Spørsmål og svar om stimuleringsordningen for kulturlivet
Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om stimuleringsordningen for kulturlivet.
Når kan jeg søke?
Kulturrådet legger opp til at det blir flere søknadsfrister til ordningen. Neste søknadsfrist er 10. mai kl. 15.00 og siste frist er 1. juni 2021.
Hvordan sjekker jeg status for søknaden min?
Kulturrådet behandler søknader etter et kø-prinsipp. Det betyr at søknader behandles i den rekkefølgen Kulturrådet mottok søknadene. Dersom en søknad er mangelfull vil søknaden kunne havne lenger bak i køen i påvente av at søker ettersender ytterligere informasjon. Kulturrådet vil ikke endre behandlingsrekkefølgen av søknader selv om en søker tar kontakt og ber om å bli prioritert.
Svar på søknaden kan forventes på e-post omtrent to uker etter søknadsfristen. Dersom søknaden er mangelfull eller Kulturrådet må innhente ytterligere informasjon, kan det ta lengre tid før man får svar.
Vi kan ikke svare på spørsmål om søknader eller klager som er under behandling. Her finner du en oppdatert oversikt over søkere og tildelinger.
Innlogging, feilmeldinger og opplasting av vedlegg
Har du praktiske spørsmål rundt søknaden og skjemaet, se våre ofte stilte spørsmål om blant annet feilmeldinger, opplasting av vedlegg og trekking av søknad.
Om ordningen
Vil du søke stimuleringsordningen?
Hva er stimuleringsordningen?
Kulturdepartementet har opprettet stimuleringsordningen for å hjelpe kultursektoren gjennom den pågående covid-19-krisen. Til forskjell fra kompensasjonsordningene, som kompenserer for tap knyttet til utsettelse eller avlysning av arrangementer, skal stimuleringsordningen sette arrangører i stand til å gjennomføre arrangementer og betale sine leverandører. Slik stimulerer ordningen til aktivitet i hele verdikjeden.
Hvilket tidsrom gjelder ordningen for?
Ordningen gjelder for arrangementer fra og med 1. januar til og med 30. juni 2021.
Du kan søke tilskudd til arrangementer for hele perioden 1. januar til 30. juni til alle søknadsfrister frem til siste frist 1. juni.
Kan jeg sende inn flere søknader frem til 1. juni?
I utgangspunktet kan man sende inn flere søknader, men saksbehandlingen går raskere om du sender inn en samlet sønad med alle arrangementer i ett.
Hva er den økonomiske rammen for ordningen?
Stimuleringsordningen har i denne runden en ramme på 400 millioner kroner.
Ved en feil har noen av søkerne fått beskjed om at dersom rammen ikke er stor nok vil de siste 30 % bli avkortet forholdsmessig for alle søkere. Dette stemmer ikke. Utbetaling av de resterende 30 % av tilskuddet forutsetter at Kulturrådet har godkjent din rapport og regnskap. Tilskuddet kan bli avkortet dersom nettokostnaden ved gjennomføringen framstår som uforholdsmessig høy jf. forskriftens § 8.
Hvor mye tilskudd kan jeg få?
Arrangører kan få et tilskudd på inntil 100 % av differansen mellom kostnader og inntekter, inkludert eventuell annen offentlig støtte, knyttet til arrangementet, med tillegg av 3 prosent driftsmargin.
Finnes det minimumsgrense for søknadsbeløpet?
Nei, det er ingen nedre grense for søknadsbeløpet/underskuddet.
Kan jeg søke selv om arrangementet blir avlyst?
Stimuleringsordningen åpner ikke for å gi støtte til arrangement som er avlyst eller som på vedtakstidspunktet er bekreftet at likevel ikke kan gjennomføres.
Kulturrådet skal kreve en forholdsmessig andel av tilskuddet tilbakebetalt dersom arrangementet helt eller delvis ikke er gjennomført.
Søker kan beholde 95 prosent av arrangørens uunngåelige forpliktelser i forbindelse med det avlyste arrangementet dersom arrangementet ikke kan gjennomføres nedskalert og arrangementet avlyses som følge av klare og dokumenterbare råd eller pålegg fra offentlige myndigheter som følge av covid-19.
Det er arrangøren som må sannsynliggjøre at avlysningen skyldes et klart og dokumenterbart råd eller pålegg. Det betyr at arrangøren må kunne legge frem skriftlig dokumentasjon på at rådet eller pålegget har blitt gitt, og at det rammer gjennomføringen av arrangementet.
Se mer på utlysningssiden under Stans og tilbakebetaling av tilskudd.
Kan jeg søke om strømming av arrangement?
Utgangspunktet for stimuleringsordningen er at det skal være et fysisk arrangement. Heldigitale arrangementer faller utenfor ordningen. Et arrangement som gjennomføres med redusert antall tilskuere som følge av pålegg fra offentlige myndigheter kan selge billetter til strømming av arrangementet som et tillegg og føre opp dette i budsjettet.
Hva skjer hvis inntjeningen blir høyere enn det er søkt om?
Et tilskudd kan ikke overstige differansen mellom arrangørens kostnader og inntekter, inkludert eventuell annen offentlig støtte, knyttet til arrangementet, med tillegg av 3 prosent driftsmargin. Dersom tilskuddet etter gjennomført kulturarrangement overstiger arrangørens nettokostnader med tillegg av 3 prosent driftsmargin, skal det overskytende tilbakebetales snarest mulig, og senest tre måneder etter at arrangementet er gjennomført.
Reduseres støtten om ikke alle budsjetterte billetter selges?
Nei, om du budsjetterer med for eksempel 200 solgte billetter, men selger 150, vil du fortsatt få tilskudd til differansen mellom budsjetterte inntekter og kostnader. Risikoen for at arrangøren ikke selger ut alle sine billetter er det arrangøren som må stå for, slik det også er for en arrangør under normale omstendigheter.
Kan jeg søke flere ganger for samme arrangement?
Ja, du kan søke om tilskudd til samme arrangement flere ganger. Men har du allerede fått et tilskudd som dekker driftstapet ditt, vil du ikke kunne få dekket de samme utgiftene en gang til. Har du fått avslag fordi arrangementet ikke oppfyller vilkårene for støtte, vil det ikke være noen hensikt å sende samme søknad en gang til.
Hva hvis reglene for antall publikum endrer seg?
Noen arrangører søker om tilskudd til et arrangement hvor det er uklart hva som vil være maksimal publikumskapasitet. Dette er tilfellet der det enda ikke er klart hvilke smittevernbegrensninger som vil gjelde på tidspunktet arrangementet er planlagt gjennomført. I en slik situasjon må arrangøren budsjettere med det publikumsantallet som vedkommende anser som realistisk ut fra regjeringens tre fremtidsscenarioer. Arrangøren må også i denne situasjonen budsjettere med å selge ut alle tilgjengelige billetter.
Dette kan føre til at arrangøren budsjetterer med å selge færre billetter enn hva som senere viser seg å være tillatt på gjennomføringstidspunktet. Arrangørens inntekter kan derfor vise seg å bli høyere enn budsjettert i søknaden. Dersom arrangørens økte inntekter fører til at det er utbetalt et høyere tilskudd enn hva som er tillatt etter stimuleringsforskriften § 9, må arrangøren betale tilbake det overskytende beløp.
Hvis arrangørens har budsjettert med å selge flere billetter enn hva som er tillatt på gjennomføringstidspunktet, så kan arrangørens faktiske billettinntekter blir lavere enn budsjettert. Arrangøren kan i et slikt tilfelle velge å sende inn en ekstra søknad om tilskudd innen utløpet av søknadsfristen til stimuleringsordningen.
Krav til tilleggssøknad
Det stilles flere minimumskrav til utformingen av en tilleggssøknad.
Arrangøren må vise tydelig at tilleggssøknaden sendes på grunn av endrede forutsetninger i pålegg fra offentlige myndigheter ved å:
- Tallfeste hvordan de nye begrensningene endrer inntektsgrunnlaget for arrangementet. Dette kan gjøres ved å føre opp opprinnelig kapasitet etter daværende begrensninger, samt nåværende kapasitet under någjeldende begrensninger.
Eksempel: Tidligere kapasitet: 200 i publikum. Nåværende kapasitet: 100 i publikum. Total kapasitet i normalår: 650 i publikum.
- Tallfeste hvordan de nye begrensningene eventuelt endrer utgiftsnivået for arrangementet.
Dette kan gjøres ved å vise til anslag på hvor mye det vil koste å gjennomføre endringer som er nødvendig for å tilpasse lokaler, e.l.
- Tydelig vise til hvilken begrensning som er gitt fra offentlige myndigheter som medfører endrede inntekter og utgifter for arrangementet.
Dette kan gjøres ved å vise til den nasjonale covid-19-forskriften der denne gjelder, eller til den aktuelle kommunale forskriften.
Eksempel: Innendørs arrangement for 100 personer krever faste tilviste plasser, jf. covid-19-forskriften § 13a. Dette er en nedjustering fra tidligere publikumskapasitet på 200. Budsjettet gjenspeiler en nedgang i billettinntekter, redusert med 100 færre solgte billetter.
Arrangøren må tydelig vise til den opprinnelige søknaden om støtte. Dette kan gjøres ved å henvise til fullt navn på søknaden og saksbehandlingsnummeret for søknaden.
Hva hvis det er usikkert hvilke smittevernbegrensninger som vil gjelde ved arrangementstidspunktet?
Hvis arrangementet er planlagt langt frem i tid, vil det som regel ikke foreligge noen konkrete smittevernsrestriksjoner som sier noe om hvorvidt arrangementet kan gjennomføres. I slike saker vil Kulturrådet kun vurdere om planene for arrangementet fremstår som realistisk i lys av blant annet smittevernsituasjonen. Arrangør må i et slikt tilfelle legge sine planer ut fra hva som anses realistisk ut fra regjeringens tre fremtidsscenarioer.
Se utlysningssiden under «Vurdering av søknad» for eksempler på hvordan Kulturrådet gjør vurderinger.
Hvem kan søke?
Kan arrangører registrert i Frivillighetsregisteret søke?
Nei, foretak som er registrert i Frivillighetsregisteret kan ikke søke i denne runden av stimuleringsordningen (for januar til juni 2021).
Kan kinoer og filmdistributører søke?
Ja, både distributør og visningsleddet i filmarrangementer kan søke som arrangør. Det inkluderer kommunale kinoer. Se egen søknadsveiledning for kinoer og filmdistributører på utlysningssiden.
Kan underleverandører søke?
Kun arrangører kan søke. Tilskuddsmottakere skal overholde økonomisk forpliktelser overfor involverte parter i samsvar med inngåtte avtaler.
Hva hvis vi er flere arrangører?
Det er kun virksomheten som har hovedansvar for gjennomføringen av et arrangement som kan søke tilskudd under denne ordningen. Medarrangører kan ikke selv søke om tilskudd, men regnes som en del av arrangementets verdikjede. Det er kun mulig å peke ut én hovedarrangør for hvert arrangement det søkes om tilskudd til.
Klage
Hvordan klager jeg på et vedtak?
Hvis du mener det har blitt gjort en feil ved behandlingen av søknaden, er det anledning til å klage innen 3 uker fra du har mottatt vedtaket. For krav til innhold i klagen se forvaltningsloven § 32. Klagen, med søknadsnummer og navn på klager, sendes til post@kulturradet.no.
Hvis vilkårene for å klage foreligger, vil klagen bli behandlet her. Dersom klagen ikke imøtekommes, vil den bli oversendt til Klagenemnda for tilskudd til kulturarrangementer for endelig avgjørelse.
Hva er fristen for å klage?
Det er anledning til å klage innen 3 uker fra du har mottatt vedtaket. Dato står i vedtaksbrevet du får tilsendt i Altinn.
Hvor lang tid tar det før jeg får svar?
Saksbehandlingstid for klager er normalt 4-12 uker. Saksbehandlingen kan ta lenger tid dersom saken er kompleks eller det kommer til nye opplysninger i løpet av saksbehandlingen.
Hva kan utfallet av klagen min bli?
Kulturrådet kan omgjøre vedtaket eller ikke ta klagen til følge. Om klagen ikke tas til følge, vil den bli oversendt til Klagenemnda for tilskudd til kulturarrangementer for endelig avgjørelse.
Hva hvis arrangør ikke er revisjonspliktig?
Foreninger/lag eller enkeltpersonforetak som ikke er revisjonspliktige, og derfor ikke har revisorgodkjent regnskap for prosjekter i 2019, kan legge ved regnskapsrapport eller næringsoppgave ved søknaden.
Annet
Kan jeg søke tilskudd til kurs, seminarer og øvelser?
Nei, kurs, seminarer og øvelser regnes ikke som kulturarrangementer i denne ordningen og kan ikke få tilskudd.
Hvor mye TONO-avgift skal jeg føre opp?
Under produksjonskostnader skal du kun oppgi faktiske utgifter. Det betyr at du ikke skal legge inn vederlagsutgifter eller billettavgifter som om det var et opprinnelig arrangement med for eksempel 600 betalende. Det er kun det faktiske antall billetter som kan legges inn.
Hva fører man på posten faste driftskostnader i søknaden?
Denne posten gjelder faste driftskostnader knyttet til det konkrete arrangementet du søker tilskudd til. For virksomheter som har ett enkelt arrangement i året og alle driftskostnader knytter seg til dette ene arrangementet vil det være enkelt. Dersom du har flere arrangementer og de faste driftskostnadene normalt fordeles over budsjettene til flere arrangementer må du her føre opp en forholdsmessig andel av de faste driftskostnadene.