Spørsmål og svar om Kulturrådets tilskudd som følge av koronasituasjonen
Er arrangementet, produksjonen eller tiltaket ditt avlyst, utsatt eller endret som følge av koronasituasjonen? Her er svar på hva du som har mottatt tilskudd fra Kulturrådet skal gjøre. Sjekk i tillegg den aktuelle ordningens egen side for spesifikk informasjon.
Bør jeg avlyse eller utsette?
Hvor langt fremover bør jeg avlyse eller utsette planlagte arrangementer, produksjoner eller tiltak?
Tilskuddsmottakere som berøres av koronasituasjonen slik at planlagt gjennomføring ikke kan iverksettes på forsvarlig vis, må i hvert enkelt tilfelle selv ta stilling til hva som er mest hensiktsmessig av avlysning etter utsettelse.
Kulturrådet oppfordrer tilskuddsmottakerne til å vurdere alternative måter å gjennomføre arrangementene på dersom det er mulig, og vil utvise romslighet for at kunstnerisk produksjon og formidling kan finne sted under nye forutsetninger.
Vi anbefaler å følge utviklingen av koronasituasjonen på Folkehelseinstituttets sider.
Kulturrådet tar forbehold om at det kan komme løpende endringer.
Må jeg betale tilbake tilskudd?
Hvis jeg må utsette eller avlyse et arrangement, produksjon eller tiltak som en følge av koronaviruset, må jeg betale tilbake tilskudd fra Kulturrådet?
Kulturrådet vil ikke kreve tilbake tilskudd som har blitt brukt til arrangementer, produksjoner eller tiltak som blir avlyst eller utsatt på grunn av koronakrisen. Forutsetningen er at tilskuddet fortsatt brukes eller har blitt brukt i tråd med formålet.
Kulturrådet oppfordrer tilskuddsmottakerne til å vurdere alternative måter å gjennomføre arrangementene på dersom det er mulig, og vil utvise romslighet for at kunstnerisk produksjon og formidling kan finne sted under nye forutsetninger.
Når jeg har avlyst, hva må jeg gjøre?
Når jeg har avlyst et arrangement, produksjon eller tiltak, hva må jeg gjøre?
Kulturrådet vil ikke kreve tilbake tilskudd som har blitt brukt til arrangementer, prosjekter eller tiltak som blir avlyst eller utsatt på grunn av koronakrisen. Forutsetningen er at tilskuddet fortsatt brukes eller har blitt brukt i tråd med formålet.
Avlysninger må meldes på e-post til din saksbehandler. Alle utgifter i forbindelse med avlysningen må dokumenteres i regnskap og rapport på samme måte som normalt, jamfør vilkår i tilskuddsbrev eller kontrakt. Skriv en kort redegjørelse for årsaken til avlysningen i rapporten og legg ved kopi av evt. inngåtte avtaler med spillesteder/visningssteder.
Om det viser seg at en betydelig andel av tildelte midler ikke blir benyttet som planlagt i 2020, kan det være aktuelt å avkorte tilskuddet.
Du skal rapportere på vanlig måte i Altinn for å få overført siste del av tilskuddet.
Ved avlysninger kan det være aktuelt å kunne bruke hele eller deler av tilskuddet på alternative måter enn opprinnelig planlagt. Da kan du søke om omdisponering av tilskuddsmidlene. Omdisponeringen må være innenfor tilskuddets formål. Søknaden skal inneholde et oppdatert og detaljert budsjett og en tydelig beskrivelse av prosjektet. Søknaden sendes på e-post til din saksbehandler. Husk å oppgi prosjektnummer på 6 siffer.
Hva kan tilskuddet benyttes til ved avlysninger?
Tilskuddsmottaker må selv vurdere innenfor vilkårene for tilskuddet og avtaler de har inngått, hvordan tilskuddet skal brukes som følge av koronasituasjonen.
Midlene kan benyttes til å dekke utgifter som du allerede har hatt eller har forpliktet deg til å utbetale som del av det planlagte prosjektet. Dette omfatter også utbetaling av honorarer til kunstnere, utøvere eller underleverandører i forbindelse med forberedelses- og planleggingsarbeid. Avtaler med tredjepart ligger utenfor Kulturrådets ansvarsområde, og partene må selv komme til enighet seg imellom.
Kulturrådet anmoder alle tilskuddsmottagere om å sette seg inn i regjeringens økonomiske tiltak for kultursektoren og utvise godt skjønn i vurderingen av hvor dekkende disse kompensasjonsordningene er for deltagere som omfattes av tilskuddet.
Om det viser seg at en betydelig andel av tildelte midler ikke blir benyttet som planlagt i 2020, kan det være aktuelt å avkorte tilskuddet. Alternativt kan det søkes om omdisponering av restmidlene, se forrige spørsmål.
Bruken av midler skal rapporteres. Dersom du har spørsmål om rapporteringsskjema, ta kontakt med Kulturrådet på e-post. Husk å oppgi prosjektnummer på 6 siffer.
Når jeg må utsette, hva må jeg gjøre?
Når jeg må utsette et arrangement, produksjon eller tiltak, hva må jeg gjøre?
Kulturrådet innvilger søknader om utsettelse, og endringer som følger av utsettelser, dersom årsaken er koronasituasjonen.
Du må melde fra om utsettelser e-post til din saksbehandler. Redegjør kort om årsaken til utsettelsen og om ny gjennomføringsperiode (dersom konkret). Husk å oppgi prosjektnummer på 6 siffer.
Det er ikke nødvendig å melde fra om mindre endringer i det planlagte arrangementet, produksjonen eller tiltaket.
Dersom du trenger å gjøre vesentlige endringer i arrangementet, produksjonen eller tiltaket som følge av koronasituasjonen, kan du melde fra om dette når endringene du ønsker å gjøre er konkretisert. Beskriv de nye endringene og send en kort redegjørelse for årsaken til endringene på e-post til din saksbehandler. Husk å oppgi prosjektnummer på 6 siffer.
Hva med senere arrangement, produksjon eller tiltak?
Hva med senere arrangement, produksjon eller tiltak som er omfattet av tilskuddet?
Vi ser på det som naturlig at en forholdsmessig større del av tilskuddet kan komme til å gå til å dekke inn utgifter til avlysninger, og at dette vil få konsekvenser for arrangementer, produksjoner og tiltak som er planlagt på et senere tidspunkt.
Vi ser også på det som naturlig at det vil være behov for endringer i programmer, besetning, formidlingsform og lignende.
Kulturrådet vil utvise romslighet med tanke på endrede og eventuelle nedskalerte planer som følge av koronasituasjonen. Ta vare på avtaler, intensjonsavtaler og lignende som gjelder de avlyste tiltak så de kan legges ved rapporten.
Se for øvrig informasjon om eventuell omdisponering av tilskuddsmidler under "Når jeg avlyser, hva må jeg gjøre?".
Avlyse eller utsette festivaler?
Tilskuddsmottakere som berøres av koronasituasjonen slik at planlagt gjennomføring ikke kan iverksettes på forsvarlig vis, må i hvert enkelt tilfelle selv ta stilling til hva som er mest hensiktsmessig av avlysning og utsettelse. Faktorer som vil kunne spille inn er blant annet hvilke statlige kompensasjonsordninger som kommer på plass og hva disse vil dekke, festivalorganisasjonens omfang og øvrige innretning og hvor langt festivalen har kommet i planlegging og gjennomføring. Valgt løsning meldes inn til din saksbehandler så snart beslutningen er tatt.
Ved melding om avlysning vil dette registreres på saken og tilskuddet vil forvaltes i henhold til de generelle retningslinjene for koronasituasjonen. Midlene skal da gå til å dekke inn kostnader i forbindelse med inneværende år. Legg merke til at ved avlysning vil kun et eventuelt overskudd for 2020 kunne videreføres til neste år, og at det da skal søkes som normalt for 2021. Allerede gitte tilsagn ut over 2020 vil fortsatt gjelde.
Ved melding om utsettelse vil Kulturrådet registrere ny, tentativ gjennomføringsperiode, og bevilgningen og krav til rapportering vil bli knyttet opp til dette tidsrommet. Utsettelse ut over 2021 må særskilt omsøkes, og i slike tilfeller skal søknaden sendes i form av e-post til din saksbehandler. Legg merke til at midlene ved utsettelse i sin helhet vil tilfalle planlegging og gjennomføring av utsatt festival, og dermed ikke vil kunne benyttes til å dekke inn kostnader og tapte inntekter knyttet til opprinnelig planlagt periode.
For festivaler med tilskudd fra tilskuddsordning for musikkfestivaler: Hvis festivalen utsettes til 2021, vil midlene i sin helhet gjelde festivalen i 2021 og neste ordinære søknadsfrist vil da bli i juni 2021 for 2022. Allerede gitte tilsagn ut over 2020 vil forskyves med ett år i tilfeller hvor festival i 2020 utsettes til 2021.
Øvrige forhold
Kostnader i forbindelse med avlysning eller utsettelse som ikke faller inn under det ordinære festivalbudsjettet, vil festivalen måtte finne inndekning for gjennom statlige kompensasjonsordninger og lignede tiltak. Avtaler med tredjepart ligger utenfor Kulturrådets ansvarsområde, og i slike tilfeller må partene komme til enighet/forlik seg imellom. Det kommer mer informasjon om kort tid på Kulturrådets nettsider om Kulturdepartementets kompensasjonsordning for mars og april.
Hva med arrangementer som ikke har fått tilskudd?
Kulturdepartementet har vedtatt en egen kompensasjonsordning for kulturlivet som følge av koronaviruset. Se denne siden for mer informasjon.
Hva med de vanlige behandlingsrundene?
Skal jeg planlegge og søke på vanlig måte til mai og juni-fristene?
Ja, søknadsbehandling og utbetaling av tilskudd går som normalt i Kulturrådet og alle søknadsfrister opprettholdes. Har du spørsmål om søknaden din kan du kontakte saksbehandler på ordningen du søkte. Har du behov for teknisk hjelp, kontakt brukerstøtte.