftene ved slike arrangement.
Dette skiller seg fra tidligere runder av kompensasjonsordningen, da søker skulle oppgi et gjennomsnitt for hele perioden, ikke for hvert arrangement.
Gjennomsnittsinntekt regnes ut ved å slå sammen de totale inntektene fra alle tidligere gjennomføringer av et tilsvarende eller sammenlignbart arrangement (før skatt) gjennomført mellom 2017 og 2019, og dele på antall gjennomføringer. Denne utregningen må gjøres én og én for samtlige arrangement det søkes kompensasjon for.
Arrangører må også skille ut billettinntekter fra øvrige inntekter. Dette er best å gjøre før gjennomsnittet regnes ut.
Hvor fører jeg opp den tapte inntekten min?
Kompensasjon beregnes som hovedregel ut ifra gjennomsnittlig resultat fra tilsvarende eller sammenlignbare arrangementer. Det er derfor ikke noe eget felt i skjemaet for å føre inn tapt inntekt.
Søker skal for hvert arrangement legge inn billettinntekter/inntekter og utgifter fra tilsvarende eller sammenlignbare arrangement (eller budsjetterte beløp om de ikke kan vise til noen slike) fra foregående år. Det skal også legges inn eventuelle ekstraordinære og utilsiktede merutgifter som følge av avlysningen av arrangementet, per arrangement.
Deretter regne skjemaet kompensasjonsbeløpet ut. For arrangementer i oktober er kompensasjonen 70 % og for november og desember er kompensasjonen 50 %.
Hvordan legger jeg inn faste kostnader?
Faste kostnader inngår i andre utgifter knyttet enten til tilsvarende eller sammenlignbare arrangement eller budsjettet for det aktuelle arrangementet. Merk at de faste kostnadene må være direkte knyttet til det aktuelle arrangementet.
Hva menes med avkortning?
Avkortning er en reduksjon av søknadsbeløpet som kompenseres. Dette gjør søknadsskjemaet automatisk i utregningen av kompensasjonsbeløpet basert på utfyllingen av de enkelte beløpspostene i arrangementslisten.
Vi er tilknyttet kommunen/fylkeskommunen, kan vi søke?
Kommunale AS eller IKS kan søke kompensasjonen.
Men hvis virksomheten er organisert som et kommunal foretak (KF), en kommunal underenhet eller del av fylkeskommunal eller kommunal forvaltning, kan virksomheten ikke motta kompensasjon.
Hvordan klager jeg på et vedtak?
Hvis du mener det har blitt gjort en feil ved behandlingen av søknaden, er det anledning til å klage innen 3 uker fra du har mottatt vedtaket. For krav til innhold i klagen se forvaltningsloven § 32. Klagen, med søknadsnummer og navn på klager, sendes til post@kulturradet.no.
Hvis vilkårene for å klage foreligger, vil klagen bli behandlet her. Dersom klagen ikke imøtekommes, vil den bli oversendt til Klagenemnda for tilskudd til kulturarrangementer for endelig avgjørelse.
Hva er fristen for å klage?
Det er anledning til å klage innen 3 uker fra du har mottatt vedtaket. Dato står i vedtaksbrevet du får tilsendt i Altinn.
Hvor lang tid tar det før jeg får svar?
Saksbehandlingstid for klager er normalt 4-12 uker. Saksbehandlingen kan ta lenger tid dersom saken er kompleks eller det kommer til nye opplysninger i løpet av saksbehandlingen.
Hva kan utfallet av klagen min bli?
Kulturrådet kan omgjøre vedtaket eller ikke ta klagen til følge. Om klagen ikke tas til følge, vil den bli oversendt til Klagenemnda for tilskudd til kulturarrangementer for endelig avgjørelse.